4 mituri despre metabolism, demontate de experti: sa mananci putin si des chiar iti accelereaza metabolismul?

Metabolismul este un proces pe care corpul nostru îl folosește pentru a transforma alimentele și băuturile în energie. Mulți cred că accelerarea metabolismului poate ajuta la pierderea în greutate, dar nu este atât de simplu pe cât pare. În timp ce micul dejun oferă nutrienți esențiali și energie, nu stimulează neapărat metabolismul.

Cercetările arată că, indiferent dacă luați sau nu micul dejun, acesta nu afectează în mod semnificativ pierderea în greutate sau aportul de calorii pe parcursul zilei. Ideea că a mânca în mod constant poate crește metabolismul nu este în întregime adevărată.

Efectul termic al alimentelor, energia necesară pentru a procesa și stoca nutrienții, este influențat de cantitatea și tipul de alimente consumate. Consumul a trei mese substanțiale pe zi poate spori ușor metabolismul în comparație cu consumul de mese mai mici și mai frecvente.

Cu toate acestea, dovezile nu leagă în mod clar frecvența mâncării de creșterea în greutate sau de obezitate. Unii susțin că anumite superalimente sau suplimente pot stimula metabolismul, dar lipsesc dovezile științifice care să susțină acest lucru.

De exemplu, compuși precum catechina din ceaiul verde sau capsaicina din ardeii iuți pot avea un impact minor asupra metabolismului. În plus, mâncatul târziu în noapte sau gustarea înainte de culcare nu încetinește neapărat metabolismul sau nu duce neapărat la creșterea în greutate.

Organismul utilizează și stochează continuu energie, indiferent de momentul zilei. În cele din urmă, cel mai important este să faceți alegeri în materie de alimentație și stil de viață care să se alinieze cu nevoile organismului dumneavoastră.

În timp ce anumite alimente pot avea unele efecte temporare asupra metabolismului, menținerea unei diete echilibrate și o activitate fizică regulată rămân cele mai bune strategii pe termen lung pentru sănătatea generală.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu