Te-ai săturat de tuse, răgușeală și dureri în gât? Iată cele mai bune 21 de remedii naturiste pentru tuse, ieftine, eficiente și la îndemâna oricui.
Nimic nu este mai enervant decât o tuse care nu mai trece. Din cauza tusei nu poți dormi, nu poți da randament la serviciu și, în general, te simți mizerabil. Tusea este o reacție naturală a organismului la iritarea sau blocarea căilor respiratorii și este deseori asociată cu alergii, răceli sau gripă.
Chiar dacă există mai multe remedii naturiste pentru tuse, prevenția este cel mai bun leac. Obturarea temporară a căilor respiratorii (cu mâncare, de exemplu) provoacă o tuse puternică, ce rezolvă repede situația. Infecțiile virale sau bacteriene pot conduce la tuse ușoară, dar mai dureroasă. Cea mai bună cale de atac în acest ca este să încerci să tratezi infecția.
Tipuri de tuse
Dacă ai tuse uscată, este posibil să te confrunți cu o iritație a căilor respiratorii. Alergenii produc deseori acest tip de tuse. Infecțiile tractului respirator produc o tuse puternică, în care poți expectora. Este o reacție naturală a corpului, care elimină o substanță care altfel ar putea îngreuna respirația.
Un remediu naturist care subțiază mucusul și înlesnește expectorarea este preferabil în această etapă, până când tratăm infecția. Dar tusea puternică poate persista chiar și după vindecarea infecției, deoarece este posibil ca învelișul de mucus al căilor respiratorii să fi fost vătămat. În această fază, cheia este hidratarea constantă a căilor respiratorii, cu lichide calde.
Remedii naturiste pentru tuse
În continuare îți prezentăm în detaliu 21 de remedii naturiste pentru tuse. Alege tratamentul care ți se potrivește cel mai bine, în funcție de tipul de tuse care te afectează.
1. Gargara cu apă sărată
Soluțiile saline au fost folosite ca remedii naturiste pentru tuse din cele mai vechi timpuri. A fost descoperit chiar și un papirus egiptean din anul 1699 î.e.n. care descrie un tratament cu sare.
Unii medicii dentiști recomandă gargara cu sare după intervențiile chirurgicale, pentru prevenirea infecțiilor și grăbirea procesului de vindecare. Atunci când faci gargară cu apă sărată, se modifică temporar pH-ul din organismul tău, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor.
Instrucțiuni:
- Dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-o cană cu apă caldă. Ideea este să obții o soluție izotonică a cărei concentrație să fie similară nivelului de sare din fluidele corpului, pentru a nu provoca iritarea mucoasei din cavitatea bucală.
- Lasă ușor capul pe spate și ia o gură zdravănă de apă sărată și călduță. Repetă gargara de câteva ori pe zi. Vei observa că îți va fi mult mai bine.
Gargara cu apă sărată ameliorează imediat durerea în gât, indiferent că aceasta este cauzată de amigdalită, răceală, gripă sau alergii.
Efectul antiinflamator al gargarei cu sare poate dura chiar și câteva ore, însă cu cât ții mai mult apa sărată în contact cu țesutul inflamat, cu atât mai bine.
2. Inhalațiile cu aburi
Inhalațiile cu aburi sunt și ele remedii naturiste pentru tuse, simple și foarte eficiente. Pot trata atât tusea uscată (cauzată de alergii), cât și tusea productivă (asociată cu bronșita sau alte infecții respiratorii). Inhalarea de aburi umezește căile respiratorii uscate și iritate și vindecă inflamațiile. De asemenea, subțiază flegma acumulată pe tractul respirator, ceea ce facilitează eliminarea acesteia.
Inhalațiile cu aburi înainte de culcare desfundă nasul și pieptul și îți garantează un somn reconfortant, fără reprize exasperante de tuse dureroasă.
Instrucțiuni:
- Umple un vas cu apă ține-l pe foc până când apa ajunge la punctul de fierbere. Vei avea astfel aburi pentru 10-15 minute de inhalații. Dacă vrei, poți adăuga ulei de eucalipt sau ulei de mentă, dar nu este neapărat necesar.
- Apleacă-te deasupra vasului și acoperă-ți capul cu un prosop care să învăluie și vasul, astfel încât să nu lași aburii să se piardă.
- Aplică acest remediu natural cu atenție, să nu te rănești cu apa fierbinte.
3. Ghimbir proaspăt
Efectul puternic antiinflamator al ghimbirului ajută la curățarea gâtului și vindecarea căilor respiratorii inflamate, indiferent că este vorba despre alergeni sau infecții.
Rețetă de sirop de ghimbir:
- Poți extrage suc de ghimbir dintr-o rădăcină proaspătă și să îl amesteci cu o cantitate egală de miere, preparând astfel cel mai simplu sirop pentru tuse.
- Ia câteva picături din când în când pentru curățarea gâtului și ameliorarea tusei.
Rețetă de ceai de ghimbir:
O altă opțiune este să prepari ceai de ghimbir.
- Zdrobește câteva felii de ghimber proaspăt și fierbe-le în apă timp de 2-3 minute.
- Consumă din mai multe înghițituri acest ceai călduț și vei observa că tusea se va potoli.
- Dacă vrei, prepară mai mult ceai de ghimbir și păstrează-l în frigider. Ori de câte ori trebuie să bei ceai, încălzește-l mai întâi.
4. Suc de lămâie și miere
Dacă durerile de gât îți dau mari bătăi de cap pe timpul nopții, amintește-ți că în trusa de remedii naturiste pentru tuse ai un aliat de nădejde: sucul de lămâie și mierea. Poți bea acest amestec aromat chiar înainte de culcare, pentru desfundarea căilor respiratorii, curățarea gâtului și hidratarea organismului.
Rețetă de suc de lămâie și miere:
- Stoarce două lămâi și amestecă sucul rezultat cu două lingurițe de miere și puțină apă călduță și bea acest sirop natural.
- Îți va subția mucoasa și te va ajuta enorm să expectorezi.
- Prepară mai multe căni de suc de lămâie amestecat cu miere și păstrează-l la îndemână, la temperatura camerei sau în frigider.
5. Ghimbir uscat și piper
Praful de ghimbir uscat și piper este și el pe lista indispensabilă de remedii naturiste pentru tuse tradițional ayurvedice. Este un foarte bun leac, cu efecte imediate. Ghimbirul uscat nu este altceva decât ghimbir tocat (și, eventual, opărit) și transformat ulterior în pudră. Funcțiile sale terapeutice sunt aproximativ aceleași cu ale ghimbirului crud.
Rețetă:
- Ai nevoie doar de un vârf de cuțit din acest amestec, deoarece vei constata că praful este foarte picant și aromat.
- Pentru a-l face mai ușor de consumat, poți adăuga o jumătate de linguriță de miere.
- Amestecă bine, apoi înghite acest mix cu efecte benefice pentru organism.
6. Lapte de turmeric
În medicina tradițională chineză, precum și în cea indiană, amestecul de turmeric și ierburi aromate a fost folosit dintotdeauna pentru tratarea diverselor afecțiuni respiratorii, digestive sau ale pielii. Deloc surprinzător, turmericul apare astăzi pe orice listă de remedii naturiste pentru tuse, pentru excelentele sale proprietăți inflamatoare și antimicrobiene.
Se utilizează rizomul gălbui de Curcuma longa, o plantă tropicală înrudită cu ghimbirul. Ingredientul activ principal din turmeric este curcumina, care îi dă plantei nuanța de galben.
Din moment ce poate combate atât bacteriile, cât și virusurile (ca să nu mai vorbim de inflamații), turmericul este foarte eficient la tratarea tusei produse de infecțiile tractului respirator.
Rețetă de lapte de turmeric:
- Pentru a prepara lapte de turmeric, amestecă 1-2 lingurițe de praf de turmeric într-o ceașcă de lapte cald și bea de două ori pe zi.
