8 pași pentru un ficat super-sănătos

Dacă ești o persoană sănătoasă, s-ar putea să nu te gândești prea des la ficatul tău, și pe bună dreptate: singurul moment în care acest organ pare să atragă atenția este atunci când nu mai funcționează corect. Dar pentru că ficatul este un organ atât de important, merită să aflați mai multe despre el, mai ales dacă aveți un istoric de probleme hepatice.

Un ficat în super formă: 8 întrebări și răspunsuri pentru a afla tot ce trebuie să știi

1. Ce face ficatul meu?

Ficatul este unul dintre cele mai aglomerate organe ale corpului. Acesta îndeplinește sute de funcții, inclusiv procesarea alimentelor și a băuturilor în vederea utilizării ulterioare sau a eliminării. Este stația de purificare a organismului dumneavoastră.

2. Cum pot să-mi mențin ficatul sănătos?

În primul rând, mâncând sănătos. Pentru că ficatul tău transformă alimentele și lichidele. Le transformă în energie stocată și nutrienți. O dietă săracă, de exemplu una care include consumul cronic de alcool, poate afecta ficatul în timp. O dietă sănătoasă, pe de altă parte, vă ajută să vă mențineți ficatul în bună stare de funcționare.

3. Care este cea mai bună dietă de urmat?

Luați mese regulate, echilibrate, cu alimente din toate grupele alimentare (cereale, proteine, fructe, legume și grăsimi).

Mai exact, urmați aceste sfaturi suplimentare privind dieta:

– Alegeți alimente bogate în fibre, inclusiv fructe și legume proaspete, pâine integrală, orez și cereale. – Faceți plinul de proteine sănătoase, care sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor și pentru vindecarea celulelor hepatice deteriorate. Cel mai bun pariu: carne slabă și surse de legume, cum ar fi fasolea, legumele și lintea. – Evitați grăsimile trans care se găsesc în alimentele procesate. În schimb, optați pentru grăsimile sănătoase care se găsesc în nuci și semințe, avocado, semințe de in, ulei de măsline și uleiuri de pește (sau pește gras). – Beți multe lichide. – Evitați să mâncați cantități mari de alimente sărate și zaharoase. – Rețineți, totuși, că este posibil să trebuiască să urmați o dietă diferită dacă suferiți de o boală de ficat. Dacă aveți hepatită C, de exemplu, ar trebui să evitați alimentele care conțin niveluri ridicate de fier sau sare.

4. Ce altceva pot face pentru a-mi menține ficatul sănătos?

Deși dieta este cheia, este important să vă controlați greutatea prin controlul porțiilor și prin exerciții fizice regulate. Acest lucru se datorează faptului că obezitatea este legată de o boală a ficatului gras cunoscută sub numele de ficat gras non-alcoolic. Această boală, la rândul său, poate duce la cicatrizarea sau ciroza hepatică, sau chiar la cancer de ficat sau insuficiență hepatică. Dacă sunteți supraponderal, stabiliți-vă obiectivul de a pierde în mod regulat 10% din greutatea actuală. Aveți grijă să evitați dietele la modă care vă fac să slăbiți prea repede, ceea ce poate pune la grea încercare ficatul dumneavoastră.

De asemenea, ar trebui să limitați consumul de alcool, care poate provoca ciroză, la un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Chiar dacă ați fost cândva un băutor înrăit și de atunci ați redus sau eliminat consumul de alcool, este posibil ca daunele să nu apară decât după ani de zile. Dacă ați băut mult în trecut, nu uitați să vorbiți cu medicul dumneavoastră. Este posibil ca acesta să dorească să vă testeze pentru a depista leziuni hepatice subiacente.

De asemenea, trebuie să evitați alte comportamente riscante, cum ar fi abuzul de droguri. Ficatul filtrează tot ceea ce trece prin organism. La fel și drogurile.

În cele din urmă, vă puteți reduce riscul de afectare a ficatului de către hepatita C și B prin limitarea numărului de parteneri sexuali pe care îi aveți, prin evitarea abuzului de droguri intranazale sau intravenoase și prin evitarea piercing-urilor sau tatuajelor cu ace nesterilizate.

5. Ce simptome voi observa dacă ficatul meu nu funcționează corect?

Dacă aveți o problemă cu ficatul, este posibil să aveți următoarele simptome:

Oboseală cronică Probleme gastrointestinale, cum ar fi greața și vărsăturile Scăderea apetitului Urină de culoare închisă Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

6. Ce teste îmi pot spune dacă ceva nu este în regulă?

Veți începe cu un test de sânge numit testul funcției hepatice, care poate detecta dacă ficatul dumneavoastră are niveluri anormale de enzime.

Dar un test normal al funcției hepatice nu garantează că ficatul dumneavoastră este sănătos. Mai ales dacă aveți antecedente care ridică semne de întrebare cu privire la ficatul dumneavoastră. Inversul poate fi, de asemenea, adevărat: rezultatele anormale ale testelor nu înseamnă neapărat că aveți probleme hepatice. Chiar și condițiile temporare, cum ar fi infecțiile grave, sarcina și traumatismele musculare, printre altele, pot modifica rezultatele testelor. În funcție de istoricul și simptomele dumneavoastră, medicul dumneavoastră poate decide să efectueze teste suplimentare, inclusiv o ecografie, o tomografie computerizată sau un RMN.

7. Trebuie să fiu testat pentru hepatita C?

Este important să vă cunoașteți riscul de a contracta hepatita C. Hepatita C este o boală hepatică contagioasă care se transmite în principal prin contactul cu sângele unei persoane infectate cu virusul. Aproximativ 75-85% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C vor dezvolta o infecție cronică.

Factorii care vă cresc riscul de hepatită C includ

Folosirea de medicamente intravenoase sau intranazale în orice moment al vieții Ați primit o transfuzie de sânge sau un transplant de organe înainte de 1992 Ați fost tratat pentru o problemă de coagulare a sângelui înainte de 1987 Ați urmat un tratament de hemodializă pe termen lung Ați avut mai mulți parteneri sexuali Dacă vă încadrați în oricare dintre aceste categorii, medicul dumneavoastră vă va recomanda să faceți un test de sânge pentru depistarea virusului.

8. Care este prognosticul meu dacă sunt diagnosticat cu un tip de boală hepatică?

Există mai multe tipuri de boli hepatice, cum ar fi boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita virală (inclusiv hepatita C) și boli genetice, cum ar fi boala Wilson și hemocromatoza. În general, toate aceste boli au rezultate bune pe termen lung dacă sunt gestionate și tratate în mod corespunzător, fie prin pierderea în greutate, fie prin urmărire medicală, fie prin modificări ale regimului alimentar. De fapt, toate hepatitele virale pot fi tratate și, deoarece tratamentele pentru hepatita C sunt eficiente, majoritatea bolnavilor reușesc să elimine complet virusul din organismul lor.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu