Menopauza precoce asociată cu un risc crescut de demență mai târziu în viață

Femeile care se confruntă cu menopauza foarte devreme, înainte de 40 de ani, au un risc mai mare de a dezvolta demență de orice fel mai târziu în viață, în comparație cu cele care încep menopauza la vârsta mijlocie (50-51 de ani).

Acest lucru a fost explicat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Shandong din Jinan, China, în cadrul conferinței Epidemiologie, prevenire, stil de viață și sănătate cardiometabolică a Asociației Americane a Inimii.

Legătura dintre menopauză și demență

Demențele sunt un grup de boli care provoacă modificări cerebrale ce afectează abilități precum utilizarea limbajului, luarea deciziilor sau memoria. De obicei, acestea se dezvoltă mai târziu în viață și includ afecțiuni precum Alzheimer, demența vasculară și demența cu corpi Lewy.

Pentru a ajunge la această concluzie, autorii studiului au analizat relația dintre vârsta la debutul menopauzei și diagnosticul oricărei forme de demență, pe baza datelor de la 153.291 de persoane colectate în cadrul Studiului UK Biobank.

În plus, trebuie remarcat că cercetarea a luat în considerare potențiali factori de confuzie, cum ar fi vârsta la ultima examinare medicală, originea rasială, nivelul de educație, consumul de tutun și alcool, indicele de masă corporală, incidența diabetului, statutul socio-economic și activitatea fizică.

Pe baza acestor date, ei au concluzionat că femeile care au intrat la menopauză înainte de 40 de ani au fost mai susceptibile de a suferi de demență decât cele care au făcut acest lucru la 50 de ani. Diferența este cel puțin semnificativă: nu mai puțin de 35%.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că acest risc crescut a scăzut până la femeile care au intrat la menopauză la vârsta medie pentru menopauză (50-51 de ani), iar după aceea probabilitatea de a dezvolta demență a rămas stabilă.

Un factor demn de luat în considerare

Mecanismele prin care s-ar putea întâmpla acest lucru sunt încă necunoscute, deși autorii lucrării sugerează că ar putea fi legate de scăderea nivelului de estrogen la femeile care au intrat la menopauză mai devreme.

În egală măsură, se știe că femeile aflate la menopauză sunt mai predispuse la accidente vasculare cerebrale (care pot duce la demență vasculară) decât cele care nu au intrat încă la menopauză, astfel încât această diferență de timp ar putea juca un rol în diferența statistică.

Indiferent de caz, ceea ce subliniază cercetătorii este că luarea în considerare a acestei constatări ar putea permite o mai bună evaluare a riscului de demență, cu acțiuni consecvente asupra factorilor de risc modificabili (activitatea fizică, participarea la activități de petrecere a timpului liber și educaționale, consumul de alcool sau tutun).

De asemenea, poate favoriza monitorizarea timpurie a posibilelor semne de declin cognitiv.

Articol util? Dă-l mai departe!