Simptomele prolapsului uterin: cum să tratăm problema după naștere

Prolapsul este coborârea unui organ pelvian din poziția sa, cum ar fi vezica urinară, uterul sau rectul. În funcție de organul coborât și de gradul de coborâre, vom vorbi de un tip sau altul de prolaps.

Astfel, cele din partea anterioară a pelvisului, coborârea uretrei sau a vezicii urinare, se numesc uretrocel și cistocel; prolapsurile din compartimentul mijlociu (uter sau boltă vaginală) se numesc histerocel și prolaps de boltă vaginală; iar coborârea părții (rect) este cunoscută sub numele de rectocel sau enterocel.

Cel mai frecvent prolaps este cel al uterului – prolapsul uterin – și este destul de frecvent în rândul femeilor, în special după naștere sau în timpul menopauzei.

De ce apar prolapsurile uterine?

Prolapsurile sunt cauzate de disfuncția mușchilor planșeului pelvian cauzată de slăbiciunea mușchilor și a țesutului conjunctiv din zonă. Dacă aceste țesuturi sunt foarte slabe, ele nu-și îndeplinesc corect funcția lor, care este aceea de a susține viscerele pelviene.

Disfuncția planșeului pelvian are cauze multiple, dar există factori care o pot precipita și predispune la ea:

– Aparatul vaginal, mai ales dacă a suferit traumatisme obstetrice, cum ar fi fetuși, fetuși mari, utilizarea forcepsului, nașteri de gemeni etc. Nașterea este principala cauză a prolapsului, de fapt, se estimează că mai mult de jumătate dintre femeile care au născut vor suferi un anumit grad de prolaps.

-Pierderea de estrogen legată de menopauză.

-Factorii genetici

– Constipație cronică.

-Boli respiratorii cronice care provoacă tuse constantă.

-Practicarea de sporturi de contact.

– Să ridici sau să cari greutăți în mod incorect.

Ce simptome indică faptul că ați putea avea un prolaps?

Prolapsurile nu prezintă semne evidente până când nu sunt foarte avansate, așa că trebuie să fiți atentă atât la cele mai ușoare cât și la cele mai evidente simptome, în special după naștere. Simptomele sunt împărțite în urinare, genitale și intestinale și pot apărea treptat.

Urinare. Simptomele urinare includ incontinența de efort (scurgere de urină atunci când tușești, râzi, sari, strănuți etc.), incontinența de urgență (când simțiți nevoia de a merge la toaletă în grabă și puteți chiar să scapi puțină urină), disuria (disconfort la golirea vezicii urinare sau senzația de golire incompletă), cistita recurentă sau scurgerea de urină în timpul actului sexual.

Genitale. Senzația de umflătură sau bilă în vagin (uneori vizibilă cu o oglindă), senzație de greutate în zona planșeului pelvian, dispareunie (durere sau dificultate la sexul cu penetrare), scăderea plăcerii sexuale, mărirea deschiderii vaginale, durere sau disconfort în zona lombară.

Dispoziții intestinale. Constipație (nevoia de a strânge excesiv pentru a evacua), dificultăți în controlul gazelor, senzație de presiune în rect sau incontinență. Acestea sunt mai frecvente în cazul prolapsului rectal, dar pot apărea și în cazul prolapsului uterin, în special constipația.

Cum poate fi tratat prolapsul?

În funcție de gradul de prolaps și de organ, tratamentul diferă. În cazul unor grade mai avansate de prolaps, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, care poate fi reparatorie – plasarea unei grefe pentru a repara țesutul slăbit – sau o histerectomie (îndepărtarea uterului) în cazurile în care țesutul nu poate fi reatașat.

Dacă înțelegem semnele menționate mai sus și le remediem mai întâi, putem evita să recurgem la operație. Deși nașterea poate fi un moment traumatizant pentru planșeul pelvian, este neobișnuit ca o femeie tânără să sufere un prolaps care să necesite o intervenție chirurgicală; este un proces treptat.

Din acest motiv, la primele simptome, ar trebui să consultați un specialist, care va evalua dacă există prolaps și gradul. În cazul gradelor 1 și 2, fizioterapia poate rezolva majoritatea problemelor de prolaps.

Cele mai frecvente tratamente pentru prolapsul ușor sunt, de exemplu, exercițiile hipopresive, exercițiile Kegel etc. Aceste tratamente, cel puțin la început, trebuie să fie întotdeauna supravegheate de un profesionist, un fizioterapeut specializat. Dacă prolapsul apare după naștere, specialistul va fi cel care ne va spune când să începem, deoarece va trebui să așteptăm câteva săptămâni pentru a începe antrenamentul.

În plus, atât pentru a îmbunătăți sănătatea planșeului pelvian, cât și pentru a preveni agravarea prolapsului, trebuie să luăm măsuri adecvate de igienă și stil de viață, cum ar fi evitarea sporturilor de contact, învățarea de a prelua corect greutatea, evitarea obezității și a constipației, evitarea fumatului.

Distribuie articolul