Câteva sute de reacții din organismul uman depind de magneziu, iar deficiența sa poate provoca boli grave. Iată care sunt simptomele, ce boli poate provoca și ce alimente consumi ca să ai un aport suficient de magneziu:
Magneziul este un mineral care este utilizat în mai mult de 300 de reacții enzimatice din organism, printre care producerea de proteine și ADN, pentru a regla glicemia și tensiunea arterială, pentru a produce energie și pentru ajuta nervii și mușchii să funcționeze corect.
Simptomele deficienței de magneziu
Pe scurt, deficiența de magneziu dă simptome precum: greață, vărsături, slăbiciune, oboseală și pierderea poftei de mâncare, amorțeală, furnicături, crampe musculare, hiperexcitabilitate, modificări ale personalității, insomnie, convulsii și chiar palpitații cardiace.
Cauzele deficienței
Deficiența apare de regulă atunci când organismul nu primește tot magneziul de care are nevoie pentru sănătate din alimentele pe care la consumăm.
Dar deficiența de magneziu poate fi cauzată și de:- diabet de tip 2,- probleme digestive, cum ar fi boala Crohn,- vărsături sau diaree de lungă durată,- probleme cu rinichii,- utilizarea pe termen lung a diureticelor,- unele medicamente (de exemplu, comprimate lichide și medicamente pentru ulcere sau reflux) pot cauza niveluri scăzute de magneziu dacă sunt luate pe perioade lungi,- alcoolism.
Uneori, oamenii pot avea un aport prea mare magneziu dacă iau multe antiacide sau laxative, dar acest lucru este rar.
Ce boli provocă deficiența de magneziu
Problemele de sănătate legate de deficiența de magneziu sunt rare, dar dacă nivelul de magneziu este scăzut pe termen lung din cauza altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi alcoolismul sau luarea unor medicamente, este posibil să fii expus unui risc mai mare.
De altfel, deficiența gravă de magneziu este adesea cauzată de afecțiuni sau medicamente care reduc absorbția intestinală sau cresc pierderea de magneziu prin urină.
Specialiștii de la American Osteopathic Association (Asociația Americană de Osteopatie) trag un semnal de alarmă: atunci când vrei să-ți crești nivelul de vitamina D e bine să ai grijă și de nivelul de magneziu! O revizuire publicată în The Journal of the American Osteopathic Association a constatat că Vitamina D nu poate fi metabolizată fără niveluri suficiente de magneziu, ceea ce înseamnă că Vitamina D rămâne depozitată și inactivă pentru mulți dintre cei care o iau.
Deficiența de magneziu poate duce la probleme de sănătate, inclusiv:
– hipertensiune arterială și boli de inimă,- Diabet,- osteoporoză,- migrene,- crampe musculare.
Cum se diagnostichează și tratează
De regulă se fac teste de sânge sau de urină care arată această deficiență sau faptul că eliminați prea mult magneziu. Iar dacă aveți deficiență de magneziu, medicul vă va prescrie un supliment de magneziu. Uneori, acestea vă pot provoca diaree sau crampe abdominale, așa că este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoie să vă ajusteze doza astfel încât să nu mai aveți probleme. În cazuri severe, poate fi nevoie de administrarea de magneziu intravenos, de aceea e bine să nu luați suplimente fără să vi le indice medicul.
De regulă, pentru a evita deficiența de magneziu trebuie să consumi alimente care îl conțin, pentru el este foarte bine absorbit din acestea. Aceste alimente sunt: nucile, cum ar fi migdale, caju și arahide, dar și spanac, fasole și avocado, carbohidrații din cereale, cartofii și orezul.
APORTUL ZILNIC recomandat de magneziu trebuie să fie de: 300mg pe zi pentru bărbați și 270 mg pe zi pentru femei.