Combinațiile alimentare de vară reflectă adesea lejeritatea, prospețimea și abundența produselor de sezon, cum ar fi fructele de pădure, legumele verzi, fructele cu sâmburi și ierburile aromatice. Un alt avantaj al mâncării de sezon în timpul verii este că vă permite să faceți plinul de vitamine, minerale și antioxidanți, mai ales atunci când combinați anumite alimente pentru a le evidenția beneficiile pentru sănătate.
Ce combinații de alimente se potrivesc bine pe timpul verii? După cum veți descoperi mai jos, combinațiile sănătoase de alimente de vară pot include pepenele roșu și brânza feta, peștele și citricele, busuiocul, usturoiul sau ceapa.
Ce este o asociație alimentară?
Asocierea alimentelor este practica de a combina diferite alimente într-un mod care să le sporească beneficiile nutriționale și să scoată în evidență cele mai bune arome ale fiecărui ingredient. În timp ce bucătarii și producătorii de alimente sunt interesați în principal de crearea unor experiențe gustative armonioase atunci când combină alimentele, experții în sănătate sunt mai interesați de impactul combinațiilor de alimente asupra capacității noastre de a absorbi substanțele nutritive. Consumul anumitor alimente împreună ne ajută să descompunem și să absorbim mai ușor vitaminele și mineralele acestora; de exemplu, combinarea alimentelor care conțin vitamina C cu alimente care conțin fier ne permite să absorbim mai eficient aceste două substanțe nutritive esențiale.
Combinațiile de alimente se pot baza pe mai mulți factori, cum ar fi gustul și conținutul nutrițional, în funcție de obiectivul combinației.
Iată câteva exemple de combinații de alimente:
1. Analiza nutrițională
După cum s-a indicat mai sus, anumiți nutrienți acționează în mod complementar și ar trebui, în mod ideal, să fie consumați împreună pentru a promova absorbția nutrienților. De exemplu, este benefic să se consume împreună proteine vegetale (cum ar fi cerealele și legumele) sau vitamina D cu calciu.
2. Gust și aromă
Din punct de vedere culinar, alimentele sunt combinate atunci când au în comun componente care le sporesc gustul. De exemplu, roșiile și busuiocul sunt asociate în mod obișnuit, deoarece aromele lor se completează reciproc. Asocierile se pot baza, de asemenea, pe arome complementare sau contrastante. De exemplu, combinația dintre sărat și dulce sau acid și dulce face ca o masă să fie delicioasă.
3. Tradiția culturală
Multe asocieri clasice de alimente își au rădăcinile în tradiții culturale străvechi, cum ar fi lămâia cu pește sau fasolea și orezul.
Texturile contrastante pot, de asemenea, să îmbunătățească experiența culinară, de exemplu, prin combinarea a ceva crocant cu ceva cremos.
Asociații și combinații de alimente
Combinarea alimentelor se concentrează în principal pe aspectele nutriționale ale consumului de ingrediente împreună, cum ar fi „proteinele incomplete” (cum ar fi fasolea sau orezul) pentru a obține „proteine complete” (care furnizează toți aminoacizii necesari). În timp ce combinațiile de alimente iau în considerare nutrienții din diferite alimente, acestea se concentrează, de asemenea, pe aromă.
Combinarea alimentelor și a aromelor
Scopul combinațiilor de arome este de a adăuga gust mâncărurilor, dar se acordă mai puțină atenție efectelor benefice ale acestora asupra sănătății. Aceasta este, în general, abordarea adoptată de bucătari, care, de exemplu, combină carnea cu acid, sare și grăsime pentru a îmbunătăți gustul.
Cele mai bune perechi de alimente de vară
Vara este o perioadă excelentă pentru produsele proaspete, cu o mare varietate de fructe și legume de sezon. Într-o lume perfectă, combinațiile de alimente ar fi delicioase și ar favoriza digestia și sănătatea generală.
Care sunt duo-urile alimentare emblematice pe care să le încerci în timpul verii și care sunt, de asemenea, pline de nutrienți?
