De ce să bei un pahar de vin pe zi nu este bun pentru inimă

Există o credință populară conform căreia un pahar de vin zilnic are efecte benefice asupra inimii noastre. Totuși, oricât de bună ar fi calitatea unor produse naționale (vinuri celebre), acest lucru nu este adevărat, așa cum știința a subliniat deja în mai multe rânduri.

Dezinformare și concepții greșite

Acest lucru a fost subliniat recent de către Federația Mondială a Inimii, care a precizat că nu există dovezi științifice care să susțină că consumul de cantități mici de alcool este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Mai degrabă, datele pe care le avem indică în direcția opusă.

Prevalența bolilor cardiovasculare aproape că s-a dublat în ultimele decenii, subliniază specialiștii, iar consumul de alcool a jucat un rol important în acest sens.

Percepția socială conform căreia alcoolul este necesar pentru o viață socială adecvată și ideea că în anumite forme (de exemplu, un pahar de vin roșu pe zi) este benefic pentru sănătate au distras atenția de la realitatea faptelor.

Organizația merge chiar până la a spune că în spatele unora dintre aceste afirmații s-ar putea afla „o încercare a industriei alcoolului de a dezinforma publicul cu privire la pericolul produselor sale”.

Nu există o cantitate sigură de alcool

Aceste afirmații sunt susținute de un raport publicat recent în The Lancet care concluzionează că nu există un nivel sigur de consum de alcool. Acest lucru explică atribuirea la nivel mondial, în 2019, a aproape două milioane și jumătate de decese acestei clase de băuturi.

Statistica a arătat că până și cantitățile mici de alcool cresc riscul de boli cardiovasculare; în plus, trebuie remarcat că studiile care ajung la o concluzie diferită sunt adesea observaționale.

Consumul de alcool a fost, de asemenea, asociat cu boli precum cancerul, boli digestive, leziuni intenționate și neintenționate și chiar cu anumite boli infecțioase.

Acest lucru implică un cost economic și social foarte ridicat, atât pentru indivizi, cât și pentru organismele publice.

Din toate aceste motive, specialiștii recomandă acțiuni instituționale, care ar putea include restricții privind disponibilitatea alcoolului, sancțiuni și măsuri împotriva alcoolului pe șosele, facilitarea tratamentului pentru alcoolism, standardizarea vârstei minime pentru consumul de alcool și impunerea de avertismente pe etichetele produselor alcoolice.

Articol util? Dă-l mai departe!