Dacă îți sângerează des nasul, trebuie să știi că există mai multe motive pentru aceasta. De exemplu, sângerarea poate fi legată de uscăciunea nazală, dar poate fi și un simptom al rinitei sau un indicator al altor probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială.
Epistaxisul sau sângerarea spontană prin nări nu trebuie trecută cu vederea. Mai jos, vom discuta câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestui tip de sângerare.
De ce ne sângerează des nasul?
Deoarece nările sunt o zonă a corpului intens vascularizată, atunci când unul dintre vasele de sânge care alimentează mucoasa nasului se rupe, sângele coboară spre nări și curge în exterior. În general, sângele tinde să coboare pe una dintre cele două nări, deși uneori poate trece prin ambele.
Când sângerarea provine din partea anterioară a septului nazal, nu este gravă și durează o perioadă scurtă de timp. De asemenea, această sângerare este rară. De obicei, este cauzată de atingerea excesivă a zonei, uscăciunea mediului sau rinita alergică.
În cazul epistaxisului posterior, este implicată artera sfenopalatină. Punctul de sângerare este dificil de localizat. Statistic, această sângerare apare în 10% din cazuri și este mai greu de tratat.
Hipertensiunea arterială necontrolată poate provoca sângerarea nasului. Este un mecanism de apărare a organismului. La sângerare, tensiunea arterială este ușor redusă.
La tineri, traumatismele și bolile hematologice sunt cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale. Printre cauzele care complică tabloul se numără fibromul nazofaringian și polipul hemoragic al septului. Alte cauze mai frecvente pentru un eveniment de sângerare nazală sunt expunerea prelungită la lumina soarelui sau un zbor la altitudine mare.
În orice caz, dacă ai o sângerare nazală, mergi la medic pentru ca acesta să poată efectua o evaluare și să determine cu exactitate care ar putea fi cauza.
Lipsa vitaminei C
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale este lipsa vitaminei C în organism. Această vitamină ajută la întărirea capilarelor nazale și, atunci când este găsită în cantități insuficiente, pot apărea sângerări.
Vitamina C poate fi obținută din diverse alimente, precum: citrice, fructe de pădure, broccoli, pătrunjel, ardei, măceșe, guava sau kiwi, printre altele.
Desigur, vitamina C poate fi obținută și din suplimente. Este indicat sa faci o pauză de cel puțin o lună înainte de a relua consumul. În acest fel, organismul va asimila corect nutrientul și va beneficia de el.
Alte cauze: patologii mai grave
- Boală hepatică
- Tumoră benignă sau malignă
- Leucemie
Ce ar trebui să faci dacă îți sângerează des nasul?
Acoperă nasul, aplicând o ușoară presiune cu degetele pe nări. Apleacă-te înainte.
Este important să nu lași capul pe spate sau să te întinzi, deoarece ambele poziții te fac să înghiți sângele. Dacă sângerarea nu se oprește în câteva minute, mergi la un centru medical de urgență.
Dacă sângerarea s-a oprit, în următoarele ore vei evita să faci efort și să iei medicamente cu efecte anticoagulante sau antiagregante plachetare, precum aspirina. De asemenea, nu sufla nasul cu forță.
Sărurile Schüssler, un remediu bun
Sărurile Schüssler sunt un remediu natural care furnizează minerale în doze homeopate, deci nu au contraindicații sau efecte secundare asupra organismului. Există 12 săruri, care corespund mineralelor ce se găsesc în mod natural în organism și care sunt ingerate zilnic prin alimentație.
Sărurile oferă organismului mineralele de care are nevoie și le distribuie corect. Atunci când sunt luate individual, fiecare are o funcție specifică, iar pentru epistaxis se recomandă următoarele:
- Fosfat de calciu (Calcium Phosphoricum
- Sulfat de potasiu (Kalium Sulphuricum)
- Fosfat de fier (Ferrum Phosphoricum)
Vom pune sub limbă două tablete de trei ori pe zi, separat de alimente, băuturi și arome puternice sau de mentă (gumă de mestecat, pastă de dinți, etc.). Prima dimineață, a doua după-amiaza și a treia noaptea. Vom continua acest tratament cel puțin o lună.
Trebuie remarcat faptul că acesta este un tip de tratament complementar. Ajutorul profesional sau tratamentele farmacologice nu trebuie excluse, mai ales când cauza sângerării este gravă.
Trebuie să mergi la doctor
Chiar dacă dispare rapid și fără nicio consecință aparentă, este necesar un studiu complet de laborator. Nu trebuie să fie o urgență, dar trebuie să descoperi patologia de bază.
Este necesară o anamneză completă și exhaustivă, cu examen bucal și faringian. De asemenea, în mod complementar, sunt necesare hemoleucograma, studiul coagulării și radiografia cavităților perinazale, printre alte studii.
Este necesar să se determine dacă hemoragia este anterioară sau posterioară, recurentă sau izolată și dacă factorii care au generat-o sunt locali sau este vorba despre o tulburare sistemică.