Omega-3: de ce ar trebui să luați acest supliment

Omega-3 revine în actualitatea medicală datorită publicării unor noi rezultate deosebit de interesante. Este foarte bine, deoarece omega-3 este oarecum uitat în domeniul prevenției.

Omega-3 nu sunt vitamine sau minerale, ci formează o clasă aparte de elemente indispensabile pe care trebuie să le includem în alimentația noastră. Aici este problema: omega-3, în formele lor active EPA și DHA, sunt prezente doar în peștele gras, în general comercializate sub formă de capsule de ulei de pește. Deficiența este, prin urmare, extrem de frecventă, 9 din 10 persoane fiind lipsite de omega-3.

Sănătatea cardiovasculară

O echipă internațională de cercetători a analizat rezultatele prelevate de la 135.000 de participanți din 40 de studii care au examinat efectul administrării unui supliment activ de omega-3 asupra diferiților indicatori ai sănătății cardiovasculare: apariția anginei pectorale, a atacului de cord, a accidentului vascular cerebral și a bolii arteriale periferice.

Rezultatele arată un efect protector substanțial și semnificativ, în special în cazul infarctului miocardic și al problemelor coronariene. Autorii concluzionează: „Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces la nivel mondial. Suplimentarea cu EPA și DHA este o strategie nutrițională eficientă pentru prevenirea cardiovasculară”. (Sursa: Bernasconi et al, 2020).

Omega-3 marin

Efectul protector al omega-3 depinde, evident, de doza utilizată. Asociația Americană a Inimii recomandă o doză de un gram pe zi. Tipul de omega-3 joacă, de asemenea, un rol important. Acest lucru a fost demonstrat de profesorul Harris de la Universitatea Sanford și de colegii săi. Există două surse de omega-3, una de origine marină, compusă din EPA și DHA, și cealaltă de origine vegetală, compusă din ALA, din uleiurile de in și de rapiță.

Omega-3 marine sunt direct active, spre deosebire de ALA, care trebuie să fie transformat în corpul nostru în EPA și DHA. Din nefericire, această conversie este foarte laborioasă și doar o fracțiune foarte mică, aproximativ 5%, din ALA este transformată în EPA și DHA active.

Rezultatele echipei de la Sanford arată că beneficiile cardiovasculare ale omega-3 rezultă exclusiv din utilizarea formelor active EPA și DHA de origine marină. (Sursa: Harris et al, 2021).

Omega 6 și 9 protejează și stimulează, de asemenea, sistemul nostru nervos și cardiovascular.

Omega 6

Bun pentru: apărarea noastră imunitară și neuronii. Se găsesc în principal în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de semințe de struguri, uleiul de germeni de grâu, uleiul de porumb și semințele de susan.

Omega-9

Bune pentru: prevenirea apariției diabetului de tip 2 și a colesterolului. se găsesc în avocado, ulei de măsline, fructe uscate oleaginoase.

Articol util? Dă-l mai departe!