4 alimente care cresc riscul infectiilor vaginale

Experții de la MindBodyGreen subliniază faptul că flora vaginală, cunoscută și sub numele de microbiom, este un ecosistem dinamic care se schimbă pe parcursul ciclului menstrual al femeii și ca răspuns la diverși factori legați de stilul de viață.

Bacteriile sănătoase, în special Lactobacillus, sunt cruciale pentru menținerea acestui echilibru delicat. În mod surprinzător, anumite alimente pot perturba microbiomul vaginal, crescând riscul de infecții vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriană, candidoza și infecțiile tractului urinar.

Dr. Melanie Bone, consultant ginecolog, explică faptul că alimentele procesate bogate în zahăr pot favoriza dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, ceea ce duce la un dezechilibru al florei vaginale.

Simptomele infecțiilor vaginale pot include decolorare, iritație, umflături, mâncărimi, arsuri, dureri în timpul actului sexual, urinare frecventă, urinare dureroasă și secreții vaginale anormale. Pentru persoanele predispuse la aceste infecții, schimbările în alimentație pot juca un rol semnificativ în prevenție.

Alimente precum băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, consumul excesiv de alcool și o supraabundență de alimente fermentate pot avea un impact negativ asupra sănătății vaginale prin perturbarea echilibrului hormonal, slăbirea sistemului imunitar și alterarea microflorei vaginale.

Pentru a reduce riscul de infecții vaginale, experții recomandă menținerea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

Creșterea aportului de fibre, menținerea hidratării, consumul de ceaiuri din plante și încercarea de a bea apă cu infuzie de oțet înainte de mese pot, de asemenea, să sprijine sănătatea vaginală prin promovarea unui microbiom sănătos și reducerea riscului de infecții.

În plus, asigurarea faptului că carnea este bine gătită poate preveni infecțiile tractului urinar cauzate de bacterii precum E. coli. Făcând aceste ajustări dietetice, persoanele pot contribui la menținerea unui microbiom vaginal sănătos și la reducerea șanselor de a dezvolta infecții supărătoare.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu