Apa este esențială pentru viață și face parte din nevoile zilnice ale fiecărei ființe umane. Dar să fim sinceri: apa poate părea uneori puțin plictisitoare. În ciuda variațiilor naturale de gust în funcție de sursa de apă sau de conținutul de minerale, apa în sine nu este cu adevărat bogată în arome.
Cu toate acestea, apa pură este cea mai bună băutură care există. Apa nu conține calorii, sodiu, zahăr, grăsimi saturate, niciunul dintre lucrurile pe care ni se spune adesea să le evităm sau să le reducem. Corpul nostru este alcătuit în principal din apă, așa că trebuie să compensăm cantitățile pe care le pierdem prin respirație, transpirație și funcționarea zilnică. Mulți dintre noi ne simțim iritați, apatici și slabi, când am putea fi pur și simplu ușor deshidratați. Un studiu publicat în ianuarie 2023 în eBioMedicine a stabilit chiar o legătură între o mai bună hidratare și o durată de viață mai lungă!
Deci este clar că avem cu toții un interes în a ne menține bine hidratați. Așa că nu este surprinzător faptul că a apărut o întreagă tendință Tiktok în jurul aromei apei pentru a o face mai interesantă. Fenomenul cunoscut sub numele de „WaterTok” încurajează oamenii să experimenteze diferite infuzii de arome sub formă de pudre, sucuri sau siropuri. Unele dintre sugestiile virale adaugă calorii, zahăr și conservanți, contrazicând scopul apei ca băutură cu puține calorii și fără zahăr.
Din fericire, există multe moduri mai sănătoase de a face apa mai interesantă.
Încercați aceste 10 strategii:
1. Adăugați fructe proaspete
O apă gustoasă, cu aromă de fructe, este chiar după colț. Nu numai că arată minunat, dar este și hidratantă. Încercați o carafă cu infuzor, care vă permite să preparați fructele preferate într-un con detașabil, sau pur și simplu adăugați o felie sau două de fructe în paharul dvs. și zdrobiți-le ușor.
În ceea ce privește fructele pe care să le includeți, citricele, cum ar fi lămâile, limetele și portocalele, sunt clasice pentru a spori gustul apei, dar și alte arome de fructe vă pot gâdila papilele gustative: pepenele roșu, căpșunile și piersicile coapte. Gândiți-vă la ea ca la o sangria fără alcool!
2. Luați în considerare o infuzie de legume
Poate părea neortodox să puneți legume în apă, dar multe legume funcționează la fel de bine ca fructele pentru a adăuga o aromă inspirată (le puteți, de asemenea, asocia cu fructe pentru a le echilibra gustul savuros cu o notă de dulceață). Alegerile blânde, natural apoase, cum ar fi castraveții sau dovleceii, sunt de obicei cele mai bune. Cu toate acestea, dacă preferați o opțiune mai neobișnuită, cum ar fi morcovii pământii sau ridichile picante, nu ezitați să le includeți.
3. Adăugați ierburi aromatice
În timp ce experimentați cu infuzii, nu uitați de ierburile proaspete. Câteva crenguțe de cimbru, levănțică, rozmarin, mentă sau busuioc sunt suficiente pentru a spori aroma apei. Și nu adaugă nicio calorie. Fiți creativi, creându-vă propriul amestec de ierburi, fructe și/sau legume.
4. Folosiți suc
Un strop de suc în apă nu numai că adaugă savoare, dar creează și o culoare atractivă – iar alegerea potrivită poate crește valoarea nutritivă a băuturii, cu un aport minim de calorii. Sucurile 100% conțin, în general, micronutrienți, cum ar fi vitamina C, precum și antioxidanți benefici.
Orice suc de fructe poate fi o bază bună pentru aromatizarea apei, dar sucurile acidulate, cum ar fi cel de merișor, rodie, struguri și mere sunt deosebit de delicioase. Alegeți sucuri naturale, fără adaos de zahăr.
5. Asigurați-vă că apa este spumoasă
Contează apa minerală în aportul zilnic de lichide? Absolut! Un studiu anterior publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că apa spumantă este la fel de hidratantă ca și apa plată. Dacă apa pură vi se pare neinspirată, încercați o apă minerală spumantă naturală, care vă va furniza, de asemenea, minerale. Sau încercați apa spumantă aromată. În zilele noastre, apa spumantă vine în nenumărate arome, de la limoncello la cidru de mere.
Alegeți o versiune care vă place și beți-o ca atare sau încercați să adăugați puțină apă minerală la apa plată. Experimentând, s-ar putea să găsiți un raport care să vi se potrivească. Iar dacă deveniți un fan al apei spumante, poate doriți să luați în considerare achiziționarea unui aparat de apă spumantă pentru casa dvs.
