Dacă ne gândim că creierul consumă aproximativ 50% din necesarul de energie al organismului, este ușor de înțeles influența dietei asupra acestui organ vital.
Cu miliardele sale de neuroni și, în special, sinapsele (zonele în care se conectează neuronii), creierul trebuie să se alimenteze pentru a funcționa corect.
Dieta nu numai că ajută la satisfacerea nevoilor metabolice, de exemplu, acționând asupra sarcinilor fiziologice comune, a memoriei sau a concentrării, dar are și un efect preventiv asupra bolilor neurologice, cum ar fi foarte frecventă boala Alzheimer, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.
6 alimente pe care să le consumi în mod regulat pentru o bună sănătate a creierului :
Ca regulă generală, o dietă echilibrată ajută la buna funcționare a creierului și acționează ca o măsură preventivă împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer.
Apă. Un călugăr trebuie să bea 1,5 litri de apă sau alt lichid pe zi. Știm că organismul elimină în mod natural 2,5 litri de apă, dar cum noi absorbim aproximativ 1 litru de apă prin alimentație, 1,5 este cantitatea ideală.
Pește. Este important să mâncați pește de cel puțin 1 sau 2 ori pe săptămână. Un crustaceu adesea recomandat de nutriționiști este știuca. Acest pește de apă dulce este bogat în omega-3 și are un conținut scăzut de calorii, cu doar 90 kcal la 100 g. Știm că omega-3 joacă un rol important în procesele neurologice și ar trebui consumat în mod regulat.
Alți pești bogați în omega-3 sunt somonul, precum și majoritatea peștilor de apă dulce. Omega-3 pot avea, de asemenea, un efect metabolic asupra insulinei, cu o influență pozitivă asupra bolii Alzheimer. Peștele este, de asemenea, bogat în anumiți aminoacizi, cum ar fi metionina, precursori ai neurotransmițătorului acetilcolină.
Cereale. Acestea sunt bogate în zaharuri lente. Creierul are nevoie de zaharuri pentru a funcționa corect, așa că cerealele sunt o sursă ideală. În comparație cu zaharurile rapide, acestea au avantajul de a fi absorbite treptat.
Cofeină. Cafeaua și ceaiul negru sunt excelente pentru a promova concentrarea, creativitatea și vigilența.
Fructe și legume. Baza unei alimentații sănătoase și echilibrate, fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, nutrienți care joacă un rol cheie în creier. Vitamina B1, care se găsește în cantități mari în leguminoase, joacă un rol esențial în metabolismul glucozei. Fructele și legumele conțin, de asemenea, mulți antioxidanți, cum ar fi morcovii, care au un efect protector major asupra celulelor, în special asupra neuronilor. Aceste alimente furnizează, de asemenea, apă și zahăr (glucoză), așa cum am văzut că este esențial pentru țesutul cerebral.
Carne. Indiferent dacă este roșie sau albă, carnea este o sursă de nutrienți esențiali pentru funcționarea sănătoasă a creierului, cum ar fi fierul, vitamina B1, fenilalanina (un aminoacid) și tirozina (un aminoacid). Cu toate acestea, aveți grijă să nu mâncați prea multă carne, deoarece proteinele din carne, odată digerate, pot produce homocisteină, o moleculă care este dăunătoare pentru creier.
În cele din urmă, pe lângă alimentație, există alte 2 aspecte esențiale pentru o bună funcționare a creierului: exercițiile fizice regulate și un somn bun.