Cum afectează alcoolul persoanele cu diabet

Consumul de alcool, mai ales dacă nu este moderat, poate avea consecințe grave asupra sănătății. Dacă, în plus, avem o problemă de sănătate preexistentă, riscul se multiplică. Acesta este cazul, de exemplu, al persoanelor cu diabet, pentru care consumul de băuturi alcoolice poate fi periculos din mai multe motive: aportul caloric, pentru că poate interfera cu medicația și pentru că crește riscul de hipoglicemie.

Cum interferează alcoolul cu diabetul

Consumul de alcool ar trebui să fie moderat pentru toată lumea. De fapt, cel mai bine pentru sănătate este să nu consumăm deloc alcool. Cu toate acestea, consumul moderat de alcool este important pentru a minimiza riscurile, ceea ce este esențial pentru persoanele cu diabet, deoarece interferează direct cu nivelul glicemiei și poate fi periculos din mai multe motive.

Crește riscul de hipoglicemie. Alcoolul este metabolizat în ficat. Atunci când bem alcool, ficatul trebuie să îl proceseze și, pentru a face acest lucru, nu mai eliberează glucoză. Acest lucru poate determina scăderea dramatică a nivelului de glucoză din sânge, cu riscul de hipoglicemie, în special dacă persoana cu diabet zaharat ia insulină.

Acest risc se menține timp de câteva ore după consumul de alcool. De fapt, poate dura până la 36 de ore, după cum subliniază endocrinologul Silvia Marin în acest articol. În plus, fiind în stare de ebrietate, persoanei cu diabet îi este dificil să recunoască simptomele hipoglicemiei și acest lucru o poate face să caute ajutor prea târziu.

Pe de altă parte, hipoglicemia indusă de alcool nu răspunde la glucagon (medicament de urgență în caz de hipoglicemie severă), așa că singura soluție este să mâncați zahăr. Dacă persoana devine inconștientă și nu poate înghiți nimic, situația poate deveni foarte periculoasă pentru pacient.

Poate interfera cu medicația, și poate face ca aceasta să aibă efect mai slab sau mai puternic decât este necesar, fie că este vorba de insulină sau de medicamente orale.

Alcoolul este bogat în calorii, astfel că un consum regulat contribuie la creșterea în greutate și la obezitate, care implică direct asupra riscului de diabet. În plus, caloriile din alcool sunt stocate în ficat sub formă de grăsime, iar grăsimea din ficat face ca celulele hepatice să fie mai rezistente la insulină.

Câteva băuturi, cum ar fi berea, sunt bogate în carbohidrați și consumul lor poate contribui la creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Cum să bei alcool mai sigur

Cea mai sigură cantitate de alcool pentru persoanele cu diabet este zero, dar dacă alegeți să beți alcool, este bine să vă luați câteva măsuri de precauție.

Nu beți niciodată alcool dacă diabetul dumneavoastră este dezechilibrat sau necontrolat.

Nu depășiți un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați.

Consumați de preferință băuturi alcoolice seci, cum ar fi vinul roșu și șampania, și cu conținut scăzut de alcool. În cazul în care se consumă băuturi cu un conținut mai ridicat de alcool, este indicat să-l amestecați cu băuturi zaharoase pentru a evita hipoglicemia.

Nu beți niciodată alcool pe stomacul gol, de preferat cu carbohidrați și beți alcoolul în înghițituri mici.

În special persoanele cu diabet de tip 1, este indicat să și monitorizeze diabetul mai des dacă urmează să consume alcool. Înainte de a bea și până la 24-36 de ore după și mai ales înainte de a merge la culcare.

Avertizați persoanele cu care beți despre diabetul dumneavoastră, pentru ca acestea să poată lua măsuri în caz de urgență. Persoanele cu diabet nu ar trebui să bea niciodată singure.

Nu stați treji până târziu după ce ați băut cu o seară înainte, deoarece acest fapt crește riscul de hipoglicemie.

Nu stați treji până târziu după ce ați băut cu o seară înainte.

Articol util? Dă-l mai departe!