Factorii de risc pentru cancerul pulmonar includ fumatul, poluarea aerului, expunerea la toxine și un istoric familial de cancer pulmonar. Înțelegerea acestor factori de risc poate ajuta oamenii să își reducă șansele de a dezvolta cancer pulmonar.
Factorii de risc sunt factori care cresc șansele unei persoane de a dezvolta o boală. Cu toate acestea, ei nu prezic cine va dezvolta sau nu o boală. Acest articol analizează factorii de risc pentru cancerul pulmonar și modul în care se poate reduce impactul acestora. Apoi, acesta analizează simptomele, diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul pulmonar? Cei 7 factori de risc principali sunt următorii:
– fumatul – fumatul pasiv – expunerea la radon – expunerea la azbest – expunerea la alte substanțe cancerigene, cum ar fi minerale radioactive, arsenic sau vapori de motorină – poluarea aerului – antecedente familiale de cancer pulmonar.
Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi istoricul familial al unei persoane, sunt stabili. Acest lucru înseamnă că o persoană nu îi poate schimba. Cu toate acestea, eliminarea factorilor de risc care nu sunt fixi poate ajuta o persoană să își reducă riscul de a dezvolta cancer pulmonar. A avea factori de risc nu înseamnă neapărat că o persoană va face cancer pulmonar. În mod similar, este posibil ca persoanele fără factori de risc aparenți să dezvolte cancer pulmonar.
În prezent, nu se știe dacă următorii factori influențează riscul de cancer pulmonar al unei persoane:
– fum de canabis – țigări electronice și vaping – talc și pudră de talc
1 Fum de tutun
Fumul de tutun contribuie la 80-90% din cazurile de cancer pulmonar. Acest lucru îl face să fie principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acest procent poate fi mai mare pentru cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC), deoarece acest tip de cancer este extrem de rar la persoanele care nu fumează niciodată. Persoanele care fumează au un risc de 15 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât cele care nu fumează. Cu cât o persoană fumează mai mult timp și mai frecvent, cu atât riscul este mai mare.
2 Fumatul pasiv
Persoanele care nu fumează, dar care inhalează fumul altor persoane, prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer pulmonar. Fumatul pasiv este al treilea cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul pulmonar.
3 Poluarea atmosferică
Poluarea aerului apare atunci când particule și gaze nocive pătrund în aerul pe care îl respiră oamenii. Aceasta este răspândită în zonele urbane și dens populate. Experții estimează că poluarea aerului poate fi responsabilă pentru 712.000 de decese în fiecare an la nivel mondial, dintre care 62.000 se datorează cancerului pulmonar. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă aceste estimări sunt corecte.
4 Expunerea la radiații
Mai multe tipuri de expunere la radiații pot crește riscul de cancer pulmonar. Printre acestea se numără
5 Expunerea la radon
Radonul este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la persoanele care nu fumează. Radonul este un gaz care apare în mod natural. În aer liber, este puțin probabil ca acesta să pună oamenii în pericol. În interior, radonul poate fi mai concentrat. Expunerea îndelungată la radon în interior poate duce la cancer pulmonar.
Radioterapia este utilizată pentru a trata cancerul. Cu toate acestea, radioterapia la nivelul pieptului poate crește riscul de cancer pulmonar. Acest lucru poate afecta persoanele care urmează o radioterapie pentru cancerul de sân, de exemplu. În multe cazuri, acest risc este inevitabil, deoarece beneficiile radioterapiei pentru persoanele cu alte tipuri de cancer depășesc, în general, riscurile.
Minereurile radioactive, cum ar fi uraniul, sunt alte surse de radiații cu care oamenii pot intra în contact.
7 Expunerea la azbest
Azbestul este un mineral natural care este cancerigen, ceea ce înseamnă că provoacă cancer. Înainte ca medicii să înțeleagă pericolele sale, oamenii foloseau azbestul ca material în construcții, în producția de automobile și în instalațiile industriale. Respirând azbestul crește riscul de cancer pulmonar și de mezoteliom malign, un tip de cancer care afectează mucoasa plămânilor. Riscul este deosebit de ridicat dacă o persoană este expusă la azbest și, de asemenea, fumează.
Alte toxine care favorizează cancerul pulmonar
Alte substanțe cancerigene pot reprezenta un risc pentru persoanele care intră în contact regulat cu ele. Poate fi vorba de persoanele care lucrează cu substanțe periculoase, cum ar fi: – arsenic – cadmiu – beriliu – siliciu – clorură de vinil – compuși de nichel – compuși de crom – produse din cărbune – gaz muștar – eteri clorometilici.