- Este recomandat să folosești lapte sărac în grăsimi, precum laptele de capră, pentru că laptele de vacă tinde să ducă la creșterea cantității de mucoasă.
- De asemenea, poți fierbe pudra de turmeric în apă și să adaugi o linguriță de unt sau ulei de cocos, pentru că grăsimile facilitează absorbția în organism.
7. Usturoi crud
Consumul de usturoi crud este cel mai simplu remediu naturist pentru tuse, indiferent dacă aceasta este provocată de iritații ale gâtului sau infecții respiratorii. Usturoiul are un parcurs impresionant în istoria medicinei, fiind utilizat la tratarea unei multitudini de afecțiuni, de la probleme respiratorii la pneumonie și tuse.
Substanțele bioactive din acest bulb „frumos mirositor” pot fi folosite împotriva unui spectru larg de bacterii patogene. Compușii de sulf, precum aliina, alicina și derivații lor, sunt cheia acestui medicament natural miraculos.
Instrucțiuni:
- Chiar dacă este foarte eficient, acest tratament este, probabil, mai greu de pus în practică din cauza gustului sau a mirosului persistent: ține în gură un cățel de usturoi și presează-l ușor între dinți din când în când, ca să mai lase suc.
- De asemenea, usturoiul adăugat în mâncare ajută la prevenirea infecțiilor care urmează de multe ori după iritarea tractului respirator.
8. Sucul de ceapă
Ceapa este o alternativă mai suportabilă a usturoiului. Ceapa conține compuși de sulf și polifenoli care îi conferă excelente proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Sucul de ceapă trebuie inclusi în lista de remedii naturiste pentru tuse pentru că este deosebit de util la tratarea bronșitelor și contribuie la subțierea mucoasei. De asemenea, inhibă dezvoltarea bacteriilor din gât, înlăturând astfel durerea.
Rețetă de suc de ceapă:
- Rade o ceapă roșie și stoarce-o de suc.
- Ia câte o jumătate de linguriță de suc, înghițind încet, în cazul în care ai o infecție.
- Îl poți îndulci cu miere sau zahăr, însă sucul simplu, fără nimic adăugat, este la fel de eficient.
9. Supă fierbinte
Supele și ciorbele fierbinți sunt foarte bune pentru gât, mai ales atunci când ai o răceală sau o tuse de care nu poți scăpa. Supa de pui este cea mai folosită. Studiile au demonstrat că ingredientele magice (vindecătoare) ale unei supe sunt, de fapt, condimentele și legumele folosite: ceapa, usturoiul, ghimbirul și piperul, astfel că toate fierturile care conțin aceste ingrediente sunt excelente remedii naturiste pentru tuse.
Când sorbi supa fierbinte, aburii ce conțin compușii activi volatili din plante îți învăluie căile respiratorii și mucoasa, în vreme ce lichidul cald îți calmează gâtul. Nu în ultimul rând, o supă fierbinte te hidratează foarte bine atunci când ai cea mai mare nevoie.
10. Sucul proaspăt de struguri
Sucul proaspăt de struguri negri, eventual îndulcit cu puțină miere, este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru tuse productivă, care provoacă dureri în piept. Sucul de struguri acționează ca un expectorant ce ajută la subțierea substanței mucoase și eliminarea acesteia. Prepară suc proaspăt de fiecare dată, pentru a beneficia la maximum de fitochimicalele din fructe.
11. Stafidele
Stafidele sunt struguri uscați. Zaharurile și alți compuși benefici din struguri se găsesc în formă concentrată în stafide, astfel că acestea pot fi ușor folosite ca remedii naturiste pentru tuse, atunci când răceala sau gripa te ia pe nepregătite.
Stafidele pot fi folosite mai ales ca remediu naturist pentru tuse la copii, care de cele mai multe strâmbă din nas când trebuie să vreun tratament.
Rețetă de tratament naturist cu stafide (mai ales pentru copii):
- Prepară un jeleu gros, punând la fiert o mână de stafide într-un vas cu puțină apă.
