4 semne de avertizare a unui accident vascular cerebral și 5 semne că se întâmplă acum

Un accident vascular cerebral, sau atac cerebral, este o urgență medicală în care fiecare minut contează. Cunoașterea tuturor semnelor unui accident vascular cerebral, de la cele clasice la cele subtile, vă poate ajuta să acționezi rapid.

Poate că ești familiarizat cu cele 5 semne clasice ale unui accident vascular cerebral, și anume:

 1. „Prăbușirea” feței
 2. Slăbiciune la nivelul brațelor
 3. Dificultăți de vorbire
 4. Tulburări de vedere sau amețeli
 5. Pierderea coordonării

Cele 4 semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral

Atenție dacă aceste semne de avertizare apar brusc și nu pot fi explicate prin alte cauze. Iată la ce trebuie să fii atent:

 1. Durere de cap, mai ales dacă este neobișnuit de severă
 2. Dificultate la mers
 3. Epuizare sau slăbiciune generalizată
 4. Gândire încețoșată sau confuzie
 5. Greață sau vărsături, mai ales dacă nu sunt însoțite de boală

Ești expus riscului de accident vascular cerebral?

Este important să știi dacă te încadrezi într-o categorie cu risc ridicat de accident vascular cerebral. Aceste categorii sunt:

Vârsta

Persoanele cu vârsta de 55 de ani sau peste au un risc mai mare de accident vascular cerebral decât persoanele mai tinere.

Starea de sănătate

Persoanele cu antecedente personale sau familiale de accident vascular cerebral sau persoanele cu hipertensiune arterială, diabet sau boli de inimă prezintă un risc mai mare.

Genul

Bărbații au un risc mai mare de accident vascular cerebral decât femeile. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse să prezinte semne subtile ale unui accident vascular cerebral.

Hormonii

Persoanele care iau pilule contraceptive sau tratamente hormonale care includ estrogeni sunt mai predispuse să aibă un accident vascular cerebral.

Consultă imediat un medic dacă tu sau cei din jurul tău începeți să resimțiți oricare dintre semnele clasice sau subtile ale unui accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral apare atunci când există o hemoragie la nivelul creierului sau când fluxul sanguin către creier este blocat. În câteva minute de la privarea de nutrimente esențiale, celulele creierului încep să moară. Solicită imediat asistență medicală.

Un accident vascular cerebral este o urgență reală. Cu cât tratamentul este efectuat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de a reduce daunele. Fiecare clipă contează.

Memorează bine aceste semne și reacționează rapid

În cazul unui accident vascular cerebral, urmărește aceste simptome pentru a te ajuta să îți amintești semnele de avertizare.

 • Fața: Fața este căzută într-o parte atunci când persoana încearcă să zâmbească?
 • Brațele: Un braț este mai jos atunci când persoana încearcă să ridice ambele brațe?
 • Vorbirea: Poate persoana să repete o propoziție simplă? Vorbirea este lentă sau dificil de înțeles?
 • Timpul: În timpul unui accident vascular cerebral, fiecare minut contează. Dacă observați oricare dintre aceste semne, apelează imediat la serviciile de urgență.
Articol util? Dă-l mai departe!