Ți-a apărut o pată roșie pe piele? Iată ce boli se pot ascunde în spatele acesteia

Dacă ți-a apărut o pată roșie pe piele, nu te îngrijora. O astfel de pată reprezintă o problemă medicală obișnuită, întâlnită la tot mai multe persoane.

Petele roșii pe piele pot apărea în focare, fapt ce poartă numele de erupții cutanate. Apariția acestora este determinată de infecții, reacții alergice sau iritații ale pielii. Dacă ne referim la pete roșii sau erupții cutanate plate, acestea sunt denumite macule, iar dacă petele roșii prezintă mici proeminențe, înseamnă că vorbim despre papule. În general, roșeața pielii este denumită, în termeni medicali, eritem.

Petele roșii sau hemangioamele reprezintă tumori benigne mici ale vaselor de sânge. De asemenea, hemoragiile foarte mici și punctate, care apar la suprafața pielii, sunt denumite patechii.

Pată roșie pe piele: Ce boli ascunde?

O pată roșie pe piele poate semnala prezența mai multor afecțiuni, și anume: dermatita atopică, reacție alergică, psoriazis, pitiriazis rozat sau urticarie.

Dermatita atopică (eczema)

Dermatita atopică este cea mai întâlnită formă de eczemă. Aceasta se manifestă prin: erupții în pliurile coatelor sau genunchilor, în zonele afectate, pielea poate deveni mai deschisă sau mai închisă la culoare și se poate îngroșa, mici umflături și scurgeri de lichid în cazul zgârieturilor, erupții pe scalp și obraji în cazul bebelușilor și infecții în zonele cu zgârieturi.

Cauzele apariției dermatitei atopice sunt: moștenirea genetică, pielea uscată, problemele sistemului imunitar și factorii de mediu.

Reacția alergică

O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar luptă împotriva unor substanțe care, de regulă, nu reprezintă o amenințare. Acestea pot fi: păr de animale, înțepături de albine, anumite alimente (de exemplu nuci sau crustacee), unele medicamente, plante, polen sau mucegai.

Psoriazis

Psoriazisul reprezintă o afecțiune caracterizată de multiplicarea celulelor pielii de până la zece ori mai rapid decât în mod normal. În acest fel, își fac apariția petele roșii, acoperite de „solzi” albi. Astfel de pete pot apărea în orice parte a corpului, însă majoritatea sunt localizate pe scalp, coate, genunchi sau partea inferioară a spatelui.

Factorii care declanșează psoriazisul sunt: tăieturile, zgârieturile sau intervențiile chirurgicale, stresul emoțional, infecțiile cu streptococ, medicamentele pentru hipertensiune arterială și hidroxiclorochina (medicația antimalarică).

Pitiriazis rozat

Pitiriazisul rozat este o erupție circulară sau ovală, care apare pe piept, abdomen sau spate. Aceasta poartă denumirea de placă heraldică și poate avea o lățime de 10 centimetri. Este urmată, de cele mai multe ori, de apariția unor leziuni mai mici. Provoacă mâncărime și se vindecă de la sine în decurs de zece săptămâni.

Urticaria

Urticaria se manifestă prin apariția unor pete pe piele de culoare roșie sau roz, care sunt asociate cu mâncărimea. Urticaria este cauzată de o reacție alergică la un medicament sau un aliment. În plus, poate fi și o reacție a unui agent iritant din mediu.

Această problemă este una temporară, care poate fi diminuată cu ajutorul medicamentelor pentru alergii. Cele mai multe erupții dispar de la sine, însă există și cazuri cronice, când urticaria este însoțită de o reacţie alergică severă și poate determina apariția unor probleme medicale mai mari.

Articol util? Dă-l mai departe!