Febra apare în cadrul mai multor afecțiuni ale corpului. În farmacii se pot găsi o serie de medicamente care scad febra.
Febra reprezintă o manifestare a organismului atunci când acesta se confruntă cu o infecție. În general, febra poate fi indusă de către prezența în organism a unor virusuri, fungi sau bacterii. Uneori poate apărea și ca o consecință a administrării unor medicamente sau a vaccinării.
Febra, în general, poate trece de la sine în câteva zile. Și apar la oameni indiferent de vârsta pe care o au, reprezentând un răspuns al corpului în timpul unei răceli sau a gripei. Există, bineînțeles, cazuri în care febra poate avea complicații și poate preveni din cauza unor dereglări hormonale sau a altor anomalii mai rare. Însă, acesta mereu este însoțită de alte simptome ce ajută medicii în a identifica despre ce e vorba.
Cum știu dacă am febră
Temperatura corporală, pe care o are o persoană, poate varia din cauza factorilor interni (stare de spirit, nivel de odihnă) și externi (timpul zilei, vremea). Dar o valoare sumativă este dată de temperatura de 37 grade Celsius, variațiile fiind considerate valori normale. Această funcție a corpului este monitorizată de hipotalamus.
Dacă o persoană are temperatura peste 38 grade Celsius, se consideră ca are parte de o febră ușoară, iar dacă febra ajunge la 39.4 grade Celsius sau peste, este considerată o temperatură mare și ridicată.
Febra indusă de către viruși
Aceasta este cea mai frecventă cauză a febrelor pe care le manifestă majoritatea persoanelor. Febra vine însoțită de secreții ale gâtului, tuse, răgușeală și posibil o durere musculară, un sentiment puternic de slăbire. Greața si diareea pot fi induse de către infecții virale. Un motiv pentru care nu trebuie neapărat să vă alarmați este dat de faptul că cel mai des totul dispare de la sine.
Antibioticele nu vă sunt de ajutor și nu vor produce nicio îmbunătățire a stării respective. Dacă diareea si vomitările sunt frecvente, aveți nevoie să beți apă pentru a vă menține mediul intern cât mai optim. Băuturile sportive sunt de mare eficiență înlocuind repede electroliții pierduți. Aceste gripe pot dura pana la o săptămâna sau două.
Afecțiuni precum nasul curgător, durerile de cap, tusea și secrețiile în gât, semnifică cel mai frecvent o infecție virală, însă sunt cazuri, mai rare, în care au fost bacteriene.
Febra indusă de către bacterii
O febră poate reprezenta infecția provocată de o bacterie în orice organ sau sistem de organe a corpului. Pot fi infecții de tip respiratorii de tipul bronșitelor sau a pneumoniilor, ce sunt însoțite de tuse, respirație grea, exces de mucus secretat și durere de piept. Dar, pentru o pricepere mai bună a situației, trebuie de înțeles că orice tip de infecție va declanșa apariția febrei.
Caz în care antibioticele (Amoxacilina, Penicilina), însoțite de substanțe analgezice sunt recomandate în tratarea acestei afecțiuni. Totodată, se poate recomanda și administrarea unor ceaiuri în acest scop, anume cel de cimbru.
Medicamente care scad febra
Febra poate fi indusă de mulți factori așa că nu va funcționa mereu aceeași strategie pentru a o opri. Un ceai de tei vă poate fi de ajutor în combaterea acesteia, datorită faptului că ajută la scăderea temperaturii prin stimularea transpirației.
Cei ce doresc medicamente ar trebui să opteze pentru cele ce conțin acetaminophen, ca Paracetamol sau Tylenol, sau pe bază de ibuprofen, ca Nurofen, Brufen, Advil, Motrin sau Ibalgin.
Atenție la prospect căci unele medicamente pot reacționa cu substanțele din ceaiuri, făcând astfel pastilele inutile sau poate chiar apariția unor simptome adverse.