9 cauze principale ale durerilor de spate superior

Durerea de spate superioară este, de obicei, rezultatul unei poziții proaste, al unei suprasolicitări musculare sau al unei leziuni. Tratamentul poate include remedii la domiciliu, cum ar fi odihna și exerciții ușoare, sau, eventual, consultarea unui fizioterapeut.

Partea superioară a spatelui este zona dintre baza gâtului și partea inferioară a cutiei toracice. Partea superioară a spatelui este formată din 12 oase, pe care medicii le numesc coloana toracică. Primul os din partea superioară a spatelui începe de la baza gâtului, iar al 12-lea os se termină chiar sub cutia toracică. Durerea în partea superioară a spatelui poate apărea oriunde între aceste oase. Majoritatea oamenilor descriu durerea din partea superioară a spatelui ca o senzație de arsură sau de tragere într-un singur loc, care poate fi locul unei leziuni sau al unei întinderi.

Cauze comune ale durerilor de spate superioare

Deși mai puțin frecvente decât durerile lombare sau cervicale, un studiu publicat în revista Occupational Medicine indică faptul că unul din zece bărbați și una din cinci femei pot suferi de dureri de spate. Medicii numesc durerea de spate superioară „durere la nivelul coloanei vertebrale toracice” sau TSP. Cauzele comune includ:

1. Decondiționarea musculară și postura proastă

Folosirea necorespunzătoare sau incorectă a mușchilor poate duce la dureri de spate. Oamenii își pot condiționa mușchii în timp pentru a fi mai puternici sau mai rezistenți prin exerciții fizice și antrenament cu greutăți. Inversul este, de asemenea, adevărat. Ființele umane își pot decondiționa mușchii în timp prin nefolosirea corectă a acestora.

Pentru unii mușchi, în special pentru cei din spate, decondiționarea este la fel de simplă ca și cum ai sta la birou prea mult timp cu o postură proastă. O persoană poate face acest lucru la locul de muncă. Aplecarea pe un scaun deasupra unui birou poate duce la o pierdere de forță a mușchilor. În timp, slăbirea mușchilor poate duce la dureri în zona respectivă, ca urmare a tensiunii sau iritației. Atunci când o persoană se apleacă, presiunea gravitației și a corpului însuși se exercită asupra coloanei vertebrale, a gâtului, a discurilor și a ligamentelor. În timp, această presiune poate duce la dureri și alte complicații.

Mușchii pot fi condiționați pentru a fi mai puternici și mai rezistenți în majoritatea cazurilor. Acest lucru începe prin corectarea posturii de ședere și prin luarea de pauze regulate la birou pentru a face mișcare și întindere. Exercițiile pot îmbunătăți, de asemenea, rezistența spatelui, iar utilizarea unui birou în picioare poate fi, de asemenea, de ajutor.

Totuși, condiționarea musculară necesită răbdare, iar oricine suferă de dureri cronice de spate superioare din cauza slăbiciunii musculare ar face bine să consulte un fizioterapeut, un osteopat sau un chiropractician pentru a găsi un program de exerciții adaptat nevoilor sale specifice.

2. Suprasolicitarea musculară

Suprasolicitarea mușchilor spatelui este o altă cauză frecventă a durerilor de spate superior. Aceasta apare, de obicei, ca urmare a repetării acelorași mișcări în timp. Aceasta poate fi o cauză a :

– claquage musculaire – crispation – irritation

Exemplul clasic este cel al unui jucător de tenis, care execută o mișcare similară de fiecare dată când aruncă, ceea ce poate pune adesea presiune asupra umărului său. Alte activități repetitive pot provoca dureri similare. Cineva care trebuie să execute aceeași mișcare toată ziua sau care ridică obiecte deasupra capului toată ziua, de exemplu, poate începe să simtă iritare, încordare sau tensiune musculară. Dacă aceste semne sunt ignorate, se pot transforma în dureri cronice.