6. Fiți creativi cu cuburile de gheață
Îți place un pahar mare de apă cu gheață? Este posibil să existe un motiv științific pentru atracția sa. Un studiu anterior a constatat că apa rece suprimă sensibilitatea papilelor gustative, ceea ce vă poate împiedica să detectați impuritățile. Umpleți-vă paharul cu tipul preferat de cuburi de gheață, fie că sunt zdrobite sau cubulețe, și vedeți dacă răcoarea lor răcoritoare face efectul.
Între timp, chiar dacă gheața este doar apă înghețată, ea oferă oportunități de a face hidratarea un pic mai interesantă. Puteți adăuga fructe tăiate (cum ar fi felii de lămâie, lime și portocale) în tăvile de cuburi de gheață umplute cu apă. Apoi, când vă umpleți sticla, adăugați aceste cuburi colorate care vor infuza apă cu aromă pe măsură ce se topesc. Alte idei pentru cuburi de gheață aromate includ sucuri congelate, cafea sau ceai. Iar dacă doriți să vă distrați și mai mult, folosiți forme de cuburi de gheață care să aibă forme interesante, cum ar fi stele, cercuri sau peștișori.
7. Adăugați un pliculeț de ceai
La fel ca și apa minerală, ceaiul este la fel de hidratant ca și apa pură și poate adăuga o nouă lume de carismă la ceașca dumneavoastră. Cald sau rece, ceaiul neîndulcit nu conține calorii și este adesea bogat în antioxidanți, în funcție de soi.
Pe lângă gama de arome din întreaga lume pe care o puteți găsi online și în magazine, puteți, de asemenea, să vă infuzați ceaiul cu fructe, la fel ca și în cazul apei obișnuite. Adăugați o bucată de fruct tăiat, cum ar fi un măr, la o ceașcă de ceai fierbinte din plante (cum ar fi ceaiul de mere și scorțișoară). La finalul băuturii, veți avea un fruct delicios gătit, cu gust de măr fiert.
Atunci când alegeți un ceai, verificați conținutul de cofeină. Consumul unui amestec cu cofeină toată ziua vă poate face să vă simțiți nervos.
8. Faceți bulion de oase sau bulion
Multe diete de post permit bulionul de oase, deoarece este atât de sărac în calorii încât nu întrerupe postul. Dar bulionul, fumetul și lichidele similare pot fi modalități reconfortante de a rămâne hidratat. Acestea sunt, în esență, apă care a fost infuzată cu oase și/sau arome, extrăgând cantități mici de proteine și colagen. Deși beneficiile pentru sănătate ale bulionului de oase și ale fumetului sunt încă dezbătute, se știe că ambele sunt aproape la fel de hidratante ca apa pură, fie că le folosiți în supe și sosuri, fie că pur și simplu le sorbiți.
Totuși, un avertisment: anumite metale grele, inclusiv plumbul, sunt stocate în oasele animalelor. Un mic studiu a arătat că bulionul de pui organic obținut din aceste oase conținea o concentrație de câteva ori mai mare decât cea a plumbului prezent în apa folosită la prepararea lui. Sunt necesare cercetări suplimentare, dar este de preferat să îl consumați cu moderație sau să vă limitați la un bulion vegetal cu conținut scăzut de sodiu.
9. Adăugați rapid o notă de aromă
Tendința WaterTok nu duce lipsă de sugestii pentru aromatizarea apei cu pulberi și siropuri. Dar aceste adaosuri pot adăuga o mulțime de calorii și zahăr. Dacă sunteți în căutarea unei modalități rapide și ușoare de a îmbunătăți aroma, optați pentru amestecuri de băuturi fără zahăr sau pulberi electrolitice cu puține calorii. Acestea vor spori aroma fără a vă compromite obiectivele de sănătate. Căutați o pudră fără îndulcitori sau coloranți artificiali.
10. Încercați un filtru
Nu, nu de genul TikTok! Dimpotrivă, instalarea unui filtru de apă în casă sau cumpărarea unei sticle cu filtru încorporat poate ajuta la eliminarea aromelor neplăcute și face apa mai plăcută de băut. În funcție de locul în care locuiți, este posibil ca apa care iese de la robinet să nu aibă un gust deosebit de plăcut, așa că s-ar putea să fiți surprins de cât de mult îi îmbunătățește farmecul filtrarea impurităților.
Apa potabilă poate fi făcută mai interesantă prin adăugarea de diferite arome. Fie că este vorba de fructe proaspete, legume, ierburi, sucuri, apă spumantă, ceai, bulion de oase sau fumet, amestecuri de băuturi fără zahăr sau filtre de apă, există o mulțime de modalități de a adăuga gust la apa dumneavoastră, rămânând în același timp hidratat. Așa că experimentați și găsiți combinația preferată pentru a face paharele de apă și mai gustoase și mai plăcute de băut!