Simptomele cancerului de colon care ar trebui să te alerteze

Simptomele cancerului de colon pot să nu se facă simțite o perioadă lungă de timp, iar din acest motiv boala este adesea detectată târziu. Diagnosticarea timpurie înseamnă șanse mai mari ca tratamentul să dea roade, de aceea este bine să acorzi atenție semnelor care pot indica prezența acestei boli.

Prezența sângelui în scaun

Prezența sângelui în scaun poate fi cauzată de hemoroizi, dar poate avea drept cauză și cancerul de colon. Dacă observi sânge (roșu sau de culoare închisă) în scaun, este indicat să te adresezi medicului, pentru o consultație.

Mai mult, uneori urmele de sânge pot să nu fie vizibile cu ochiul liber, de aceea este recomandat să efectuezi periodic analize de scaun, pentru a depista orice anomalie.

Apariția tulburărilor de tranzit

Este vorba despre tulburări de tranzit neobișnuite, care apar brusc și persistă. Cancerul de colon se poate manifesta prin constipație bruscă, diaree persistentă sau prin alternanță între cele două. În unele cazuri, scaunul este mai subțire, având diametrul unui creion.

De asemenea, este posibil să simțiți o nevoie constantă de a merge la toaletă, cu precădere dimineața, iar unele persoane simt o presiune asupra rectului.

O altă manifestare a cancerului colorectal este nevoia falsă de a defeca.

Dureri abdominale frecvente și constante

Durerile abdominale inexplicabile, cum ar fi crampele, flatulența, balonarea în partea inferioară a abdomenului sau disconfortul în timpul șezutului – sunt toate semne care ar trebui să te alerteze.

Alte simptome ale cancerului colorectal

Dacă suferi de oboseală severă sau pierzi în greutate fără o cauză aparentă, trebuie să te adresezi medicului. Atunci când se observă sângerări la nivelul rectului, poate fi vorba de cancer rectal.

În mai mică măsură, cancerul de colon poate provoca apariția mucusului în scaun sau anemie.

Deoarece simptomele descrise mai sus pot fi cauzate de cancerul de colon, dar și de alte boli, este indicat să te prezinți la medic pentru o consultație. În urma examenului clinic, medicul poate recomanda teste suplimentare, precum colonoscopia.

.

Articol util? Dă-l mai departe!