Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, însumând circa 30% din totalul cazurilor diagnosticate. În ultimii ani, datorită diagnosticării precoce și progreselor terapeutice, acest tip de cancer are un prognostic foarte bun.
Cu toate acestea, există un tip de cancer de sân pentru care nu a fost încă găsită o țintă terapeutică eficientă. Acesta este cancerul de sân triplu-negativ, care reprezintă aproximativ 15% din tumorile mamare.
Ce înseamnă să ai cancer de sân triplu-negativ?
Cancerul de sân triplu-negativ este cel mai puțin frecvent cancer de sân, dar și cel cu cel mai prost prognostic. Acest lucru se datorează faptului că este un tip de tumoare care nu răspunde la tratamentele care sunt eficiente pentru alte subtipuri, cum ar fi luminal A și B – cele mai frecvente – sau HER2-îmbogățit.
Pentru tumorile A, B și Hers2 există ținte terapeutice diferite, deoarece acestea conțin receptori care le fac sensibile la aceste tratamente, cum ar fi receptorii hormonali (estrogen sau progesteron) sau receptorii pentru proteina HER2.
În cazul cancerului mamar triplu negativ, tumora nu conține niciunul dintre acești receptori, astfel că țintele terapeutice sunt mult reduse. În ceea ce privește simptomele pe care le produce, acestea sunt aceleași ca și în cazul altor tumori (noduli, modificări la nivelul sânilor, durere, secreție, descuamare…), deși, de exemplu, se știe că este mai frecvent la femeile tinere decât la cele anterioare și la cele cu mutația BRCA1.
Doar analizând celulele tumorale prin intermediul unei biopsii putem ști că este triplu negativ.
Cum se tratează?
Din moment ce acest tip de tumoră nu răspunde la unele terapii, tratamentele folosite de obicei pentru cancerul de sân triplu negativ sunt cele mai clasice:
- Chirurgia. Aceasta este utilizată pentru a îndepărta tumora. Se poate îndepărta doar tumora (lumpectomie mamară) sau mastectomie, care presupune îndepărtarea întregului sân și a ganglionilor limfatici din apropiere, dacă sunt afectați.
- Chimioterapie. Acest tip de cancer răspunde de obicei bine la chimioterapie, dar efectul poate fi de scurtă durată, deoarece șansele de recidivă sunt mari.
- Radioterapie: Ca și în cazul altor tumori, este folosită de obicei pentru a minimiza riscul de recidivă.
- Imunoterapie: De ceva timp, imunoterapia a început să fie folosită și în cazul acestui tip de tumoare, alături de tratamentele chimioterapice, mai ales în caz de recidivă.
Noutăți așteptate
În ultimii ani, cercetările privind acest tip de cancer au progresat, ceea ce ar putea duce la noi tratamente eficiente în viitor. De fapt, conform datelor prezentate la ultima reuniune anuală a Societății Americane de Oncologie (ASCO), acest tip de cancer este cel care face obiectul unor experimente.
De exemplu, Omomyc, un medicament care și-a demonstrat eficacitatea în cazul cancerului triplu negativ cu metastaze, deși deocamdată doar pe modele animale, și ale cărui teste sunt efectuate de un grup de oameni de știință spanioli.
De asemenea, sunt în curs de desfășurare studii clinice cu Olaparib, un tratament care reduce riscul de recidivă a cancerului cu 42% dacă este diagnosticat la timp. Deși mai este încă un drum lung de parcurs, aceste progrese arată că suntem mai aproape de a putea trata mai eficient temutul cancer de sân triplu-negativ.