Adulții cu circumferința taliei mare au un risc mai ridicat de deces prematur decât cei cu o circumferință normală a taliei.
Un studiu a analizat date de la 650.000 de adulți, constatând o scădere a speranței de viață cu aproximativ trei ani pentru bărbați și cinci ani pentru femei în cazul persoanelor cu circumferința taliei mare în comparație cu persoanele mai suple. Acest efect a fost independent de alți factori de risc precum vârsta, indicele de masă corporală (IMC), activitatea fizică, istoricul fumatului și consumul de alcool.
Bărbați-femei: mărimea corectă a taliei și cea care indică supraponderabilitatea și scurtarea speranței de viață
Mai exact, aceste date au arătat că bărbații cu o talie de 110 centimetri aveau un risc de deces mai mare cu peste 50 de procente decât bărbații cu o talie de 94 de centimetri. La femei, riscul de deces a fost cu 80 la sută mai mare pentru cele cu o circumferință a taliei de 94 de centimetri decât pentru cele cu o circumferință a taliei de 70 de centimetri.
O circumferință mare a taliei este un semnal de alarmă pentru excesul de grăsime abdominală. Acest exces de grăsime localizat în jurul burții este asociat cu probleme precum obezitate, diabet de tip 2, colesterol ridicat, trigliceride ridicate, tensiune arterială înaltă și boli coronariene.
Cunoașteți dimensiunea taliei dumneavoastră? Iată cum se măsoară:
Localizați osul șoldului pe abdomen. Înfășurați o bandă de măsură în jurul corpului în acest loc. Ar trebui să se potrivească perfect, dar să nu vă apese pe pielea goală. Banda trebuie să fie paralelă cu podeaua. Relaxați-vă, expirați și citiți măsurătoarea.
Dacă nu vă place rezultatul, curaj! Activitatea fizică, o alimentație sănătoasă și respectarea porțiilor pot avea un impact pozitiv asupra taliei și a sănătății generale. Discutați cu medicul dumneavoastră riscurile și obiectivele de sănătate.
Sursa
Despres JP. Circumferința taliei ca semn vital în cardiologie la 20 de ani de la publicarea sa inițială în American Journal of Cardiology. American Journal of Cardiology. 2014;114:320. PMID: 24878123 DOI: 10.1016/j.amjcard.2014.04.043