Deși medicamentele eliberate fără prescripție medicală sunt, în marea majoritate a cazurilor, sigure, există întotdeauna un risc de a produce efecte secundare. Recent, cercetătorii au identificat un nou efect advers pe care l-ar putea suferi utilizatorii de medicamente comune.
Un risc cu până la 20% mai mare
Medicamentele în cauză sunt, în linii mari, analgezicele eliberate fără restricții, mai precis acidul acetilsalicilic, paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul; iar efectul secundar, tinitus.
Tinitus este reprezentat de zgomote și senzații, adesea enervante, care par a fi auzite „în interiorul capului” sau „în interiorul urechii”, fără o sursă externă. Acestea pot consta în sunete, bâzâituri, zgomote înalte sau joase, furnicături, furnicături, pulsații și pot fi temporare sau cronice.
Adevărata lor origine este oarecum incertă și, în orice caz, variată (s-a propus că pot fi cauzate de contracții musculare, anomalii vasculare la nivelul capului, semnale generate de celulele nervoase din ureche etc.), iar cauzele lor sunt în general necunoscute. În prezent, nu există o modalitate cu adevărat eficientă de a o trata, deși poate fi invalidantă.
În acest context, o cercetare publicată în revista științifică Journal of General Internal Medicine a concluzionat că utilizarea frecventă a dozelor tipice ale acestor medicamente poate provoca tinitus persistent cronic.
Se știa deja că dozele foarte mari de aspirină pot provoca tinitus tranzitoriu, dar de data aceasta autorii au decis să studieze efectele pe termen lung ale acestui tip de medicamente atunci când sunt folosite frecvent.
Pentru a face acest lucru, au analizat 455 de persoane participante la o investigație de amploare în curs de desfășurare, care urmărește să identifice factorii de risc pentru pierderea auzului și tinitus. Participanții la studiu aveau între 31 și 48 de ani și au fost urmăriți timp de 20 de ani.
S-a descoperit că cei care luau aspirină frecvent (doze moderate 6-7 zile pe săptămână) aveau un risc cu 16% mai mare de a dezvolta tinitus persistent cronic decât cei care nu luau niciun medicament în mod regulat; cei care foloseau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, paracetamol sau inhibitori COX-2 aveau un risc cu 20% mai mare.
Importanța prudenței atunci când se utilizează astfel de medicamente
Articolul are o limitare principală, și anume că, din cauza naturii subiective a tinitusului, incidența acestuia este auto-raportată de către participanți. Pe de altă parte, din cauza metodologiei de cercetare, ceea ce s-a constatat este o corelație între utilizarea analgezicelor fără prescripție medicală și riscul de tinitus, dar nu o relație de cauzalitate.
Indiferent de caz, ceea ce subliniază autorii este importanța de a fi conștienți de utilizarea medicamentelor și de precauțiile pe care ar trebui să le luăm cu acestea. Chiar dacă sunt substanțe în general sigure, ele prezintă totuși un anumit risc de efecte adverse, așa că este întotdeauna recomandabil să le limitați utilizarea cât mai mult posibil.