5 pasi simpli prin care poti inceta sa mai fii „people pleaser”

Psihologul Dr. Harold Bloomfield a inventat termenul „capcana aprobării” pentru a descrie persoanele care se străduiesc să-i facă pe alții fericiți în detrimentul propriei fericiri. Aceste persoane caută aprobarea din partea altora din cauza unor probleme nerezolvate cu părinții lor și a fricii de respingere.

A fi o persoană care mulțumește oamenii poate părea admirabil, deoarece prioritizează nevoile celorlalți, dar poate duce la limite nesănătoase în relații. În timp, acest comportament îți poate diminua stima de sine, provocând suferință și frustrare. Vă puteți elibera de acest tipar prin parcurgerea a cinci pași, inclusiv terapie și meditație.

Dacă ați fost întotdeauna o persoană care face pe plac oamenilor, poate fi o provocare să vă schimbați modul de a fi. Începeți prin a vă observa emoțiile și a înțelege ce contează cu adevărat pentru dumneavoastră. Faceți diferența între acțiunile care vă definesc și cele făcute doar pentru a-i mulțumi pe alții.

Ținerea unui jurnal vă poate ajuta în acest proces. Teama de respingere sau de judecată îi determină adesea pe oameni să devină persoane care fac pe plac. Este esențial să acceptați faptul că nu puteți controla reacțiile celorlalți și că nu toată lumea va fi de acord cu dumneavoastră sau vă va accepta.

În cele din urmă, propria percepție de sine contează mai mult decât modul în care vă văd ceilalți. Autoarea Darlene Lancer evidențiază conflictul intern care apare atunci când prioritizează în mod constant nevoile celorlalți în detrimentul propriilor nevoi.

Învățarea de a-ți afirma dorințele și nevoile este crucială pentru a rupe ciclul de a mulțumi oamenii. Exersează să trăiești în mod conștient și să fii prezentă în acest moment pentru a te elibera de acest obicei. Nu uitați, sunteți responsabil pentru dumneavoastră mai presus de orice.

Este în regulă să vă prioritizați bunăstarea și să vă exprimați dorințele fără teamă.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu