A fost dezvoltat un algoritm care prezice cu exactitate riscul de atac de cord

În anumite tipuri de patologii care implică numeroși factori de risc modificabili, capacitatea de a evalua corect riscul unui anumit pacient poate fi esențială pentru a preveni cele mai grave rezultate.

Din acest motiv, o foarte mare parte din cercetările dedicate acestui tip de boli, precum multe dintre bolile cardiovasculare și cancerul, vizează găsirea unor metode precise de diagnosticare și predicție.

În această linie, un articol publicat în revista științifică The Lancet Digital Health a prezentat un instrument digital care utilizează inteligența artificială pentru a prezice cu precizie ce pacienți vor suferi un infarct miocardic acut în următorii cinci ani.

Rezultate în doar câteva secunde

Pentru a face acest lucru, instrumentul evaluează cantitatea și compoziția plăcii din arterele care alimentează inima cu sânge. Trebuie remarcat faptul că un număr foarte mare de atacuri de cord sunt cauzate de blocaje ale acestor artere (ischemie).

Exista deja o procedură capabilă să vizualizeze îngustarea arterelor coronare (angiografia prin tomografie computerizată). Cu toate acestea, nu exista o metodă simplă, automatizată și rapidă de măsurare a cantității de placă din aceste imagini.

Noul instrument a fost dezvoltat pe baza imaginilor a 1.196 de persoane, care au fost, de asemenea, analizate și cuantificate de experți. Din acestea, algoritmul a putut face diferența între arterele în sine, sânge și depozitele de plăci.

Rezultatele, pe care programul le-a putut obține în câteva secunde, nu numai că au fost în concordanță cu cele emise de experți, dar au fost, de asemenea, în concordanță cu cele obținute în două tipuri de examinare foarte invazive, dar foarte precise, pentru a măsura cantitatea de plăci prezente în arterele coronare (ecografia intravasculară și angiografia coronariană prin cateter).

O aplicație în lumea reală

Ceea ce completează eficacitatea și aplicarea acestei tehnologii, însă, este că măsurătorile cantității și compoziției plăcii luate în acest mod au prezis cu exactitate riscul de infarct la șase ani, așa cum s-a demonstrat într-un studiu efectuat pe 1.611 pacienți.

Instrumentul mai trebuie să fie supus unor teste suplimentare înainte de a deveni parte din realitatea clinică de zi cu zi, dar până în prezent a demonstrat un potențial foarte promițător în domeniul prevenirii bolilor cardiace ischemice.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu