Consumi des bicarbonat de sodiu? Iată pericolele la care te expui

Bicarbonatul de sodiu poate avea multe întrebuințări: menajere, de sănătate și chiar de înfrumusețare. Cu toate acestea, utilizarea sa ar putea fi riscantă dacă o folosiți în exces.

Iată care sunt riscurile utilizării excesive

Arsurile la stomac și indigestia sunt probleme comune pe care toți le-am experimentat. Pentru a le ameliora, se apelează la remedii casnice, dar și la medicamente, dintre care unele includ bicarbonat de sodiu.

Motivul este că acest ingredient este o sare care este capabilă să neutralizeze excesul de acid din stomac. Acesta nu rămâne în stomac, ci trece în sânge, ceea ce poate ajuta la alcalinizarea sângelui, dar poate avea și efecte adverse.

Cum să luați bicarbonat pentru arsuri la stomac?

Una dintre principalele utilizări ale bicarbonatului de sodiu este de a ameliora arsurile la stomac și indigestia acidă. Dar este important să îl folosiți cu atenție și în doza prescrisă. Ar trebui administrat la 1-2 ore după mese, cu un pahar plin de apă.

Motivul este că ar putea provoca o creștere a producției de dioxid de carbon, ceea ce duce la distensie gastrică, care, în unele cazuri, poate perfora pereții stomacului. De aceea, se recomandă 1-2 grame pe zi.

O altă recomandare importantă este să nu îl folosiți mai mult de 2 săptămâni fără indicație medicală și, în cazul în care starea dumneavoastră se agravează sau nu observați rezultate, consultați medicul.

Cine nu ar trebui să ia bicarbonat de sodiu?

Ar trebui să vă consultați medicul înainte de a-l lua în cazul în care suferiți de o boală cronică sau dacă luați medicamente.

Nu este recomandat să fie folosit la copiii cu vârsta sub 12 ani decât dacă este prescris de un medic. De asemenea, nu se recomandă utilizarea la pacienții cu insuficiență renală, cardiacă sau hepatică, hipercalcemie, hipoclorhidrie, tendință la edem, simptome de apendicită, obstrucție intestinală sau alcaloză metabolică sau respiratorie.

În fine, dacă aveți hipertensiune arterială, ciroză hepatică, urmați o dietă săracă în sodiu, sunteți hipersensibil, alergic sau ați avut o reacție anterioară la bicarbonat de sodiu, evitați administrarea acestuia.

Ce se întâmplă dacă luați prea mult bicarbonat de sodiu?

Consumarea bicarbonatului de sodiu pe stomacul gol pentru arsuri la stomac a devenit un remediu obișnuit pentru mulți oameni. Evitați să luați mai mult de 6 grame pe zi și să nu-l luați mai mult de 2 săptămâni la rând. Aceasta, deoarece utilizarea prelungită poate duce la alcaloză metabolică și retenție de apă.

Alcaloza este cauzată de un exces de baze în fluidele corporale. Acest lucru este legat de o scădere a nivelului de dioxid de carbon sau, ca în acest caz, de o creștere a nivelului de bicarbonat, ceea ce face ca organismul să fie prea alcalin.

Dacă aveți aceste simptome, consultați medicul: confuzie, tremurături ale mâinilor, amețeli, contracții musculare, greață, vărsături, amorțeală sau furnicături la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor și spasme musculare prelungite.

În timp ce în cele mai multe cazuri alcaloza răspunde bine la tratament, dar în lipsa acestuia poate duce la complicații precum aritmii, comă sau dezechilibru electrolitic.

Dacă amestecați bicarbonat de sodiu cu lapte sau derivați ai acestuia, poate duce la sindromul lacto-alcalin.

Se caracterizează prin hipercalcemie, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, alcaloză metabolică, crampe, apatie, greață, vărsături, dureri de cap, confuzie și lipsa poftei de mâncare.

Consultați-vă medicul dacă aveți simptome. Este esențial să le tratăm. Prin urmare, este important să fiți atenți atunci când consumați bicarbonat de sodiu. Luați măsuri de precauție și, dacă aveți îndoieli, consultați-vă medicul.

Articol util? Dă-l mai departe!