Ce este glaucomul? Iată care sunt simptomele, cauzele și tratamentul acestei afecțiuni

Boli care ne afectează simțurile, în special cele mai frecvente la persoanele în vârstă, au un impact puternic asupra calității vieții noastre. Din fericire, multe dintre ele se prezintă treptat și sunt reversibile dacă sunt depistate la timp, așa că este important să învățăm să le recunoaștem de la primele simptome. Acesta este și cazul glaucomului.

Ce este glaucomul și care sunt cauzele sale?

Cuvântul „glaucom” se referă la un grup de afecțiuni care deteriorează nervul optic, care este responsabil pentru transmiterea imaginilor captate de ochi către creier. Ele constau, în general, într-o creștere a presiunii intraoculare.

Aceasta este cauzată de o problemă de drenaj a lichidului din interiorul ochiului (umoarea apoasă), care în mod normal are loc printr-un țesut numit plasă trabeculară, situat în unghiul format de iris și cornee. Astfel, dacă această lipsă de drenaj este cauzată de blocajul (total sau parțial) plasei trabeculare, se numește glaucom cu unghi deschis; dacă, pe de altă parte, se datorează faptului că unghiul de drenaj este prea îngust, se numește glaucom cu unghi închis.

Există și o formă mai puțin frecventă de glaucom, în care nu există probleme de drenaj sau de presiune intraoculară. Aceasta se numește glaucom de tensiune normală, iar în acest caz afectarea nervului ocular derivă din alte afecțiuni, cum ar fi problemele circulatorii.

Celelalte cauze, însă, nu sunt pe deplin clare. Se știe că factorii ereditari joacă un rol important, la fel ca și vârsta înaintată, anumite boli, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, și alte defecte oculare, cum ar fi hipermetropia sau grade foarte mari de miopie.

Ce simptome are glaucomul?

Simptomele glaucomului variază foarte mult în funcție de tipul de glaucom și de cât de avansată este afecțiunea.

De aceea, unele simptome comune ale glaucomului cu unghi deschis sunt apariția unor pete oarbe în vedere, adesea la ambii ochi și care pot afecta atât vederea periferică, cât și cea centrală, iar în stadii avansate vederea în tunel.

În schimb, în cazul glaucomului cu închidere unghiulară este frecventă apariția durerii de cap severe, a durerii oculare, a grețurilor, a vărsăturilor, a vederii încețoșate, a halourilor de lumină și a înroșirii ochilor.

Pe termen lung, principala complicație a glaucomului este cecitatea.

Cum se tratează?

Tratamentul glaucomului constă în scăderea presiunii intraoculare. Este esențial să se înceapă această strategie cât mai curând posibil, deoarece afectarea nervului optic nu este reversibilă.

Este posibil ca glaucomul să se trateze și cu medicamente administrate oral, de obicei inhibitori ai anhidrazei carbonice, dar aceștia au efecte secundare semnificative, cum ar fi creșterea frecvenței urinare, furnicături, depresie, tulburări de stomac și apariția pietrelor la rinichi.

În cele din urmă, există diverse metode chirurgicale care pot fi aplicate, cum ar fi terapia cu laser, chirurgia de filtrare, introducerea de tuburi de drenaj sau chirurgia minim invazivă a glaucomului.

Articol util? Dă-l mai departe!