De ce trebuie să pui o lingură în cuptorul cu microunde pentru a evita arsurile?

Dacă sunteți o persoană atentă la detalii, probabil ați observat că multe cuptoare cu microunde au pe ele un semn oarecum ciudat.

După ce, în principiu, cu toții „știm” ce se întâmplă dacă punem obiecte metalice în cuptorul cu microunde și că majoritatea lingurilor pe care le avem de obicei în bucătăria noastră sunt din metal, sfatul pe care pare să ni-l ofere aparatul nostru este puțin deconcertant. Cu toate acestea, are mai mult sens decât ar putea părea.

De ce ai pune o lingură în cuptorul cu microunde?

Efectiv, producătorul ne spune că, dacă punem un pahar plin cu lichid în cuptorul cu microunde pentru a se încălzi, ar trebui să facem acest lucru cu o lingură în el.

Această instrucțiune ciudată este, de fapt, un sfat de siguranță care poate preveni un fenomen rar, dar periculos, numit supraîncălzire, prin care lichidul din aparat se încălzește peste temperatura de evaporare, fără să dea în clocot.

Acest lucru poate fi periculos, deoarece scoaterea paharului sau a ceștii din cuptorul cu microunde, sau introducerea unei linguri, a zahărului, a unui pliculeț de ceai sau a oricărui alt obiect în ea, poate provoca o fierbere bruscă, eliberând aburi și lichide foarte fierbinți care pot provoca arsuri grave.

Explicația modului în care este posibil ca un lichid să se încălzească peste temperatura teoretică de fierbere fără a se supraîncălzi este că, pentru ca fierberea să înceapă, trebuie să existe nuclee de condensare în lichid: obiecte (sau mici bule de aer) în jurul cărora se pot aduna vaporii generați.

Acesta este tocmai motivul pentru care lingura previne supraîncălzirea. Lingura introduce în lichid mici bule de aer care acționează ca nuclee de condensare.

De ce este în regulă dacă lingura este metalică?

Toate cele de mai sus nu explică excepția pe care o reprezintă lingura în acest caz la regula elementară de a nu introduce obiecte metalice în cuptorul cu microunde.

Această precauție, care ne pare deja elementară, are de fapt anumite nuanțe. Nu simpla introducere a metalelor în cuptorul cu microunde produce binecunoscutele scântei care pot distruge aparatul nostru electrocasnic: metalele în cauză trebuie să aibă anumite forme caracteristice.

Datorită modului în care microundele se încălzesc (prin agitarea electronilor din alimente, ceea ce crește temperatura), atunci când obiectele metalice sunt introduse în cuptorul cu microunde, electronii încep să se deplaseze pe suprafața lor.

Dacă obiectul are vârfuri, acestea se concentrează pe acestea, provocând câmpuri electrice intense care reacționează între ele pentru a produce scântei periculoase. Acest lucru nu se întâmplă în cazul lingurilor, care sunt rotunde.

Orice alt obiect metalic, inclusiv folia de aluminiu (care, fiind oarecum încrețită, are vârfuri și cute concave care acționează ca niște vârfuri inversate) poate genera acest fenomen, ba chiar se recomandă ca, dacă lingura pe care o introducem în cuptorul cu microunde este metalică, să o separăm de pereții cuptorului cu microunde (de asemenea metalic) cu cel puțin 2 centimetri, pentru a evita ca curenții de pe suprafețe să reacționeze între ei.

Articol util? Dă-l mai departe!