Efectul contradictoriu al băuturilor pentru slăbit: pot crește foamea și pofta de mâncare

Băuturile zero, cu puține calorii, incluse de obicei în dietele de slăbire pot avea efectul opus: un aport caloric mai mare. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină Keck din cadrul Universității din California de Sud (USC), băuturile care conțin îndulcitorul artificial sucraloză pot crește pofta de mâncare și apetitul la femei și la persoanele cu obezitate.

Sucraloza este un îndulcitor artificial fără funcții nutritive, ci doar de îndulcire. Prin urmare, este folosit în băuturi care sunt mai sărace în calorii, dar care păstrează un gust dulce.

Studiul, publicat în JAMA Netwotk Open, este unul dintre cele mai cuprinzătoare de până acum care examinează efectele unui îndulcitor artificial asupra activității cerebrale și a răspunsurilor la apetit în diferite segmente ale populației.

Controversa îndulcitorilor artificiali

Peste 40% dintre adulții din SUA consumă alimente sau băuturi hipocalorice îndulcite cu îndulcitori, mai ales atunci când sunt în proces de slăbire. În ciuda prevalenței lor, consecințele în materie de sănătate ale îndulcitorilor artificiali sunt încă în dezbatere și nu există un consens clar cu privire la efectele lor asupra apetitului, glucozei, metabolismului și greutate corporală.

„Există controverse cu privire la utilizarea îndulcitorilor artificiali, deoarece multe persoane îi folosesc pentru pierderea în greutate. În timp ce unele studii spun că acestea pot fi utile, altele spun că pot contribui la creșterea în greutate, la diabetul de tip 2 și la alte probleme metabolice. Studiul nostru a investigat diferite grupuri de populație pentru a afla motivele din spatele acestor rezultate contradictorii”, explică Kathleen Page, unul dintre autorii studiului.

Pentru a analiza efectele îndulcitorilor, Page și colegii ei au pus 74 de participanți să consume 300 de mililitri de băuturi hipocalorice cu îndulcitori la trei vizite diferite în laborator. La două ore după fiecare vizită, cercetătorii au măsurat trei factori: activarea regiunilor cerebrale responsabile de apetit și pofta de mâncare ca răspuns la imagini cu alimente bogate în calorii, cum ar fi un burger sau o gogoașă; nivelurile de glucoză, insulină și alți hormoni metabolici din sânge; cantitatea de alimente consumate la un bufet gratuit la care participanții au avut acces la sfârșitul fiecărei sesiuni.

Participanții au fost împărțiți în număr egal de bărbați și femei, care se deosebeau prin greutatea lor: adecvată, supraponderală și obeză. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să determine potențialele diferențe între diferitele grupuri de populație.

Îndulcitorii artificiali pot face ca o persoană să fie mai înfometată

Studiile de imagistică au arătat o activitate crescută în regiunile creierului care sunt responsabile de preferințele alimentare și de pofta de mâncare atât la femei, cât și la persoanele obeze, după ce au consumat băuturi pentru slăbit pe bază de sucraloză în comparație cu băuturile care conțin zahăr real.

Studiul a arătat, de asemenea, o scădere generalizată a nivelurilor de hormoni care îi spun organismului că este „sătul” după ce participanții au băut băuturile cu sucraloză, în comparație cu băuturile care conțin zaharoză, sau zahăr de masă. Acest lucru sugerează că este posibil ca băuturile cu îndulcitori artificiali să nu fie eficiente în suprimarea foamei.

În cele din urmă, după ce femeile participante au băut băut sucraloză, au mâncat mai multă mâncare la bufet în comparație cu consumul după ce au băut băut băutura cu zahăr. În cazul bărbaților, aportul a rămas neschimbat.

„Studiul nostru începe să ofere un context pentru rezultatele mixte ale studiilor anterioare privind efectele comportamentale și neuronale ale îndulcitorilor artificiali – pentru femei și persoanele cu obezitate, consumul de băuturi cu acești îndulcitori ar putea face creierul să simtă foame, ceea ce ar putea duce la un aport caloric mai mare”, conchide Page.

Articol util? Dă-l mai departe!