Prevenirea accidentului vascular cerebral: alegeți peștele ca sursă de proteine

Persoanele cu un aport ridicat de proteine, în special din pește, ar fi mai puțin predispuse să sufere un accident vascular cerebral decât persoanele cu un aport scăzut, potrivit unei analize publicate în revista Neurology. Efectul ar fi măsurat asupra tensiunii arteriale.

Cantitatea de proteine necesară pentru a observa o reducere a riscului de accident vascular cerebral ar fi relativ moderată, în jur de 20 g pe zi, potrivit lui Xinfeng Liu, coordonatorul principal al studiului și profesor de medicină la Școala Universitară Nanjing, China.

Analiza sa a acoperit cercetările disponibile privind relația dintre consumul de proteine (vegetale și animale) și riscul de accident vascular cerebral. Șapte studii au fost incluse în analiză, acoperind un eșantion de 254.489 de persoane urmărite în medie timp de 14 ani.

Cercetarea arată că persoanele cu cel mai mare aport alimentar de proteine au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta un accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele cu un aport mai mic de proteine.

Cu ajutorul peștelui, riscul de accident vascular cerebral scade cu 26%

Rezultatele rămân consecvente, chiar și după ajustarea pentru diverși factori de confuzie (fumat, colesterol ridicat). Relația este chiar dependentă de doză: pentru fiecare 20 g de proteine pe zi în dietă, riscul este redus cu 26%.

Efectul ar fi mai pronunțat în cazul proteinelor animale decât al celor vegetale și ar putea fi explicat printr-o acțiune favorabilă asupra tensiunii arteriale.

Autorul precizează că, dacă rezultatele nu coroborează observația unei asocieri pozitive între consumul ridicat de carne și riscul de accident vascular cerebral, explicația ar putea rezida în populațiile studiate.

Două dintre cele șapte studii au fost de fapt realizate în Japonia, unde consumul de pește este mai mare decât cel de carne, comparativ cu țările occidentale.

De aici și până la a spune că riscul de accident vascular cerebral poate fi redus prin înlocuirea cărnii roșii cu pește este doar un pas…

Articol util? Dă-l mai departe!