Ceaiul de muşeţel este cunoscut de foarte mulţi ani ca remediu natural împotriva multor probleme de sănătate. Cercetătorii continuă şi în prezent să descopere eficienţa acestei băuturi în privinţa altor afecţiuni precum diabet, cancer şi probleme ale vezicii urinare, care sunt comune în special în rândul femeilor aflate la menopauză, mai ales că în această perioadă femeilor le este mult mai greu să-şi controleze vezica.
De ce vezica urinară este mai slăbită la menopauză?
Ovarele nu mai produc estrogen atunci când ajungi la menopauză şi, cum bine ştim, estrogenul este unul dintre cei mai importanţi hormoni din organismul unei femei, care apare odată cu pubertatea. Acest hormon este responsabil pentru controlul ciclului menstrual şi sarcină. Odată ce cantitatea de estrogen se reduce, corpul începe să funcţioneze diferit. Pentru că menopauza este asociată unor schimbări de dispoziţie, transpiraţie abundentă, călduri şi probleme de control a vezicii urinare. Ce se întâmplă, mai exact, la menopauză?
- ţesutul vaginal devine elastic
- uretra începe să se subţieze
- muşchii pelvieni sunt slăbiţi
Cum funcţionează ceaiul de muşeţel?
Ceaiurile de muşeţel variază în privinţa nivelului de putere cu care acţionează. Unele sunt mai puternice decât altele şi, cu cât un ceai este mai puternic, cu atât şansele de a te confrunta cu reacţii adverse sunt mai mari, în special în cazul persoanelor vulnerabile la acest tip de ceai. Este recomandat întotdeauna să începi cu o doză mică, iar mai apoi să creşti dozajul. Acesta este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri ca remediu împotriva problemelor de la nivelul vezicii urinare. Ceaiul conţine chimicale cunoscute ca flavonoide, un fel de nutrient care se regăseşte în numeroase plante şi care asistă şi accentuează efectele medicinale ale ceaiului. Atunci când suntem în căutarea unor remedii naturale pentru menopauză, ia în considerare acest ceai pentru problemele care apar ulterior.
Ai nevoie de:
- 1 cană de apă fierbinte
- 1 linguriţă de ceai de muşeţel
Mod de preparare
Adaugă linguriţa de ceai de muşeţel în apa fierbinte şi las-o la infuzat timp de cinci minute. Bea ceaiul călduţ.
Muşeţelul conţine proprietăţi antiinfalamtorii. Alături de acţiunile sale sedative, acest ceai ajută la eliminarea simptomelor asociate femeilor care se confruntă cu incontinenta urinară.
Beneficiile ceaiului de muşeţel
Acest ceai este bogat în antioxidanţi care asistă la reducerea şanselor de a contracta diferite boli precum cancer sau bolile de inimă. Printre acestea se numără:
Tratarea şi prevenţia cancerului. Studii recente sugerează că ceaiul de muşeţel ajută în tratarea cancerului, prin prevenirea dezvoltării celulelor canceroase. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă insistă că mai sunt neceare şi alte studii în privinţa acestui aspect.
Reduce inflamaţiile. Inflamaţiile apar în organism ca reacţie a sistemului imunitar care încearcă să lupte împotriva lor. Datorită compuşilor chimici pe care ceaiul de muşeţel îi conţine, aceste inflamaţii se reduc însă, dacă vorbim de inflamaţii de lungă durată, acestea sunt asociate depresiei, hemoroizilor, bolilor autoimune, artritei şi durerilor gastrointestinale.
Reduce durerile menstruale. Studiile apărute recent au asociat consumul de ceai de muşeţel cu reducerea durerilor menstruale. De exemplu, un studiu din 2010 arată că în urma consumului de ceai de muşeţel, timp de 30 de zile, poate reduce durerile severe din timpul menstruaţiei. Femeile care au luat parte la studiu au raportat şi stresul şi anxitatea la un nivel scăzut.