Pruritul: ce este și cine îl determină. Dezinfectanții, pe lista vinovaților

La ce se referă pruritul și care sunt factorii declanșatori?

Pruritul se referă la senzația de mâncărime și apare în afecțiunile dermatologice, precum: dermatita de contact în urma alergenilor (înțepături de insecte, produse cosmetice, anumite medicamente etc), infecții sau infestații parazitare ale pielii (candidoza, infestația cu purici sau păduchi), urticarie, afecțiuni ale sistemului nervos (depresie, anxietate) sau boli ale organelor interne.

Candidoza

Una dintre cauzele pruritului se referă la infecții, în special la cele fungice. În această categorie intră candidoza, infecție produsă cel mai frecvent de ciuperca Candida albicans, care se manifestă prin mâncărime în zona genitală, senzație de arsură, durere, înroșire și umflare.

Dezinfectanții

Pandemia cauzată de virusul COVID-19 a venit cu o serie de măsuri și restricții necesare pentru prevenirea răspândirii virusului, dar dăunătoare pentru sănătatea altor organe din corp. Printre acestea se numără și folosirea repetată a dezinfectanților. Folosirea în exces a substanțelor pentru igienizarea pielii, a hainelor sau a locuințelor poate avea efect iritant pentru o anumită categorie de persoane. Dezinfectanții pot cauza dermatite de contact care se manifestă ca niște alergii ale pielii. Pruritul este unul dintre principalele semne care apare în urma alergiei la substanțele din dezinfectanți. Alte manifestări se referă la înroșirea și încălzirea zonei (inflamația și iritația pielii), uscarea pielii sau apariția unor secreții la nivelul acesteia. Din acest motiv, persoanele sensibile sau care suferă de alergii repetate trebuie să fie atente la produsele dezinfectante pe care le folosesc și să le înlocuiască cu substanțe igienizante mai prietenoase cu pielea.

Pruritul generalizat

Senzația de mâncărime pe tot corpul poate fi generată boli de piele (psoriazis, boli autoimune, urticaria), de insuficiența renală, diabet, hipertiroidism sau de prezența unor afecțiuni oncologice. Totodată, există persoane sensibile la diverse medicamente (antibiotice, substanțe anticonvulsivante), care pot manifesta stare de mâncărime în urma acestora.

Articol util? Dă-l mai departe!