Antecedente personale sau familiale de cancer pulmonar
Membrii apropiați ai familiei persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar au o rată de 50% de a dezvolta ei înșiși cancer pulmonar. Acest lucru este valabil pentru ambele sexe și nu este afectat de alți factori de risc. Persoanele care au avut deja cancer pulmonar au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a dezvolta din nou acest tip de cancer.
Cum să reduceți riscul de cancer pulmonar
Nu este întotdeauna posibil să prevenim cancerul pulmonar. Unii factori de risc, cum ar fi expunerea anterioară la radiații și istoricul familial, nu pot fi modificați. Cu toate acestea, unii dintre cei mai importanți factori de risc pot fi evitați. Oamenii își pot reduce riscul de cancer pulmonar în următoarele moduri:
– Renunțarea la fumat: Persoanele care renunță la fumat își reduc la jumătate riscul de a dezvolta cancer în termen de 10 ani de la încetarea fumatului. Așadar, nu este niciodată prea târziu pentru a renunța la fumat. Oamenii pot găsi resurse gratuite pentru a renunța la fumat la Smokefree.gov.
– Evitați fumatul pasiv: Dacă un membru al gospodăriei fumează, rugați-l să iasă afară, astfel încât ceilalți să nu inhaleze fumul. Asigurați-vă că mașinile și alte spații închise sunt fără fum.
– Testați-vă locuința pentru a depista substanțele cancerigene: în special, testați prezența radonului în locuința dumneavoastră. Puteți afla cum să găsiți un test de radon pe internet. Puteți, de asemenea, să vă testați apa de băut pentru a detecta prezența arsenicului sau a cadmiului.
– Evitarea substanțelor cancerigene la locul de muncă: Verificați dacă substanțele pot fi cancerigene și respectați orientările de sănătate și siguranță atunci când lucrați cu ele.
– Îmbunătățirea calității aerului din interior: Nu este întotdeauna posibil să se evite poluarea aerului din exterior, dar se pot lua măsuri pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior. Acestea includ eliminarea tuturor surselor de agenți cancerigeni, cum ar fi fumul și focurile deschise, și îmbunătățirea ventilației. Cereți sfatul unui profesionist în ceea ce privește îndepărtarea sau izolarea azbestului.
Persoanele din grupurile cu risc ridicat de cancer pulmonar pot fi supuse, de asemenea, unui screening anual. Acest lucru permite detectarea semnelor de cancer într-un stadiu incipient, îmbunătățind șansele de reușită a tratamentului.
Principalele tipuri de cancer pulmonar
Cancerul pulmonar se dezvoltă atunci când celulele anormale cresc în mod dezorganizat, formând tumori maligne și deteriorând țesuturile din jur. Toxinele din tutun și alți factori de risc din mediul înconjurător contribuie la acest fenomen prin deteriorarea ADN-ului celulelor, ceea ce le modifică comportamentul. Există două tipuri principale de cancer pulmonar:
Cancer pulmonar cu celule mici (NSCLC)
Acesta este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, reprezentând 80-85% din toate cazurile. Principalele subtipuri includ :
– adenocarcinomul, care debutează în zonele exterioare ale plămânilor, ceea ce înseamnă că medicii îl pot găsi mai ușor înainte de a se răspândi. – carcinomul cu celule mari (nediferențiat), care poate apărea oriunde în plămâni și care se dezvoltă și se răspândește rapid. Carcinomul adenozamos și carcinomul sarcomatoid sunt subtipuri mai puțin frecvente.
SCLC reprezintă aproximativ 10-15% din cancerele pulmonare. Din păcate, acest tip de cancer se dezvoltă și se răspândește rapid. Dintre persoanele care suferă de SCLC, 70% au cancer care s-a răspândit în alte părți ale corpului în momentul în care sunt diagnosticate.
Simptomele cancerului pulmonar
Deoarece există puține terminații nervoase în plămâni, este posibil ca cancerul să nu provoace nicio durere. Simptomele pot apărea doar pe măsură ce boala progresează.
Simptomele potențiale includ
– tuse persistentă care se agravează în timp – tuse cu sânge sau mucus de culoarea ruginei – răgușeală – dureri în piept care se agravează la tuse, respirație profundă sau râs – dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare – infecții frecvente ale pieptului – pierdere inexplicabilă în greutate și oboseală.
Este recomandabil să consultați un medic dacă apare oricare dintre aceste simptome.
Cohen, A. J. (2003). Poluarea aerului și cancerul pulmonar: Ce mai trebuie să știm?
Îmbunătățirea calității aerului din interior. (n.d.)..
Care sunt factorii de risc pentru cancerul pulmonar? (2020).