- La final, adaugă puțină miere, pentru îndulcire. Ia din când în când câte o linguriță dina cest amestec și vei observa cum ți se ameliorează starea.
12. Lemn dulce
Lemnul dulce este o plantă leguminoasă (Glycyrrhiza glabra) care crește în Europa și Asia. Rădăcina uscată de lemn a fost folosită dintotdeauna în remedii naturiste pentru tuse. Copiilor, mai ales, li se dădea să sugă o bucată de lemn dulce atunci când sufereau de tuse sau răceală.
Rețetă de ceai de lemn dulce
- Pentru a prepara un ceai de lemn dulce, fierbe o linguriță de pudră de lemn dulce la două căni de apă.
- Poți adăuga și puțin piper negru măcinat sau alte amestecuri de plante medicinale, precum și îndulcitori.
13. Ceai de lumânărică
Frunzele mari și catifelate de lumânărică (Verbascum thapsus) sunt și ele folosite în multe remedii naturiste pentru tuse și afecțiuni respiratorii. Înainte de apariția vaccinurilor și a antibioticelor, lumânărica era folosită ca tratament pentru tusea convulsivă. Frunzele de lumânărică erau rulate și – atenție! – fumate.
Lumânărica are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare și este un expectorant excelent. Saponina din frunzele și florile de lumânărică este un detergent natural și provoacă desprinderea flegmei de pe căile respiratorii. Nu se cunosc efecte adverse ale folosirii lumânăricii, astfel că aceasta poate fi utilizată la tratarea tusei persistente care însoțește tuberculoza și alte boli cronice ale plămânilor.
Rețetă de ceai de lumânărică:
- Pentru a prepara ceai de lumânărică, adaugă într-un ibric 1-2 lingurițe de lumânărică uscată și măcinată și lasă la fiert 15-20 de minute.
- Poți bea zilnic până la trei căni de infuzie de lumânărică. De asemenea, poți folosi face gargară cu ceaiul de lumânărică.
14. Sirop de tuse făcut acasă
Cele mai multe tipuri de siropul de tuse de la farmacie sunt pline de substanțe chimice sintetice și de multe ori lista de efecte secundare ale utilizării acestora ne face să le evităm cu desăvârșire. Însă poți prepara acasă sirop de tuse natural, cu ingrediente la fel de eficiente. Diferența este că tu controlezi în totalitate procesul de producție și știi exact ce folosești la prepararea acestui remediu natural.
Rețetă de sirop de tuse de casă
Ingredientele puternice ale acestui sirop făcut 100% din plante sunt cimbrul și menta (care acționează ca decongestionante) și lumânărica și lemnul dulce, care au efect antiinflamator.
- Adaugă câte două linguri din fiecare într-un vas cu apă și lasă la fiert timp de 30 de minute.
- Strecoară infuzia și las-o la răcit.
- Când e rece, adaugă o jumătate de cană de miere și amestecă totul.
- Apoi, toarnă siropul într-o sticlă și las-l la rece, în frigider.
- Ia câte o lingură de sirop de fiecare dată când simți că tusea te supără.
15. Uleiul de sămânță neagră
Uleiul de sămânță neagră (Nigella sativa), cunoscută și sub numele de chimen negru, are o mulțime de proprietăți curative. Nu degeaba se spune că „în afară de moarte, vindecă orice”. Tocmai de aceea, sâmânța neagră este deseori utilizată în remedii naturiste pentru tuse. Semințele zdrobite și amestecate cu miere sunt și ele un excelent tratament pentru tuse, însă adevăratele minuni le face uleiul de sămânță neagră.
Instrucțiuni:
- Amestecă o jumătate de lingură de ulei de sămânță neagră presat la rece cu o lingură de miere și ia câte puțin, de două ori pe zi.
- Acest amestec vindecă orice fel de tuse, indiferent că este provocată de răceală sau gripă, alergeni, amigdalită, laringită, bronșită, pneumonie, tuberculoză sau astm.
