Măsea cariată: Ameliorare durere și tratament infecție

Multă lume a avut parte de cel puțin o noapte pierdută, doar pentru că avea o măsea cariată. Durerea poate fi ameliorată cu ce ai prin casă.

La nivelul cavității bucale se găsesc o gamă variată de bacterii (mici microorganisme vizibile la microscop), „bacteriile bune” sunt cele ce stimulează secreția de salivă, iar „bacteriile rele” sunt cele care prin metabolismul lor secretă substanțe ce distrug dinții și provoacă renumitele carii.

Cum apare o măsea cariată

Bacteriile se hrănesc cu diverși compuși chimici din resturile alimentare ce rămân după ce mâncăm, iar apoi excretă diverse substanțe. Ceea ce am numit drept „bacterii rele” consumă în general zaharuri și eliberează în gură substanțe acide cu caracter coroziv.

Dinții și măselele au ca strat protector (armură) smalțul dentar, ce este făcut dintr-un material rezistent și nu permite degradarea dinților. Acest smalț are o rezistență relativă ce depinde de om la om, de alimentația persoanei respective și chiar de codul genetic.

Zilnic are loc degradarea treptată a dinților, iar unele activități desfășurate de oameni pot face dinții vulnerabili. Fumatul, cafeaua și consumul de produse dulci sunt principalii aliați ale cariilor.

Fumatul slăbește smalțul favorizând apariția plăcii bacteriene la suprafața dinților. Cafeaua are un pH acid și pe termen lung erodează smalțul dinților, facilitând astfel distrugerea lor. Iar, consumul de substanțe dulci oferă un mediu ideal și hrănitor bacteriilor.

Ce medicamente să folosesc pentru o măsea cariată?

Medicamente pentru a vindeca o carie nu există, dar o vizită la medicul stomatolog cu scopul curățării și reconstrucției dinților poate face asta. Dacă durerea este cea ce vă cauzează neplăceri, se pot administra analgezice.

Medicamentele antiinflamatoare (analgezice) care s-au remarcat în combaterea durerii și a inflamației sunt cele ce au ca substanță activă ibuprofen, iar în comerț se găsesc sub diverse denumiri (Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Brufen, Advil, Motrin, sau chiar Cuprofen).

Nu se recomandă o supradoză din pricina durerii puternice, pentru efect imediat există varianta acestor medicamente sub forma lor „forte”. O pastilă normală își face efectul în aproximativ 30 de minute de la ingerare. A nu se administra mai mult de 3 pastile de 400mg ibuprofen pe zi. Pentru persoanele alergice la ibuprofen se recomandă un consult medical pentru o recomandare potrivită.

Când să folosim antibiotice la o măsea cariată

Medicamentele din clasa antibioticelor nu sunt recomandate a fi folosite decât sub prescripție medicală din partea unui specialist. Dacă observați în oglindă că aveți o măsea cariată, antibioticele nu vor ajuta în a se reface. Efectele provocate de către bacterii sunt ireversibile și doar un stomatolog vă poate oferi o soluție.

Antibioticele sunt cu scopul de a ucide bacteriile și de a opri infecțiile ce au loc la nivelul organismului. În general, când o măsea este inflamată cauza este reprezentată de bacteriile ce au colonizat zonele profunde ale dintelui sau a măselei. Acesta fiind singurul caz în care antibioticele au un efect pozitiv în rezolvarea problemelor de dinți.

Tratament naturist în combaterea durerii de dinți

În folclor există o serie lungă de elemente ce au capacitatea de a opri durerile de dinți, însă câteva s-au arătat ca fiind foarte eficiente. Gargara și clătirile cu apă sărată sunt benefice deoarece un mediu foarte salin are capacitatea de a ucide din bacteriile existente în gura, unii oameni in secolul 19 și 20 folosind chiar sarea pe post de pastă de dinți.

Condimentul din bucătăria multora ,cuișoarele, au un efect imediat în ameliorarea durerilor ușoare sau ușoare-moderat. Se țin în gură lângă măseaua infectată și în termen de câteva minute se poate simți o diferență clară.

Articol util? Dă-l mai departe!