Prostata este o parte a anatomiei masculine la care uneori nu ne gândim atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății, dar este recomandabil să o examinăm în mod regulat, deoarece este susceptibilă la probleme de sănătate potențial grave. Un semn clar că ceva nu este în regulă în această privință este prostatita.
Ce este prostatita și de ce apare?
Prostatita este o inflamație a prostatei, o glandă de mărimea unei nuci situată chiar sub vezica urinară la bărbați. Este organul implicat în producerea spermei, un lichid care hrănește și transportă spermatozoizii.
Poate afecta bărbații de orice vârstă, dar este cel mai frecvent înainte de vârsta de 50 de ani. Cauzele sale pot fi foarte variate și includ infecții bacteriene și leziuni nervoase ca urmare a unei intervenții chirurgicale sau a unui traumatism. În funcție de originea sa, poate apărea brusc sau treptat și poate dura o perioadă scurtă de timp sau poate deveni cronică.
Care sunt simptomele sale?
Simptomele de bază ale prostatitei includ semne precum urinare dureroasă, cu arsuri sau dificilă, urinare frecventă, urină tulbure, sânge în urină, durere abdominală, durere în perineu, durere în penis sau testicule, durere la ejaculare și un tablou asemănător cu cel al gripei (în acest din urmă caz, doar atunci când cauza este bacteriană).
Dacă nu este tratată, poate duce la complicații cum ar fi infecția bacteriană a sângelui (septicemie), epididimita (inflamația trompelor din spatele testiculului), abcese, anomalii ale materialului seminal și infertilitate.
Cum se tratează?
Abordarea depinde de cauza prostatitei. În cazul în care este de origine bacteriană, linia de tratament este reprezentată de antibiotice și, dacă este necesar, de ameliorarea simptomatică cu alfa-blocante și medicamente antiinflamatoare. În cazul leziunilor, uneori este posibilă obținerea unei ameliorări prin anumite proceduri chirurgicale.
În plus, există unele obiceiuri și remedii casnice care pot ajuta, de asemenea, la reducerea disconfortului, cum ar fi băile calde de șezut, limitarea alcoolului, a cofeinei și a alimentelor picante (care pot irita vezica urinară) și hidratarea frecventă pentru a stimula urinarea.