Controlul temperaturii corpului unui bebeluș și posibilitatea de a ști dacă îi este cald sau frig este dificil, mai ales pentru părinții aflați la prima experiență. În plus, din partea organizației Reproducción Asistida explică faptul că un bebeluș „nu are încă pe deplin dezvoltat sistemul de autoreglare a temperaturii”, astfel că adulții sunt cei care trebuie să își asume responsabilitatea în acest sens.
Problema este că bebelușii au tendința de a fi îmbrăcați în exces sau de a pune prea multe haine, chiar dacă încălzirea este pornită și temperatura din casă este foarte plăcută. Acest lucru poate duce la apariția febrei sau a febrei pentru că bebelușilor le este cald, după cum afirmă Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEPED). Din acest motiv, se recomandă prudență.
Temperatura ridicată a corpului poate provoca erupții cutanate provocate de căldură
Erupțiile cutanate provocate de căldură sunt frecvente la sugari în timpul verii, deoarece căldura (și uneori febra) determină apariția unei erupții cutanate cu arsuri și mâncărimi. Cu toate acestea, AEPED subliniază că „poate apărea și iarna, din cauza acoperirii excesive”. Deși miliaria nu duce la nicio problemă majoră, poate fi foarte enervantă și poate provoca disconfort copilului.
Când miliaria apare în lunile de iarnă, este indicat să se îndepărteze hainele în exces și să se schimbe cu haine din bumbac moale. Nu se recomandă aplicarea de pudră de talc sau de orice alt unguent, deoarece atunci când bebelușul revine la temperatura normală leziunile vor dispărea complet. Atingerea frecventă a mâinilor sau a picioarelor bebelușului poate ajuta la identificarea transpirației pentru a preveni temperatura ridicată a corpului și apariția erupției cutanate cauzate de căldură.
Crește riscul de sindrom de moarte subită a sugarului
Căldura excesivă și înroșirea cresc riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SMSI). Lucia Pediatrul meu recomandă ca bebelușii să poarte doar un strat de haine în plus față de adulți. Aceasta poate fi o referință foarte clară pentru a putea controla eficient temperatura corpului bebelușului și pentru a preveni apariția acestor consecințe.
Un bebeluș nu trebuie pus niciodată lângă calorifer
Datorită tuturor celor de mai sus, un bebeluș nu trebuie plasat niciodată lângă calorifer pentru a preveni ca temperatura corpului său să înceapă să crească fără ca adulții să fie conștienți de acest lucru. De asemenea, temperatura nu trebuie să depășească niciodată 21ºC, care este considerată temperatura ideală. A fi acasă iarna cu mâneci scurte este un semn clar că încălzirea este folosită în mod abuziv.
De asemenea, atunci când încălzirea este pornită, ar trebui să se acorde mai multă atenție hidratării pielii. Utilizarea acestui tip de element tinde să facă mediul mai uscat, astfel încât poate fi interesant să se completeze utilizarea sa cu un umidificator. Acest lucru va ajuta la prevenirea uscării pielii bebelușului.
Mulți adulți nu știu că bebelușii nu au capacitatea de a-și autoregla temperatura corpului. Din acest motiv, țineți-i doar suficient de cald, țineți-i departe de calorifer, atingeți-le mâinile și picioarele pentru a verifica dacă transpiră și aveți grijă mai ales noaptea.