Durerea menstruală: de ce se întâmplă și cum să o ameliorezi

Multe femei se confruntă cu dureri în timpul menstruației, până la punctul în care o mare parte a populației presupune că este o parte inevitabilă și intrinsecă a ciclului menstrual în sine. Totuși, înțelegerea mecanismelor din spatele ei ne poate oferi câteva indicii despre cum să o combatem.

De ce doare menstruația?

Ceea ce cunoaștem drept menstruație nu este altceva decât faza ciclului menstrual în care ovulul nefertilizat este expulzat pentru a face loc unui nou ovul fertil. Cu toate acestea, contrar a ceea ce am putea crede, nu aceasta este geneza durerii pe care o resimt atât de multe persoane.

Ceea ce se întâmplă, așa cum se reflectă într-un articol publicat în Health.com, este că, în același timp, uterul și pierde căptușeala, endometrul, un țesut puternic vascularizat. Aceasta este cauza sângerărilor caracteristice acestui stadiu.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, endometrul produce mai întâi hormoni, numiți prostaglandină, care provoacă contracții ale mușchiului uterin și ale vaselor de sânge ale endometrului. Aceasta este adevărata cauză a dismenoreei primare, numele dat durerii comune din timpul menstruației. Pe măsură ce endometrul se desprinde, producția de prostaglandină scade și, odată cu aceasta, contracțiile se opresc, ceea ce explică de ce este de obicei mai intensă în primele zile.

Trebuie menționat, totuși, că există și alte cauze care pot duce la dismenoree secundară, cum ar fi tumorile sau endometrioza. Atunci când aceste probleme sunt cele care provoacă durerea, aceasta tinde să se intensifice pe măsură ce perioada menstruală avansează sau chiar să se extindă dincolo de ea: atunci când vă confruntați cu aceste simptome, cel mai bine este să consultați un specialist pentru a evalua cazul în cauză.

Cum poate fi ameliorată?

Pe de o parte, există anumite remedii casnice care pot ajuta la reducerea intensității contracțiilor și, prin urmare, a durerii. În special, aplicarea de căldură în zona afectată, datorită efectului relaxant pe care îl are asupra mușchilor, poate fi foarte eficientă: în acest scop se pot folosi băi calde, sticle de apă încălzită sau prosoape înmuiate în apă fierbinte.

În mod similar, alte măsuri care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin (cum ar fi hidratarea abundentă; consumul de alimente cu proprietăți vasodilatatoare, cum ar fi ciocolata, ceapa sau usturoiul; exerciții fizice regulate; abstinența de la fumat; asigurarea unui somn adecvat) pot ajuta la minimizarea riscului de vasodilatație și atenuarea durerilor menstruale.

Postul următor ar fi administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, multe dintre acestea fiind disponibile fără prescripție medicală (cum ar fi ibuprofenul sau metamizolul). Datorită efectului lor analgezic puternic, acestea ar trebui să aducă o ameliorare marcantă în cazurile de dismenoree primară.

Dacă durerea nu răspunde la aceste acțiuni, ar trebui consultat un specialist pentru a evalua cazul și, așa cum s-a menționat mai sus, pentru a exclude dismenoreea secundară (sau, în caz afirmativ, pentru a aborda cauza de bază).

În cazurile de dismenoree primară cu dureri deosebit de severe, tratamentele hormonale (de exemplu, pilulele contraceptive) pot fi foarte eficiente. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că aceste strategii trebuie să fie întotdeauna prescrise de un profesionist.

Articol util? Dă-l mai departe!