16. Ceai de echinaceea sau tinctură de echinaceea
Echinaceea nu doar vindecă tusea, ci acționează împotriva cauzelor acesteia, chiar dacă nu este la fel de rapidă precum alte remedii naturale. Echinaceea stimulează sistemul imunitar prin accelerarea ritmului de producere a leucocitelor, astfel că infuziile cu această plantă sunt foarte recomandate ca remedii naturale pentru tuse, mai ales înainte ca infecția respiratorie să se dezvolte.
Consumul regulat de echinaceea s-a dovedit a fi foarte eficient împotriva tusei persistente.
Rețetă de ceai de echinaceea sau tinctură de echinaceea:
- Prepară ceai de echinaceea adăugând florile proaspete sau uscate în apă fierbinte și lăsând la infuzat aproximativ 20 de minute.
- Tinctura de echinaceea se prepară prin infuzarea plantei în alcool. Poți adăuga în ceai câteva picături de tinctură de echinaceea pentru un plus consistent de beneficii.
17. Ceai de nalbă
Rădăcinile de nalbă (Althaea officinalis) infuzate în apă produc un lichid vâscos, care este un foarte eficient remediu naturist pentru tuse. Nalba este un antitusiv excelent și ajută în cazurile de tuse uscată, prin hidratarea învelișului mucilaginos al gâtului afectat alergeni sau de infecții precum amigdalită, laringită sau bronșită.
Rețetă de ceai de nalbă:
Lasă în apă peste noapte o lingură de rădăcini de nalbă uscate. Apoi, strecoară lichidul gros rezultat. Îl poți bea simplu sau amestecat cu miere sau zahăr.
18. Suc de Aloe Vera
Aloe Vera conține un gel natural care este un foarte un calmant al țesuturilor inflamate, pentru uz intern sau extern. Efectele antiinflamatoare și antimicrobiene ale gelului de Aloe Vera ajută la vindecarea tusei uscate, cauzate de alergii sau infecții ale gâtului. De asemenea, gelul de Aloe Vera are și proprietăți analgezice și este folosit în multe remedii naturiste pentru tuse.
Instrucțiuni:
- Despică o frunză groasă de plantă matură de Aloe Vera și scoate gelul cu o lingură.
- Dacă suporți gustul amar, poți consuma gelul imediat ce îl extragi din plantă.
- Altfel, îl poți amesteca cu miere sau alte sucuri.
19. Ceaiul de salvie
Salvia (Salvia officinalis) este o plantă medicinală folosită în toată lumea în remedii naturiste pentru tuse și boli respiratorii. Salvia este folosită încă din antichitate în diverse tratamente, dintre care cel mai simplu este ceaiul făcut din frunzele acestei plante. Probabil tocmai de aceea Dioscoride, medicul grec din sec. I î.e.n., recomanda tratamente cu salvie pentru tuse și răgușeală.
Rețetă de ceai de salvie:
- Pune în apă o mână de frunze de salvie proaspete sau uscate și lasă la opărit cinci minute.
- Poți bea zilnic până a trei cești ce ceai sau poți face gargară cu ceaiul de salcie, mai ales dacă ai o infecție în gât.
Alte remedii naturiste pentru tuse
20. Umezirea aerului
Umiditatea mare ușurează tusea, probabil pentru că ajută la reducerea iritațiilor căilor respiratorii. Dacă te confrunți cu tuse persistentă și dureri în piept, fă un duș sau o baie fierbinte. Acmbele remedii naturiste pentru tuse ajută la subțierea substanței mucoase și la expectorare.
Dacă ai tuse uscată din cauza unei alergii, instalează un umidificator în camera în care dormi, pentru a scăpa de reprizele de tuse de peste noapte.
21. Hidratarea corpului
Hidratarea sporită a corpului are, în general, efecte pozitive pentru sistemul imunitar, pe lângă faptul că facilitează eliminarea substanței mucoase în exces. Acest lucru este deosebit de important mai ales atunci când răceala este însoțită de febră și frisoane.
Bea ceaiuri calde pentru calmarea durerilor în gât și consumă cât mai multe sucuri de fructe și supe pentru a-ți hidrata corpul cât mai bine.