Alimentul obișnuit care crește riscul de cancer de colon chiar dacă mănânci doar o felie pe zi

Consumul de carne roșie sau procesată, chiar și o cantitate moderată pe zi, este asociat cu un risc crescut de cancer intestinal. Acest lucru este confirmat de cele mai recente studii pe această temă realizate de unitatea de epidemiologie a cancerului de la Universitatea din Oxford pe o bază de o jumătate de milion de participanți britanici cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

În cercetările conduse de echipa doctorului Timothy J. Key, persoanele care au consumat 76 de grame de carne roșie procesată pe zi, chiar și o cantitate moderată pe zi, au fost asociate cu un risc crescut de cancer de intestin.

Potrivit echipei lui Key, persoanele care mâncau 76 de grame de carne roșie procesată pe zi (ceea ce include un hamburger) aveau cu 20% mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu persoanele care au redus cantitatea consumată la o treime, ceea ce ar putea fi echivalentul unei felii de șuncă.

Studiul a concluzionat, de asemenea, că consumul de carne procesată, cum ar fi cârnații, șunca și slănina, îi expune pe oameni la un risc crescut de cancer de colon. Probabilitatea a crescut cu 20% pentru fiecare 25 de grame de carne procesată, ceea ce reprezintă practic echivalentul unei felii de șuncă.

În acest sens, „o cantitate mică de carne procesată pare să aibă același efect cancerigen ca o cantitate mare de carne roșie”, a declarat profesorul Key. Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), o felie de șuncă conține 23 de grame de carne procesată, în timp ce o friptură la grătar conține 163 de grame de carne roșie.

În urma acestui studiu, finanțat de către Institutul britanic de cercetare a cancerului, autoritățile din domeniul medical urmează să recomande persoanelor care consumă mai mult de 90 de grame de carne roșie și procesată pe zi să o reducă la 70 de grame.

„Rezultatele noastre sugerează în mod concludent că persoanele care mănâncă carne roșie și procesată de patru sau mai multe ori pe săptămână au un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal decât cele care mănâncă carne roșie și procesată de mai puțin de două ori pe săptămână”, a declarat Key.

Avertismentul OMS

Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat în 2015 că există suficiente dovezi pentru a clasifica carnea procesată ca fiind „cancerigenă pentru oameni” și o include în grupul de substanțe cele mai periculoase pentru sănătate alături de fumul de tutun, alcool, plutoniu și aerul poluat.

Experții au arătat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18% dacă este consumată pe o perioadă prelungită de timp.

„Pentru o persoană, riscul de a dezvolta cancer colorectal în urma consumului de carne procesată rămâne mic, dar acest risc crește odată cu cantitatea consumată”, a declarat Kurt Straif, șeful Programului de Monografii al IARC.

„Având în vedere numărul mare de persoane care consumă carne procesată, impactul global asupra incidenței cancerului are o importanță pentru sănătatea publică”, a adăugat el.

Articol util? Dă-l mai departe!