De ce să nu mai dormiți lângă telefonul mobil?

Să trimiți un mesaj pe WhatsApp sau să-ți verifici rețelele de socializare înainte de a adormi a devenit un obicei pentru mulți oameni, ba chiar sunt unii care nu pot închide un ochi dacă nu-și pun telefoanele sub pernă.

De ce să nu mai dormiți lângă telefon?

Să îți pui pijamaua, să stingi lumina, să te întinzi în pat și să iei telefonul mobil este o rutină pentru mulți dintre noi, fie că este vorba de a trimite un ultim mesaj sau de a arunca o privire rapidă pe rețelele de socializare, deci ce rău ce s-ar putea întâmpla?

Credeți sau nu, daunele pot merge dincolo de calitatea somnului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), telefoanele mobile sunt emițătoare de frecvențe radio de putere mică.

Cu toate acestea, ele funcționează într-un interval cuprins între 450 și 2700 MHz, cu o putere cuprinsă între 0,1 și 2 wați, dar transmit energie doar atunci când sunt pornite.

O persoană care folosește telefonul mobil la 30-40 de centimetri de corp va fi mai puțin expusă la undele radio decât o persoană care ține telefonul mobil mai aproape de cap, mai ales dacă îl ține aproape pe timpul nopții.

Ce rău poate provoca utilizarea telefonului mobil înainte de culcare?

În primul rând, lumina albastră și undele de radiofrecvență emise de telefonul mobil sau de dispozitivele electronice pot altera calitatea somnului doar prin simpla lor aprindere și prin faptul că le aveți lângă pat, deoarece reduc producția de melatonină, hormonul care induce somnul și modifică ritmul cardiac.

Practic, rămâi treaz chiar și atunci când ai ochii închiși, deoarece lumina albastră a telefoanelor mobile emite lungimi de undă similare cu lumina zilei, ceea ce înseamnă că creierul tău crede că încă nu este timpul să dormi. Rezultatul este că nu dormi bine noaptea și, prin urmare, te simți obosit în timpul zilei, descrie un studiu publicat în Journal of Behavioral Addictions.

Pe de altă parte, nivelurile noastre de productivitate sunt reduse pe tot parcursul zilei. Așadar, cel mai bine este să opriți toate dispozitivele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Poate părea exagerat, dar încercați și veți vedea că veți dormi bine.

Câștigi în greutate dacă folosești telefonul mobil înainte de somn

Acest lucru merge mână în mână cu calitatea somnului, pentru că atunci când nu ne odihnim bine, hormonii care reglează apetitul, respectiv grelina și leptina, se dezechilibrează, ceea ce duce la o lipsă de energie în timpul zilei.

De aceea, avem tendința de a mânca mai mult pentru a compensa. Cu toate acestea, dacă nu ardem caloriile pe care le consumăm, creșterea în greutate este probabil să fie mai substanțială.

Articol util? Dă-l mai departe!