Ce se întâmplă atunci când nivelul nostru de calciu este scăzut: cum să identificăm hipocalcemia și simptomele ei

De când eram copii, am auzit că avem nevoie de anumite minerale pentru a trăi. De fapt, deficiențele în unele dintre aceste substanțe pot cauza probleme de sănătate foarte grave. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când nivelul nostru de calciu este excesiv de scăzut.

Ce este hipocalcemia și care sunt cauzele ei?

Hipocalcemia este o tulburare electrolitică în care nivelul de calciu seric scade sub 2,1mmol/ml sau 8,5mg/dL, cu efecte grave asupra sănătății. Aceasta poate fi de două tipuri: din cauza reducerii calciului ionizat sau din cauza unei deficiențe în acțiunea hormonului paratiroidian.

Se poate datora unor multe cauze diferite, cum ar fi probleme în funcționarea glandelor paratiroide, îndepărtarea completă a glandei tiroide, hipomagneziemie (magneziu scăzut în sânge), pancreatită acută, deficit de vitamina D, transfuzii masive de sânge, sindromul Di George, tratamente diuretice, hiperfosfatemie, hipoalbuminemie sau alcoolism cronic.

Care sunt simptomele sale?

Semnele cele mai clare ale hipocalcemiei sunt iritabilitatea neuromusculară, care ia forma unor spasme sau contracții, crampe sau tremurături.

În plus, manifestările depind de viteza scăderii nivelului de calciu. Când este foarte treptată, simptomele sunt mai puțin severe; când este rapidă, acestea sunt mai intense.

Hipocalcemia poate avea și simptome psihiatrice, cum ar fi depresia și iritabilitatea, sau chiar confuzie și dezorientare dacă este și mai severă. În cazuri extreme, poate duce la convulsii generalizate și contracții musculare asemănătoare tetanosului.

Pe termen lung, hipocalcemia poate provoca subțierea oaselor, pierderea de masă osoasă (osteoporoză), creșterea riscului de fracturi, scolioză și pierderea înălțimii.

Cum se tratează?

Tratamentul hipocalcemiei se bazează pe restabilirea nivelului de calciu din sânge la valorile adecvate (aproximativ 1.000 mg la bărbații adulți, între 1.000 și 1.200 la femeile adulte).

În plus, pentru absorbția calciului este necesar ca acesta să fie însoțit de un aport adecvat de vitamina D, care poate fi obținut din suplimente.

Articol util? Dă-l mai departe!