Iată câteva exemple de combinații sănătoase de alimente de vară:
1. Roșii și busuioc
Aceasta este o combinație clasică de vară, mai ales în bucătăria italiană. Roșiile și busuiocul (și alte ierburi) sunt pline de antioxidanți și fibre. Încercați această combinație preparând un sos de roșii de casă sau o salată caprese cu roșii coapte, busuioc proaspăt, mozzarella și un strop de ulei de măsline.
2. Pepene verde și brânză feta
Dulceața pepenelui roșu contrastează minunat cu aroma sărată și picantă a brânzei feta. Acestea pot fi servite împreună într-o salată, adesea cu puțină mentă. Această combinație este o sursă bună de vitamina C și calciu.
3. Porumb și var
Porumbul organic, la grătar sau în salată, se potrivește de minune cu gustul picant al lămâii verzi. Această combinație tipic mexicană este, de asemenea, un adaos excelent la salate.
4. Pește la grătar și citrice
Citricele, cum ar fi lămâia și limetă, completează lejeritatea peștelui la grătar, adăugând o notă răcoritoare. Încercați plătică sau cod cu lămâie, sau ton cu o marinată de lămâie. Această combinație este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de proteine.
5. Grătar și salată
Aromele afumate ale grătarului se îmbină perfect cu notele crocante și picante ale salatei, echilibrând bogăția cu o crocantă răcoritoare. Încercați puiul la grătar preparat cu o marinată cu conținut scăzut de zahăr, însoțit de o salată proaspătă de legume precum morcovi, ceapă verde și varză.
6. Căpșuni sau piersici și gorgonzola
Gustul dulce și suculent al piersicilor și căpșunilor coapte se combină perfect cu gustul savuros și sărat al brânzei.
7. Castraveți și mărar
Această combinație este adesea folosită în marinate, salate sau sosuri pe bază de iaurt. Castraveții și mărarul este o combinație răcoritoare, perfectă ca garnitură în zilele călduroase de vară.
8. Avocado și ouă
Este o combinație populară la micul dejun, de exemplu, pe pâine prăjită integrală cu spanac sau verdeață înăbușită. Împreună oferă proteine sățioase și grăsimi sănătoase, precum și potasiu și vitaminele B.
9. Cireșe și migdale
Cireșele și migdalele se potrivesc de minune în deserturi, cum ar fi tartele cu cireșe și migdale. Migdalele conțin grăsimi sănătoase care facilitează absorbția vitaminelor și antioxidanților conținuți de cireșe.
10. Fructe de pădure și cremă
Aceasta este o combinație simplă, clasică, care constituie un desert ușor de preparat. Fructele proaspete de vară, cum ar fi căpșunile, afinele sau zmeura, sunt delicioase cu o lingură de crème fraîche sau frișcă (încercați o versiune fără lapte, făcută cu nucă de cocos).
În plus, produsele de mai jos sunt de sezon în timpul verii și pot fi adăugate la rețete precum salate, amestecuri și deserturi de casă:
Dovlecei și alte dovlecei de vară
kale
Toate tipurile de fructe de pădure
Fructe cu sâmburi (piersici, nectarine, prune, cireșe și caise)
Alte combinații de încercat
Pe lângă combinațiile de vară enumerate mai sus, iată alte câteva combinații benefice pe care să le includeți în rutina dumneavoastră pe tot parcursul anului:
1. Leguminoase și orez brun
Consumul de cereale 100% integrale cu leguminoase și fasole ajută la asigurarea tuturor aminoacizilor esențiali de care aveți nevoie. Hrișca, quinoa, ovăzul, năutul și fasolea neagră sunt alte opțiuni bune.
2. Salată de spanac cu citrice
Spanacul este bogat în fier non-hem, iar citricele, cum ar fi portocalele și grepfrutul, sunt pline de vitamina C. Amestecarea lor într-o salată poate fi o modalitate excelentă de a combina acești nutrienți.