Pancreasul artificial schimbă viața copiilor cu diabet de tip 1

Un sistem semiautomat de administrare a insulinei, cunoscut și sub numele de ‘pancreas artificial’, a îmbunătățit controlul glicemic la copiii cu diabet de tip 1 cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani, fără a crește hipoglicemia.

Acest lucru este explicat într-un articol publicat în New England Journal of Medicine și condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, și raportat de Medscape, care notează, de asemenea, că este pentru prima dată când se studiază adaptarea acestei tehnologii la copii foarte mici.

Beneficii unice pentru copiii mici

De fapt, sistemele „hibride în buclă închisă” (care este un alt nume pentru astfel de dispozitive), care cuprind o pompă de insulină, un monitor continuu de glucoză și un software care permite eliberarea semiautomată de insulină pe baza nivelurilor de glucoză, au demonstrat deja că îmbunătățesc controlul glucozei la copiii puțin mai mari și la adulți.

Autorii consideră, totuși, că la copiii mai mici ar putea avea unele beneficii unice. „Copiii foarte mici sunt extrem de vulnerabili la modificările nivelului de glucoză din sânge. Nivelurile deosebit de ridicate pot avea efecte de lungă durată asupra dezvoltării creierului acestora. În plus, diabetul este foarte dificil de abordat la această grupă de vârstă, creând o problemă pentru familii”, a declarat Julia Ware, autorul principal al lucrării, într-o declarație de la Universitatea din Cambridge.

În lucrare, pe de altă parte, autorii susțin, de asemenea, că la această grupă de vârstă există o „variabilitate ridicată a cerințelor de insulină, o sensibilitate marcată la insulină și modele imprevizibile de alimentație și activitate.”

Ei susțin, de asemenea, că la această grupă de vârstă există o „variabilitate ridicată a cerințelor de insulină, o sensibilitate marcată la insulină și modele imprevizibile de alimentație și activitate”.

„Teama îngrijitorilor de hipoglicemie, în special noaptea, este frecventă și, împreună cu lipsa de conștientizare din partea copiilor mici că are loc o hipoglicemie, contribuie la faptul că copiii nu ating țintele glicemice recomandate și au dificultăți în menținerea controlului glicemic, cu excepția cazului în care îngrijitorii pot asigura o monitorizare constantă. Aceste probleme duc adesea la o scădere a calității vieții pentru întreaga familie”, adaugă ei.

Complet automatizat, cu excepția orelor de masă

În acest caz, studiul clinic s-a desfășurat în șapte centre din diferite țări, între 2019 și 2020, și a testat siguranța și eficacitatea sistemului în comparație cu terapia cu pompă de insulină pe parcursul a 16 săptămâni.

Pancreasul artificial a fost configurat din componente care sunt deja disponibile în comerț în Europa, împreună cu un telefon Samsung Galaxy 8 cu o aplicație care se ocupă de comunicarea între utilizator și dispozitiv în mod wireless.

Această aplicație ajustează automat setările pompei de insulină, pe baza măsurătorilor în timp real efectuate de senzorul de glucoză. De asemenea, acesta avertizează utilizatorul cu alarme atunci când nivelurile scad sau cresc peste pragul stabilit de utilizator. Cu toate acestea, permite și ajustări manuale necesare, de exemplu, pentru a adapta funcționarea sa la mesele principale ale zilei.

Articol util? Dă-l mai departe!