Simptomele disbiozei intestinale, boala care apare atunci când flora intestinală nu este în echilibru

Grija față de ceea ce mâncăm și pentru bunăstarea noastră emoțională este foarte importantă pentru o microbiotă sănătoasă. Atunci când flora intestinală devine dezechilibrată, începem să avem simptome neplăcute care pot fi un semnal de alarmă că are loc o disbioză intestinală.

Dacă acest lucru este rezolvat, deoarece problema este detectată, disbioza intestinală poate fi o problemă punctuală.

Care sunt posibilele cauze ale disbiozei intestinale?

Mâncatul chiar și atunci când nu ne este deloc foame în timpul unor date importante, cum ar fi Paștele, ne poate dezechilibra flora intestinală și poate duce la disbioze ocazionale. Totuși, atunci când acest lucru se întâmplă pentru că am consumat un aliment care ne-a provocat un fel de reacție (intoleranțe alimentare) ar trebui să vorbim despre o disbioză patologică.

În articolul Disbioza intestinală: alterarea relației mutualiste dintre microbiotă și sistemul imunitar se menționează că „această boală este legată de tulburări precum boala inflamatorie, sindromul colonului iritabil, boala celiacă și alte tulburări extraintestinale, cum ar fi alergiile, astmul, sindromul metabolic, bolile cardiovasculare și obezitatea”.

Dar există și alți factori care trebuie recunoscuți:

  • O dietă inadecvată, bogată în zaharuri rafinate și alimente ultraprocesate, fără un echilibru, poate altera microbiota și duce la o predispoziție mai mare de a suferi de disbioză intestinală.
  • Stresul modifică echilibrul microorganismelor care trăiesc în intestin, așa că este indicat să îl gestionăm cât mai bine, potrivit Institut De L’estrès (IDE), pentru a preveni disbioza intestinală.
  • Antibioticele modifică microbiota, deoarece distrug atât bacteriile rele, cât și pe cele bune. De aceea, dacă după tratamentul cu aceste medicamente apar următoarele simptome, trebuie consultat un medic.

Simptome care avertizează asupra unei probleme de disbioză intestinală

Disbioza intestinală prezintă o serie de simptome caracteristice, cum ar fi modificări ale obiceiurilor intestinale (de la diaree la constipație și invers). De asemenea, este frecventă apariția disconfortului digestiv, cum ar fi digestia grea sau balonarea abdominală dureroasă după mese. Gazele excesive sunt un alt motiv de a fi atenți la disbioza intestinală.

O tendință crescută de a suferi de infecții, cum ar fi cele urinare sau vaginale, poate fi un semn de avertizare a unei probleme cu disbioza intestinală. Dezechilibrul florei ajunge să afecteze întregul organism, iar atunci când microorganismele nu sunt în stare bună, simptomele nu vor întârzia să apară, de la oboseală la migrene și chiar probleme de piele.

Modalități de combatere a disbiozei intestinale

Tratamentul cu antibiotice nu este recomandat, deoarece poate altera și mai mult microbiota intestinală. Probioticele protejează bacteriile bune din intestin și împiedică medicamentele, cum ar fi antibioticele, să le afecteze.

Prin urmare, acestea le mențin și le îmbunătățesc, făcându-le mai puternice. Cu toate acestea, tratamentul pentru disbioza intestinală trebuie să includă și prebioticele, care sunt nutrienții care hrănesc flora intestinală.

Este esențial să se urmeze o dietă specifică și în situațiile de disbioză patologică, în care există intoleranțe sau alimente care alterează microbiota și care trebuie evitate. În situațiile cele mai grave, poate fi necesar un transplant de microbiotă, așa cum se menționează în articolul menționat mai sus, deși acest lucru se întâmplă doar într-un procent mic de cazuri.

În general, prin îngrijirea dietei și administrarea de probiotice și prebiotice, flora intestinală se va reface după câteva zile. Cu toate acestea, este recomandabil să se ia măsuri de precauție extreme atunci când există un diagnostic de sindrom al colonului iritabil sau de boala Crohn și dacă au fost prescrise antibiotice.

Prevenția va fi întotdeauna cel mai bun aliat al nostru împotriva disbiozei intestinale.

Distribuie articolul