5 semne ca nu mananci suficiente proteine, iar organismul sufera

Deficitul de proteine este neobișnuit, dar este esențial să vă asigurați că aveți suficiente proteine în dieta dumneavoastră. Cantitatea de proteine necesară variază de la o persoană la alta, dar, în general, 10-35% din aportul caloric zilnic ar trebui să provină din proteine.

Acest lucru înseamnă 200-700 de calorii dintr-o dietă de 2.000 de calorii. Unele persoane, cum ar fi adulții în vârstă, prezintă un risc mai mare de deficiență de proteine. Proteinele sunt esențiale pentru construirea țesutului muscular, a părului, a pielii și a unghiilor, deoarece sunt descompuse în aminoacizi în timpul digestiei.

Nivelurile adecvate de cheratină, o proteină structurală compusă din diverși aminoacizi, sunt vitale pentru o piele și unghii sănătoase. Părul și unghiile casante pot indica un aport insuficient de proteine. Colagenul, o altă proteină structurală crucială pentru sănătatea și fermitatea pielii, ajută la reducerea ridurilor.

Pierderea elasticității pielii ar putea semnala o lipsă de proteine în dieta dumneavoastră. Picioarele sau gleznele umflate pot fi un semn de edem, o afecțiune caracterizată prin retenția de apă în țesuturi.

Deficitul de proteine, în special nivelurile scăzute de albumină, poate contribui la edem prin faptul că provoacă infiltrarea apei în țesuturi. Oboseala care persistă chiar și cu o odihnă adecvată ar putea fi un semn de anemie, care rezultă din aportul scăzut de oxigen în țesuturi din cauza nivelului scăzut de globule roșii din sânge.

Fierul, acidul folic și vitamina B12, care se găsesc în alimente bogate în proteine precum ouăle, sunt esențiale pentru prevenirea anemiei. Dacă vă îmbolnăviți frecvent, vă confruntați cu o boală prelungită sau aveți o vindecare lentă, ar putea indica o deficiență de proteine. Proteinele sunt vitale pentru un sistem imunitar robust.

Dacă vă simțiți neobișnuit de înfometat după mese, este posibil să nu consumați suficiente proteine. Includerea unei varietăți de alimente bogate în proteine vă poate ajuta să vă reglați apetitul.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu