Ce este astigmatismul? Iată care sunt simptomele, cauzele și tratamentul acestuia

Problemele de vedere datorate viciilor de refracție sunt extrem de frecvente: se estimează că acestea afectează între 800 de milioane și 2.3 miliarde de oameni din întreaga lume. Printre acestea se numără astigmatismul, care, în ciuda faptului că este foarte frecvent, este poate cel mai puțin înțeles de majoritatea populației.

Ce este astigmatismul și care sunt cauzele sale?

Astigmatismul este un tip de ametropie (o eroare de refracție) datorată, în general, unei alterări a curburii anterioare a corneei. Caracteristica sa principală este că există o refracție diferită între două meridiane oculare, ceea ce împiedică obiectele să fie clar focalizate.

Rezultatul este că, spre deosebire de miopie sau hipermetropie, astigmatismul reduce acuitatea vizuală atât în vederea de aproape, cât și în cea de departe. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare și faptul că apare adesea împreună cu alte erori de refracție, astfel încât identificarea sa poate fi mai complexă.

Există diferite tipuri de astigmatism, în funcție de intensitatea lor, de unghiul la care se află meridianele principale și de eroarea de refracție care apare în fiecare dintre ele.

De obicei, este de origine congenitală, deși există cazuri în care este dobândit în urma unei intervenții chirurgicale oculare, a unei traume sau a unui ulcer cornean.

Care sunt simptomele astigmatismului?

Simptomul principal al astigmatismului este o pierdere a acuității vizuale atât în vederea de aproape, cât și în cea de departe, uneori cu o îmbunătățire a focalizării verticale sau orizontale; totuși, în cazurile mai ușoare, această pierdere de acuitate poate să nu fie vizibilă.

În plus, pot apărea dureri de cap și amețeli, deoarece ochiul încearcă să compenseze defectul prin acomodare. La copii, atunci când astigmatismul afectează doar un singur ochi, poate duce la ambliopie sau ochi leneș.

Cum se tratează astigmatismul?

În marea majoritate a cazurilor, astigmatismul poate fi corectat prin purtarea de ochelari (lentile cilindrice atunci când astigmatismul este prezent singur și lentile sferotropice atunci când se asociază cu hipermetropie sau miopie).

În unele cazuri, lentilele de contact pot funcționa, de asemenea, deși acestea tind să aibă un rezultat mai slab. În plus, există abordări chirurgicale, cum ar fi mini keratotomia radială asimetrică sau chirurgia refractivă corneană cu laser.

Relevanța lor va depinde de faptul dacă astigmatismul coincide cu un alt defect refractiv și de gravitatea cazului.

Articol util? Dă-l mai departe!