Noua problemă a consumului de alcool: ar putea crește riscul de epilepsie

Contrar unora dintre miturile care circulă despre presupusele beneficii ale consumului zilnic de anumite cantități de anumite băuturi alcoolice, dovezile științifice pe care le avem la dispoziție indică în mod clar că nu există consum de alcool fără riscuri pentru sănătate.

De fapt, pe măsură ce cercetările pe această temă continuă, oamenii de știință descoperă noi efecte nocive ale alcoolului asupra organismului nostru. În această ordine de idei, un studiu publicat în revista de specialitate Drug and Alcohol Dependence a ajuns la concluzia că consumul de alcool poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea epilepsiei.

Dovezile confirmate

Cum explică autorii studiului (în acest caz, o meta-analiză a literaturii anterioare pe această temă), majoritatea cercetărilor privind relația dintre alcool și epilepsie s-au concentrat pe faptul dacă alcoolul sau sevrajul de alcool este capabil să declanșeze crize epileptice.

Cu toate acestea, au existat mult mai puține cercetări cu privire la posibila implicare a alcoolului în crizele aparent neprovocate care caracterizează această afecțiune. Aceasta nu înseamnă că acest aspect particular este complet neexplorat.

De exemplu, în 2010, o meta-analiză a șase rapoarte de caz a concluzionat că consumatorii de alcool au un risc mai mare de crize epileptice neprovocate decât cei care nu consumă alcool. În schimb, o meta-analiză ulterioară (care a inclus cinci rapoarte de caz și trei studii de cohortă de mari dimensiuni) a susținut că un consum moderat de alcool poate reduce de fapt riscul de crize epileptice neprovocate.

În general, ceea ce observă autorii articolului actual este că studiile de caz tind să găsească o relație pozitivă între doza de alcool și riscul de episoade epileptice necontrolate, în timp ce studiile de cohortă concluzionează că un consum moderat de alcool reduce ușor riscul. Ceea ce aceștia subliniază aici este că studiile de caz sunt mai expuse riscului de părtinire, în timp ce studiile de cohortă sunt mai solide în cazul bolilor cu incidență ridicată (cum ar fi epilepsia).

Un efect negativ care trebuie încă confirmat

Ceea ce cercetătorii stabilesc în final este că, având în vedere dovezile contradictorii privind influența consumului de alcool asupra riscului de epilepsie, sunt necesare studii suplimentare pe această temă. De exemplu, aceștia notează că studiile de caz sunt, în general, limitate de limitarea de a lua în considerare consumul de alcool doar în cele șase luni anterioare debutului episoadelor epileptice.

Cu toate acestea, se poate concluziona cu prudență că există o anumită posibilitate ca consumul de alcool să crească riscul de crize epileptice neprovocate (și se știe că atât alcoolul, cât și sindromul de sevraj cauzat de consumul regulat de alcool pot provoca crize epileptice). Acest efect nociv s-ar adăuga astfel la o listă lungă și bine documentată care include afectarea sănătății cardiovasculare și hepatice și creșterea riscului de diverse forme de cancer.

Articol util? Dă-l mai departe!