Pentru că bucătăria este locul în care – vrând, nevrând – petrecem o parte din zi, cu toții ne gândim cum să ne ușurăm cât mai mult munca. Iată o listă cu câteva sfaturi utile în bucătărie pe care le poţi aplica pentru a-ţi face viaţa mai uşoară:
1. Decojește ghimbirul cu o lingură
Ghimbirul poate fi dificil de curăţat de coajă, din cauza umflăturilor şi iregularităţilor sale. În loc să foloseşti un cuţit de cojit sau o maşină de cojit legume, foloseşte lingura. Freac-o de coajă şi acasta se va desprinde imediat, urmând fiecare contur şi minimalizând risipa.
2. Ţine la îndemână o strecurătoare mică pentru citrice și ouă
Unii păstrează o strecurătoare mică în lădiţa cu unelte de lângă aragaz , ca să poată tăia repede o lămâie sau un fruct lime în jumătate şi să-l stoarcă direct prin strecurătoare în oală. Mult mai uşor decât să culegi seminţe după aceea! A, şi ai lângă aragaz o lădiţă cu unelte de bază, nu-i aşa?
Foloseşte aceeaşi strecurătoare mică pentru ouă: aceeaşi strecurătoare poate fi folosită pentru a face ouă ochiuri de o formă perfectă. Cum? Sparge ouăle în strecurătoare peste chiuvetă şi mişcă-le încet pentru a elimina substanţa albă în exces.
Vei rămîne cu un ou care se transformă în ochi în totalitate. Poţi folosi aceeaşi şmecherie pentru a face ouă prăjite, numai bune pentru poze.
3. Cumpără și folosește un mixer
Cumpără un mixer: mixerul este folosit mai mult decât orice altă unealtă electrică din bucătărie.
Fie că amesteci supe direct în oală, că îndepărtezi umflăturile urâte din sosul de brânză, sau că faci maioneză sau sos olandez în mai puţin de două minute, mixerul este unealta care face treaba să meargă.
Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi utile în bucătărie. Este mult mai uşor de curăţat decât un blender sau un procesator de mâncare, nu este nevoie să transporți ingredientele fierbinţi dintr-o oală în vasul blenderului.
Iar abilitatea de a funcţiona chiar şi cu cantităţi mici de ingrediente (cu condiţia să ai un vas care să se potrivească mărimii capului lui) face din mixer un bun de nepreţuit.
4. Sfaturi utile în bucătărie – Lucrează curat și ordonat
Când găteşti ceva pentru prima dată, cea mai frecventă ineficienţă este în plănuirea sarcinilor. Să zicem că ai patru cepe care trebuie decojite, tocate bine, şi apoi puse într-un castron mare.
Dacă faci fiecare dintre aceşti paşi cu câte o ceapă o dată, petreci mult timp plimbându-te înainte şi înapoi între masă, coşul de gunoi şi castron, ridicând şi punând jos cuţitul şi pregătindu-te mental pentru următoarea sarcină.
În schimb, încearcă să lucrezi ca o fabrică: începe prin a tăia capătul şi a tăia în jumătate toate cepele. Apoi decojeşte toate cepele. Apoi, fă toate tăieturile orizontale, urmate de toate tăieturile verticale. În final, transferă ceapa perfect tăiată în castron şi curăţă masa înainte să începi următoarea sarcină.
Iată unul dintre cele mai bune sfaturi utile în bucătărie. Aplică acest tip de gândire la toate sarcinile tale şi vei vedea că timpul pe care îl petreci în bucătărie va fi nu doar mai eficient, dar şi mai curat şi mai bine organizat.
5. Foloseşte un castron pentru gunoi şi un răzuş
Este recomandat să ai întotdeauna un coș pentru gunoi la locul de muncă. O altă piesă esențială este răzușul. Acesta este unul dintre cele mai folositoare sfaturi practice în bucătărie.
Faptul că nu trebuie să te plimbi până la gunoi la fiecare câteva minute va fi foarte comod, şi nimic nu este mai bun decât un răzuş pentru a muta cantităţi mari sau ingrediente tocate sau resturi de la punctul A la punctul B.