Psihologii John Gottman și Julie Schwartz Gottman, care sunt căsătoriți de 35 de ani, au studiat peste 30.000 de cupluri și au identificat fraze care pot ajuta cuplurile să mențină o relație puternică în timpul conflictelor.
Cheia, potrivit experților, este ca cuplurile să fie vulnerabile, în timp ce se apără de acuzațiile dureroase și se angajează într-un dialog sincer, cu empatie. Cuplurile fericite și stabile folosesc un limbaj de reparație și colaborare atunci când apar dezacorduri și oricine poate învăța să facă același lucru.
Psihologii au clasificat aceste fraze ajutătoare în șase categorii, pe baza observațiilor lor asupra comportamentelor cuplurilor pe care le-au studiat. Aceste fraze au puterea de a reduce intensitatea conflictelor. Iată care sunt categoriile și câteva exemple de fraze: 1. Exprimarea emoțiilor:
Aceste fraze ajută atunci când aveți nevoie de ajutor pentru a vă exprima emoțiile. De exemplu, spunând „Mă faci să sufăr când spui asta” sau „Simt că mă învinovățești”. 2. Calmarea și luarea unei pauze: Aceste fraze sunt utile atunci când simțiți că vă crește nivelul de stres și aveți nevoie să vă calmați sau să luați o pauză.
De exemplu, spunând „Am nevoie de sprijinul tău în acest moment” sau „Pot să retrag ceea ce am spus?”. 3. Cererea de scuze: Aceste fraze trebuie folosite atunci când este nevoie de scuze. Printre exemple se numără „Am greșit când am spus/ făcut asta” sau „Cum pot să repar asta?”. 4.
Stabilirea limitelor: Folosiți aceste fraze atunci când simțiți că ați depășit limitele și trebuie să vă opriți. De exemplu, spunând „Este posibil să mă înșel” sau „Putem vorbi despre altceva și să discutăm mai târziu?”.
5. Înțelegerea și ajungerea la un acord: Folosiți aceste fraze atunci când sunteți de acord cu partenerul dvs. sau doriți să găsiți un teren comun. Exemplele includ „Sunt de acord cu ceea ce mi-ai spus” sau „Hai să facem un compromis”. 6. Adăugarea de pozitivitate: Folosiți aceste fraze pentru a adăuga pozitivitate și a repara conversația.
De exemplu, spunând „Te iubesc” sau „Ceea ce admir la tine este că…”. Experții descriu frazele de recuperare ca fiind cele care îndreaptă conversația într-o direcție pozitivă. Acestea pot fi scuze directe, expresii de empatie și validare sau cuvinte de admirație.
Printre exemple se numără „Îmi pare rău”, „Înțeleg cum te simți” sau „Știi ce apreciez la tine? Faptul că îți pasă atât de mult”. Prin încorporarea acestor fraze în discuțiile lor, cuplurile își pot consolida relațiile și pot gestiona conflictele mai eficient.