Regim alimentar pentru copii: Ce trebuie să mănânce un copil în funcție de vârstă

Regimul alimentar pentru copii trebuie să fie unul variat și stabilit în funcție de vârstă. Iată ce trebuie să mănânce un nou-născut, un preșcolar și un copil la vârsta pubertății.

Alimentația este foarte importantă pentru un copil. Aceasta trebuie să corespundă grupei de vârstă din care face parte, pentru a se dezvolta armonios. O alimentație corespunzătoare vârstei este tot ce are nevoie, pentru a ține la distanță eventualele dezechilibre. Pe lângă o alimentație corectă, un rol covârșitor îl au sportul și odihna. Un copil care mănâncă sănătos, face mișcare regulată și se odihnește corespunzător, va avea parte de o stare de sănătate perfectă și de o dezvoltare echilibrată.

Regim alimentar pentru copiii nou-născuți și sugari

Copiii nou-născuți și sugari au nevoie de laptele matern. Acesta este alimentul ideal, cu raport optim de calciu / fosfor 2.2 şi fosfor / magneziu 4 / 1. După vârsta de 4-6 luni are loc diversivicarea alimentației cu sucuri de fructe, cereale, piureuri vegetale, iaurt. A se ține cont că momentul diversificării bebelușului diferă în funcție de laptele matern primit și de nevoile fiecăruia. Dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să întrebați medicul pediatru.

Regim alimentar pentru copiii mici (1-3 ani), preșcolari, școlari

Această perioadă este marcată de creșterea rapidă a copilului în primul an de viață cu până la 50%; în ceea ce privește greutatea sa, aceasta se dublează până la vârsta de 4 ani și crește cu 2 – 3 kilograme pe an până la 9 – 10 ani; înălțimea crește cu 6 – 8 centimetri pe an.

Astfel, se recomandă consumul de alimente bogate în fier (carne slabă, pește, legume verzi, spanac, urzici, salată, pătrunjel, leuştean, ţelină, gălbenuş de ou), calciu și vitamina D (produse lactate 1,5 – 2 %), zinc (carne, pește, cereale, produse lactate) și fluor (apa). Mai mult, este indicată evitarea suplimentelor cu vitamine și minerale (acestea pot fi recomandate de către medici pentru copiii cu boli cronice sau anorexici), dar și evitarea consumului de snacksuri, prăjeli, băuturi cu conţinut crescut în zahăr. Se recomandă participarea la mesele în familie, iar copiii nu trebuie forțați să mănânce tot din farfurie. Aceștia trebuie învățați să mănânce singuri, la masă, cu lingurița.

Un rol cheie în promovarea unui stil de viață sănătos îl are familia, de aceea arătați-le celor mici cât de important este sportul și mai ales activitățile în aer liber.

Regim alimentar pentru copiii aflați la vârsta pubertății

Pubertatea este o perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă. Ea este caraterizată de creștere și dezvoltare rapidă, de creștere a producției de estrogen, progesteron, testosteron și de apariție a caracterelor sexuale secundare.

Această perioadă este una de nonconformism, de căutare a independenței și a autonomiei, de creare a unui sistem propriu de valori. Acum pot apărea tulburări de comportament alimentar (diete restrictive, bogate în grăsimi, dulciuri, băuturi acidulate) și comportament care prezintă multe riscuri (consum de alcool, droguri, țigări). Mesele în familie devin mai rare, deoarece apare influența grupurilor.

Anorexia nervoasă și bulimia reprezintă acele tulburări de comportament alimentar prezente tot mai des la adolescenți (incidența este de 1,5 – 5 %). În acest fel, rolul familiei este de a identifica aceste tulburări și de a le regla.

În această perioadă se recomandă consumul de produse lactate, de alimente care conțin fier (deficitul de fier poate duce la alterarea răspunsului imun, scăderea rezistenţei la infecţii, afectarea funcţiilor cognitive şi a memoriei), zinc (pentru creştere şi maturare sexuală), acid folic (necesar la vârsta reproducerii).

Articol util? Dă-l mai departe!