Tratamentul pentru suprasolicitarea musculară începe, în general, cu odihna zonei afectate, precum și cu aplicarea de căldură sau gheață pentru a încuraja fluxul sanguin către țesuturile musculare. Poate fi util să găsiți modalități de a evita mișcările repetate, atunci când este posibil, sau să faceți pauze între activități. Un fizioterapeut poate recomanda exerciții pentru a promova flexibilitatea și forța în zona respectivă.

3. Leziuni traumatice

Leziunile traumatice pot duce, de asemenea, la dureri de spate. Aceasta poate fi rezultatul unor situații precum:

– accidente de mașină – alunecări și căderi – accidente de muncă – ridicări incorecte – efort fizic prea mare

Uneori, leziunea este evidentă, iar durerea apare imediat după incident. În alte cazuri, este posibil ca durerea să nu apară decât mai târziu sau în ziua următoare. Leziunile traumatice pot fi grave, iar problemele legate de leziuni, cum ar fi fracturarea vertebrelor, expun o persoană la complicații de durată, inclusiv durere cronică, leziuni nervoase și paralizie. Un medic ar trebui să examineze toate eventualele leziuni ale spatelui, deoarece este vital ca acestea să se vindece în mod corespunzător pentru a evita durerea pe termen lung.

4. Hernie discale

Hernia de disc este cel mai frecventă în zona lombară, dar poate apărea și în partea superioară a spatelui. Discurile sunt pernele moi și cauciucate dintre fiecare vertebră. O hernie de disc apare atunci când o bucată din această pernă trece prin ea și exercită o presiune asupra coloanei vertebrale. Chiar și o cantitate mică de presiune poate provoca dureri semnificative în mijlocul spatelui, precum și alte simptome, inclusiv amorțeală sau slăbiciune în brațe sau picioare. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de intervenție chirurgicală pentru o hernie de disc și se vor recupera cu odihnă sau cu medicamente antiinflamatoare.

5. Nerf pincé

O hernie de disc poate aluneca suficient de mult pentru a comprima nervul vecin. Un nerv ciupit în mijlocul spatelui poate provoca :

– amorțeală și durere la nivelul brațelor sau picioarelor – probleme de control al urinării – slăbiciune sau pierderea controlului la nivelul picioarelor

Atunci când un nerv ciupit provine de la o hernie de disc, tratamentul este similar cu cel pentru hernia de disc. Un nerv ciupit nu necesită, în general, o intervenție chirurgicală.

6. Osteoartrita

Uneori, sursa durerii de spate nu este reprezentată de mușchi, ci de o problemă la nivelul oaselor și articulațiilor. Cartilajul care amortizează și protejează oasele se poate uza odată cu vârsta. Termenul folosit pentru a descrie acest fenomen este osteoartrita. Este cea mai frecventă formă de artrită la persoanele în vârstă.

Osteoartrita poate duce în cele din urmă la dispariția completă a cartilajului dintre oase, ceea ce face ca oasele să se frece unele de altele. De asemenea, poate exercita presiune asupra nervilor din coloana vertebrală, provocând amorțeală sau furnicături în brațe și picioare. Orice persoană care crede că ar putea avea osteoartrită ar trebui să consulte un medic pentru un diagnostic și un plan de tratament. Tratamentul se concentrează, în general, pe gestionarea durerii și pe menținerea funcției articulare.

7. Durerea miofascială

Durerea poate apărea, de asemenea, din cauza unor probleme la nivelul țesutului conjunctiv al spatelui, pe care medicii îl numesc fascia. Durerea miofascială poate apărea după o accidentare sau o suprasolicitare, dar durerea miofascială cronică poate dura mult timp după accidentarea inițială. Încă nu se știe de ce durerea miofascială persistă în unele cazuri. Medicii pot recomanda fizioterapie și terapie de eliberare miofascială pentru a permite unei persoane să lucreze fascia și să amelioreze durerea.

8. Infecția coloanei vertebrale

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata o infecție a coloanei vertebrale. În cazuri rare, o infecție poate provoca dureri în partea superioară a spatelui. Un abces epidural spinal este o colecție de germeni și puroi care se formează între măduva spinării și oasele coloanei vertebrale. Abcesul se poate dezvolta și se poate umfla, provocând durere. Diagnosticul precoce este esențial, iar medicii vor trata rapid un abces medular pentru a evita complicațiile grave. Antibioticele pot ajuta, iar intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a elimina abcesul și a reduce riscul de complicații.

9. Cancerul pulmonar

Durerile de spate pot fi cauzate de cancerul pulmonar în cazuri foarte rare. Un studiu de caz publicat în Journal of the Advanced Practitioner in Oncology evidențiază un astfel de caz. Studiul indică faptul că complicațiile pot duce la răspândirea cancerului la nivelul oaselor la aproximativ 30-40% dintre persoanele cu cancer pulmonar cu celule non-mici.

Afecțiuni specifice care afectează coloana vertebrală sau mușchii pot duce, de asemenea, la dureri de spate. Printre acestea se numără

– scolioză – fibromialgie – deformări ale coloanei vertebrale – cifoză problematică

Tratamentul pentru fiecare afecțiune variază, iar succesul acestuia variază.

Preveniți durerea de spate superioară

Este posibil să nu fie posibil să preveniți toate cauzele durerii de spate, dar există măsuri simple pe care le puteți lua pentru a evita unele dintre cele mai frecvente cauze. Acestea includ:

– Luați pauze regulate atunci când stați jos sau întinși pentru a vă întinde și a mișca diferite grupe musculare. – Luați pauze frecvente atunci când lucrați la birou pentru a vă întinde, pentru a menține mușchii flexibili și puternici. – Luați-vă câteva minute pentru a întinde mușchii sau pentru a vă încălzi înainte de orice activitate. – Persoanele care ridică obiecte grele ar trebui să evite să se răsucească sau să ridice cu spatele. – Făceți-vă masaje regulate pentru a elibera tensiunea musculară. – Lucrați cu un fizioterapeut sau un osteopat pentru a întări mușchii slabi și a ușura presiunea asupra articulațiilor. – Evitați să purtați rucsacuri sau genți grele.

Fiți atenți la postura dumneavoastră în orice moment, mergeți drept și stați corect, folosind suporturi pentru spate dacă este necesar.

Bond, A., & Manian, F. A. (2016, 1 decembrie). Abcesul epidural spinal: A review with special emphasis on early diagnosis. BioMed Research International, 2016, 1614328.

Cathcart, E., McSweeney, T., Johnston, R., Young, H., & Edwards, D. J. (2018, 24 octombrie). Efecte biomecanice, sistemice și interoceptive imediate ale eliberării miofasciale asupra coloanei vertebrale toracice: Un studiu controlat randomizat [Rezumat]. Journal of Bodywork and Movement Therapies.

Cramer, H., Mehling, W. E., Saha, F. J., Dobos, G., & Lauche, R. (2018, 6 aprilie). Conștientizarea posturală și relația sa cu durerea: Validarea unui instrument inovator care măsoară conștientizarea posturii corporale la pacienții cu dureri cronice. BMC Musculoskeletal Disorders, 19(1), 109.

Doherty, L. M. (2012, mai-iunie). Dureri de spate la un pacient cu cancer pulmonar. Journal of the Advanced Practitioner in Oncology, 3(3), 195-196.

Disc herniat (cervical, toracic, lombar). (n.red.)

Kim, D. J., Cho, M. L., Park, Y. H., & Yang, Y. A. (2015, 24 martie). Efectul unui program de exerciții pentru corectarea posturii asupra durerii musculo-scheletice. Journal of Physical Therapy Science, 27(6), 1791-1794.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu