5 alimente care te ajuta sa reduci colesterolul rau

Un nivel ridicat de colesterol rău poate crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, care sunt două dintre principalele cauze de deces. Din fericire, există anumite alimente care pot ajuta la reglarea colesterolului rău și la promovarea unei inimi mai sănătoase.

Fulgii de ovăz sunt unul dintre aceste alimente care s-au dovedit a fi benefice. Acesta conține fibre solubile, care ajută la reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), cunoscut și sub numele de colesterol rău. Fibrele solubile pot reduce absorbția colesterolului în fluxul sanguin.

Într-un studiu realizat în 2017, participanților li s-a cerut să consume ovăz de două ori pe zi, timp de o lună. Rezultatele au arătat că cei care au consumat ovăz au avut o reducere de 11,6% a nivelului de colesterol LDL în doar 28 de zile. Nucile sunt un alt aliment care poate ajuta la scăderea colesterolului rău.

Acestea sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate, care pot fi benefice atunci când înlocuiesc grăsimile saturate din dietă. Nucile sunt, de asemenea, bogate în fibre, care ajută organismul să nu absoarbă colesterolul și favorizează excreția acestuia.

Un studiu recent publicat în revista Circulation a constatat că, consumând aproximativ o jumătate de cană de nuci în fiecare zi, timp de doi ani, a dus la o reducere a nivelului de colesterol „rău”. Fasolea, lintea și mazărea sunt, de asemenea, recomandate pentru reglarea colesterolului rău.

Aceste alimente sunt bogate în proteine și fibre, iar înlocuirea cărnii roșii cu leguminoase poate ajuta la scăderea colesterolului rău și la prevenirea bolilor de inimă. Legumele precum broccoli, varza de Bruxelles și spanacul sunt, de asemenea, benefice pentru nivelul colesterolului.

Nu numai că acestea conțin fibre care pot ajuta la reducerea absorbției colesterolului în intestinul subțire, dar se leagă și de anumite molecule care sunt asociate cu colesterolul.

Acest lucru contribuie la indicele și încărcătura lor glicemică scăzută, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la mai puțină insulină eliberată după consum. Experții sugerează, de asemenea, să includeți în dieta dumneavoastră avocado, pește și ciocolată neagră pentru a ajuta la prevenirea creșterii nivelului de colesterol.

Avocado este un fruct bogat în nutrienți și sănătos pentru inimă. Acesta conține grăsimi sănătoase și nu conține colesterol.

Consumul unui singur avocado pe zi poate reduce semnificativ colesterolul LDL. Consumul regulat de pește gras, cum ar fi somonul, macroul și păstrăvul, poate ajuta la scăderea trigliceridelor și la creșterea colesterolului bun, datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3.

În plus, s-a demonstrat că încorporarea ciocolatei negre în alimentație crește nivelul de colesterol HDL (high-density lipoprotein), colesterolul „bun”. Prin încorporarea acestor alimente în rutina dumneavoastră, puteți contribui la reglarea colesterolului rău și la promovarea unei inimi mai sănătoase.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu