4 semne ale deficitului de testosteron la care trebuie sa fii atenta

Testosteronul scăzut este o problemă comună care afectează în primul rând bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, afectează, de asemenea, multe femei, nu doar pe cele de vârstă mijlocie. Nivelul de testosteron poate fi scăzut la femei în orice etapă a vieții.

În timp ce majoritatea femeilor sunt familiarizate cu importanța estrogenului și a progesteronului, puține înțeleg rolul pe care testosteronul îl joacă în corpul feminin. Testosteronul este un hormon care este produs din abundență în corpul unei femei.

Acesta este produs în principal de ovare și de glandele suprarenale, dar și de alte părți ale corpului. O parte din testosteron servește, de asemenea, drept precursor pentru estrogen. A avea un nivel adecvat de testosteron este crucial pentru femei, deoarece contribuie la sănătatea lor fizică și la bunăstarea mentală.

Testosteronul are mai multe funcții importante la femei. Susține sănătatea mușchilor și a oaselor, crește dorința sexuală și ajută la menținerea nivelului de energie și a motivației. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, este normal ca nivelul de testosteron să scadă treptat.

Cu toate acestea, unele femei se confruntă cu un declin mai pronunțat, ceea ce duce la simptome grave. Acest lucru apare adesea în timpul perimenopauzei și continuă în postmenopauză. Femeile mai tinere pot experimenta, de asemenea, o scădere a testosteronului, în special după sarcină.

Un studiu a constatat că tinerele mame au avut niveluri de testosteron cu 30% mai mici în comparație cu femeile care nu au născut. Cauzele exacte ale acestui fenomen nu sunt încă pe deplin înțelese, dar unii cercetători cred că cerințele legate de îngrijirea copiilor pot perturba activitatea hormonală.

În plus, nivelurile scăzute de testosteron pot fi cauzate de o glandă tiroidă hipoactivă. Din fericire, tratarea acestei probleme restabilește, de obicei, nivelul de testosteron la normal. Nivelurile ridicate de testosteron la femei pot provoca simptome vizibile, cum ar fi pilozitatea excesivă, acneea și o adâncire a vocii.

Cu toate acestea, simptomele testosteronului scăzut nu sunt la fel de evidente. Multe probleme asociate cu nivelurile scăzute de testosteron la femei sunt legate de viața sexuală, inclusiv scăderea dorinței sexuale, dificultatea de a ajunge la orgasm și lubrifierea vaginală slabă.

Din păcate, aceste simptome sunt adesea confundate cu alte probleme, cum ar fi stresul, depresia sau perimenopauza, împiedicând femeile să caute ajutor adecvat.

Pentru femeile care fac exerciții fizice în mod regulat sau au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic, slăbiciunea musculară poate fi un semn al nivelului scăzut de testosteron. Pe termen lung, testosteronul scăzut poate avea un impact și asupra densității osoase, crescând riscul de fracturi.

Alte simptome ale testosteronului scăzut includ o lipsă de energie și de motivație, ceea ce duce la insomnie și alte tulburări de somn. Pot fi observate, de asemenea, tulburări de dispoziție, precum depresia și nervozitatea, precum și dificultăți cognitive, cum ar fi probleme de concentrare și probleme de memorie.

În concluzie, testosteronul joacă un rol vital în organismul feminin. În timp ce nivelurile de testosteron scad în mod natural odată cu vârsta, unele femei pot experimenta un declin mai semnificativ care provoacă simptome îngrijorătoare.

Este important ca femeile să fie conștiente de semnele potențiale ale testosteronului scăzut și să solicite asistență medicală dacă suspectează un dezechilibru hormonal.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu