10 plante pe care nu ar trebui să le cultivi niciodată lângă roșiile tale

Varza și toate plantele din familia Brassica (broccoli, varză etc.) nu ar trebui să fie plantate niciodată lângă roșii. În lumea grădinăritului, acestea sunt considerate dușmani declarați, deoarece Brassica inhibă creșterea plantelor de roșii.

Varza este un mare consumator de nutrienți și are nevoie de aceștia pe tot parcursul sezonului de creștere. Roșiile sunt adesea considerate și ele mari consumatoare, dar, în comparație cu varza, tind să piardă competiția.

Cerințe nutritive incompatibile Atunci când aceste două plante sunt cultivate una lângă alta, varza își extrage majoritatea nutrienților din sol, lăsând puțin loc pentru roșii. Drept urmare, plantele de roșii nu vor putea ajunge la maturitate și s-ar putea să nu producă nici măcar fructe, ceea ce va face ca eforturile dumneavoastră de plantare a roșiilor să fie complet inutile.

Porumbul este un alt inamic al roșiilor, dar o problemă dintr-un alt motiv.

Problema viermelui porumbului Viermele porumbului este unul dintre cei mai distructivi dăunători ai porumbului. Larvele acestei molii, a cărei denumire științifică este Heliothus zea, se hrănesc cu toate părțile știuletelui de porumb, devastând complet cultura. Dar aceste molii nu reprezintă o problemă doar pentru plantele de porumb.

Heliothus zea are un alt nume comun: viermele fructelor de tomate.

Riscul de infestare Aceleași larve sapă în fructele de tomate și mănâncă părți din frunze și tulpini. Odată ce au pătruns în fruct, se hrănesc cu carnea din interior, făcându-l complet necomestibil. De asemenea, sunt foarte greu de îndepărtat odată ce au pătruns, deoarece nu pot fi tratate direct.

Așezați porumbul și roșiile unul lângă altul și veți crea un paradis pentru viermii de porumb și pentru viermii de fructe din roșii. Este ca și cum ați invita dăunători în grădina dumneavoastră, reducând probabilitatea unei recolte de porumb și roșii reușite.

Feniculul și roșiile nu sunt prieteni. De fapt, feniculul nu are mulți prieteni în grădină. Cei mai mulți grădinari sugerează că feniculul ar trebui plantat singur sau într-un ghiveci, deoarece este incompatibil cu mai multe plante din grădina de zarzavat.

Probleme de inhibiție a creșterii Ca și alte sugestii de plantare însoțitoare, această asociere incompatibilă are puține dovezi științifice care să o susțină, dar o mulțime de dovezi anecdotice.

Rădăcinile de fenicul au reputația de a elibera o substanță chimică care inhibă creșterea multor plante – inclusiv a prețioaselor tale roșii.

Această relație pare ilogică, deoarece feniculul este înrudit cu morcovii, iar morcovii sunt companioni excelenți pentru roșii. Dar este mai bine să rămâi prudent, chiar dacă pare ilogic, pentru sănătatea roșiilor tale.

Roșiile și mărarul au o relație mai complexă decât alte plante de pe această listă.

Avantaje și dezavantaje În primele etape de creștere, mărarul acționează ca o plantă de însoțire ideală. Se spune că îmbunătățește creșterea roșiilor și respinge anumiți dăunători, cum ar fi afidele, care afectează în mod obișnuit plantele de tomate. Cu toate acestea, odată ce planta de mărar ajunge la maturitate, relația se deteriorează.

Unii grădinari raportează că plantele mature de mărar obțin rezultate opuse, inhibând creșterea plantelor de roșii în loc să le ajute.

Gestionarea relației Pentru a profita la maximum de această relație complexă, plantați răsaduri de mărar lângă plantele de roșii și mutați-le într-un alt pat înainte ca acestea să înceapă să se înmulțească. Sau, dacă acest lucru pare prea complicat, evitați mărarul cu totul.

Deși unii grădinari sugerează că vinetele sunt un bun companion pentru roșii, acestea pot cauza probleme de boală care sunt incredibil de greu de eradicat.

Probleme legate de putregai Miliardul castraveții și roșiile sunt susceptibile atât la putregaiul timpuriu, cât și la cel târziu.

Mirosul timpuriu afectează frunzele roșiilor, creând leziuni brune care ucid țesutul foliar și provoacă căderea acestuia. Deși acest lucru nu afectează fructele, poate avea un impact asupra creșterii (mai puține frunze înseamnă mai puțină energie din fotosinteză) și expune fructele la daunele provocate de soare. Mucegaiul târziu începe, de asemenea, în frunzele roșiilor, dar se poate răspândi în toate părțile plantei, inclusiv în tulpină și fructe.

Riscul de contaminare încrucișată Plantarea vinetelor și a roșiilor împreună crește șansele ca mucegaiul să se răspândească la ambele plante și să vă distrugă recolta. Deoarece putregaiul poate rămâne în sol, se recomandă, de asemenea, să evitați să plantați vinete în același sol după roșii, sau invers, timp de cel puțin doi ani.

6. Cartofi

Cartofii și roșiile sunt ambele membre ale familiei Solanaceae. Și, la fel ca și vinetele, cartofii pot cauza probleme de boală la roșiile dumneavoastră.

Probleme de boli comune Cartofii și roșiile sunt susceptibile la aceleași boli, multe dintre ele răspândindu-se prin sol. Plantarea ambelor plante una lângă alta crește probabilitatea ca o problemă de boală la o plantă să se răspândească la cealaltă.

Dacă cartofii sunt plantați prea aproape de roșii, procesul de recoltare poate, de asemenea, să afecteze rădăcinile roșiilor, ceea ce ar putea inhiba creșterea și provoca putrezirea florilor.

Poate că este o combinație mai puțin probabilă, dar perechea nucă-tomată este potențial cea mai dăunătoare pentru plantele de roșii.

Probleme de alelopatie Nucii sunt considerați ca fiind plante alelopatice. Termenul de alelopatie, inventat de profesorul austriac Hans Molisch în 1937, este un proces prin care plantele eliberează substanțe chimice care influențează creșterea plantelor din jur.

Nucul este cea mai frecvent citată plantă alelopatică, deoarece produce juglona, care devine toxică atunci când este expusă la oxigen. Aceasta inhibă creșterea majorității plantelor, dar în special a roșiilor, ca membri ai familiei Solanaceae. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să aruncați niciodată nuci sau coji de nuci în compostul dumneavoastră.

Probleme de ofilire Dacă nu era de ajuns, roșiile sunt, de asemenea, susceptibile la boala comună a ofilirii nucului. Între problemele de creștere și cele de ofilire, cel mai bine este să evitați această combinație.

Există mai multe motive pentru care castraveții nu sunt cei mai buni prieteni ai roșiilor.

Probleme de boli comune În primul rând, castraveții și roșiile sunt susceptibile la multe dintre aceleași boli, în special la otrăvire, care se poate răspândi rapid și poate cauza probleme de creștere și de randament pentru ambele plante.

Probleme de spațiu și lumină Castraveții tind să crească rapid și pot invada cu ușurință spațiul plantelor de roșii, limitându-le accesul la lumină și la nutrienți.

Gestionarea apei În cele din urmă, castraveții au nevoi de apă ușor diferite de cele ale roșiilor, ceea ce poate face dificilă gestionarea udării ambelor plante atunci când sunt cultivate împreună.

Deși ardeii și roșiile fac parte din familia Solanaceae și uneori pot fi cultivate împreună cu succes, există câteva motive pentru care ar trebui să evitați această combinație.

Probleme legate de boli și dăunători În primul rând, ardeii și roșiile sunt susceptibile la multe dintre aceleași boli și dăunători, inclusiv mildiu pufos, ofilire bacteriană și nematodul cu nod în rădăcină.

Concurența pentru nutrienți Ardeii și roșiile sunt mari consumatori de nutrienți. Atunci când sunt cultivate împreună, ele pot intra în competiție pentru nutrienții disponibili, ceea ce poate limita creșterea și randamentul ambelor plante.

În cele din urmă, pepenii pot ridica o serie de probleme atunci când sunt cultivați în apropierea roșiilor.

Probleme de spațiu În primul rând, pepenii au nevoie de mult spațiu pentru a crește și pot invada cu ușurință spațiul plantelor de tomate, limitându-le accesul la lumină și la nutrienți.

Probleme legate de boli și dăunători Pepenii și roșiile sunt susceptibile la multe dintre aceleași boli și dăunători, inclusiv la mucegai și afide.

Nu uitați că există multe alte plante care pot fi cultivate cu succes împreună cu roșiile, așa că nu uitați să consultați ghidul nostru cu cele mai bune plante însoțitoare pentru roșii.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu